Εξεταστική: Αποζημιώσεις για τις αρθροσκοπήσεις Σαλμά διεκδικεί το Δημόσιο

Εξεταστική: Αποζημιώσεις για τις αρθροσκοπήσεις Σαλμά διεκδικεί το Δημόσιο
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ . ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Eurokinissi

Το υπουργείο Υγείας ανακάλεσε υπουργική απόφαση Βορίδη η οποία κοστολόγησε στα 1.500 ευρώ διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις που γίνονταν στο ιατρείο του βουλευτή της ΝΔ, Μάριου Σαλμά. Για ζημία 825.000 ευρώ μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ και για μηδενική ζημία η ΝΔ.

Το δρόμο για την αποζημίωση του Δημοσίου από την ενδεχόμενη βλάβη που προκάλεσε η κοστολόγηση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης στο υψηλότατο ποσό των 1.500 ευρώ ανοίγει απόφαση του υπουργείου Υγείας της 31ης Αυγούστου η οποία ακυρώνει αναδρομικά την σχετική υπουργική απόφαση του Μάκη Βορίδη του 2014.

Την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υγείας αποκάλυψε στην Εξεταστική Επιτροπή ο πρόεδρος, Αντώνης Μπαλωμενάκης, κάνοντας λόγο για «αναδρομική ανάκληση» της υπουργικής απόφασης Βορίδη. «Αυτή η νομοθετική εξέλιξη σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε διαφορετικό πεδίο. Ανοίγει ο δρόμος για την αναζήτηση από το Ελληνικό Δημόσιο κάθε είδους ζημίας που προήλθε από την πράξη της κοστολόγησης σε 1.500 ευρώ» δήλωσε ο κ. Μπαλωμενάκης. Εξήγησε, μάλιστα, ότι η υπουργική απόφαση Βορίδη ανακλήθηκε για λόγους «προστασίας δικαίου και δημοσίου συμφέροντος» καθώς εκδόθηκε αναρμοδίως. Την υπουργική απόφαση δεν συνυπέγραφαν ως όφειλαν οι υπουργοί ή αναπληρωτές υπουργοί Εργασίας και Οικονομικών και επίσης δεν είχε δημοσιευτεί.

ΣΥΡΙΖΑ: “Κόλπο” της ΝΔ που κόστισε 825.000 ευρώ στο Δημόσιο

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας μίλησε για «κόλπο της ΝΔ» με τις διαγωνστικές αρθροσκοπήσεις επισημαίνοντας ότι στις ΗΠΑ η ίδια ιατρική πράξη κοστίζει μόλις 400 ευρώ. Κατήγγειλε μάλιστα ότι η υπόθεση προκάλεσε ζημία 825.000 ευρώ στο Δημόσιο γιατί στο ιδιωτικό ιατρείο του βουλευτή της ΝΔ Μάριου Σαλμά έγιναν 550 διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις στην τιμή των 1.500 ευρώ. Μάλιστα οι 165 από αυτές τις ιατρικές πράξεις έγιναν και στα δύο πόδια των ιδίων ασθενών.

Ο κ. Λάππας κατήγγειλε επίσης ότι το ζήτημα της νέας τιμολόγησης της διαγνωστικής αρθροσκόπησης το είχε θέσει τότε στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) με έγγραφό της η διοικήτρια του Αττικού Νοσοκομείου Λίτσα Γιαννακάκου, η οποία όπως είπε ήταν υποψήφια βουλευτής της ΝΔ. Επίσης εξέφρασε την έκπληξή του για την ταχύτητα με την οποία ανταποκρίθηκε το ΚΕΣΥ σε αυτό το αίτημα αλλά και για την άμεση υιοθέτηση της γνωμοδότησης του ΚΕΣΥ από τον κ. Βορίδη. Ο κ. Λάππας υπενθύμισε επίσης ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μείωσε, μετά από νέα γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ, την κοστολόγηση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης στα 150 ευρώ (συν 150 ευρώ ανώτατο όριο για αναλώσιμα).

ΝΔ: Δεν υπήρξε ζημία του Δημοσίου από τις αρθροσκοπήσεις

Από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης χαρακτήρισε ανακριβή τον ισχυρισμό περί ζημίας 825.000 ευρώ από τις διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις στο ιατρείο του κ. Σαλμά. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι «από την πρώτη επισκόπηση των στοιχείων προκύπτει ότι η ζημία είναι μηδενική». Ο κ. Κεφαλογιάννης παραδέχτηκε μεν ότι το νομοθετικό πλαίσιο για την υπερτιμολόγηση δημιουργήθηκε επί ΝΔ αλλά τόνισε ότι οι ιατρικές πράξεις έγιναν επί  κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. «Στην ουσία μπαίνουμε στην διερεύνηση πράξεων και παραλείψεων της περιόδου 2015 και 2016» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κεφαλογιάννης.

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Τα περιστατικά «ξενίζουν»

Η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Έφη Χριστοφιλοπούλου ανέφερε στην Εξεταστική ότι τα περιστατικά της υπόθεσης των αρθροσκοπήσεων «ξενίζουν». Τόνισε, όμως, ότι δεν πρέπει να διερευνηθούν μόνον οι ευθύνες αυτών που τιμολόγησαν στα 1.500 ευρώ τις διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις αλλά και εκείνων (εννοώντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) που τις «άφησαν να υλοποιηθούν». Υπογράμμισε, ακόμη, ότι η γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ του 2014 για την κοστολόγηση στα 1.500 ευρώ αποφασίστηκε ομόφωνα και διακομματικά και διερωτήθηκε μάλιστα, γιατί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καθυστέρησε μέχρι το 2016 για να προχωρήσει σε νέα κοστολόγηση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης.

Αιτήματα για κλήσεις Βορίδη, Σαλμά, Ξανθού, Γεωργακόπουλου

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης πρότεινε να κληθούν σε ακρόαση στη Βουλή σε επόμενες συνεδριάσεις ο Μάκης Βορίδης, ο Μάριος Σαλμάς και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Τάκης Γεωργακόπουλος. Η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη ζήτησαν να κληθεί επίσης ο νυν υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ζήτησε να κληθεί και ο πρώην πρόεδρος του ΚΕΣΥ και πρώην βουλευτής της ΝΔ Π. Σκανδαλάκης καθώς και τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου της επίμαχης περιόδου.

Η Εξεταστική Επιτροπή αποφάσισε τελικά να κληθεί σε ακρόαση την ερχόμενη Τετάρτη ο υποδιοικητής του ΕΟΠΥΥ Τάκης Γεωργακόπουλος και την Πέμπτη ο βουλευτής της ΝΔ, Μάριος Σαλμάς. Ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης αναμένεται να κληθεί την μεθεπόμενη εβδομάδα στην Εξεταστική ενώ δεν υπήρξε απόφαση για κλήση του νυν υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα