Έξοδος ή όχι από την ευρωζώνη; Oι ομιλίες στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Έξοδος ή όχι από την ευρωζώνη; Oι ομιλίες στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Τι σχολίασαν βασικά στελέχη και πώς αντιμετώπισε την πορεία των διαπραγματεύσεων η Αριστερή Πλατφόρμα

Για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και τις κινήσεις που μελετά η κυβέρνηση, μετά το αδιέξοδο που καταγράφηκε στις Βρυξέλλες, ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι της Τρίτης.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκαν για τις προτάσεις που κατέθεσε στους θεσμούς η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και για τις απαιτήσεις των δανειστών.

Λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση, ο γραμματέας του ΚΟ του κόμματος Τάσος Κορωνάκης έδωσε το στίγμα των θέσεων που θα αναπτύξει ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας πως η κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα σύνολο προτάσεων και συμπληρωματικών τις τελευταίες ημέρες, μέσω των οποίων θα μπορούσε να κλείσει και αύριο η διαπραγμάτευση, αρκεί να επιστρέψουν στο ρεαλισμό οι δανειστές.

Μιλώντας σε εκδήλωση στο Ναύπλιο ο Τ.Κορωνάκης τόνισε πως η διαπραγμάτευση δεν διεξάγεται μόνο στις Βρυξέλλες, αλλά η κυβέρνηση χρειάζεται τη στήριξη της κοινωνίας καθημερινά.

«Εμείς έχουμε επιλέξει όλο το τελευταίο διάστημα να βρισκόμαστε ανοικτά μέσα στην κοινωνία, να ενημερώνουμε τον κόσμο με

Ικανοποίηση για τη στάση που τηρεί η κυβέρνηση εκφράζουν όλες οι τάσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα iskra.gr, που απηχεί τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας, μετά την εμπλοκή στις διαβουλεύσεις της Κυριακής, στις Βρυξέλλες.

"Παρά την υποκριτική 'ψυχραιμία' που επιδεικνύουν οι εκπρόσωποι του ευρωατλαντικού κατεστημένου, και τις απειλές που εκτοξεύουν προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, στην πραγματικότητα τρέμουν μπροστά στις τελευταίες εξελίξεις. Ξέρουν πολύ καλά ότι η αποτυχία των διαπραγματεύσεων για συμφωνία θα τους στοιχίσει πανάκριβα και οικονομικά και κυρίως γεωπολιτικά, όπως ήδη προεξοφλούσαν από χτες και πολλά γερμανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης» αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου, επαναλαμβάνοντας: Η Ελλάδα διαθέτει πολλές εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες παρά τις προσωρινές σοβαρές δυσκολίες, μπορούν να δώσουν ελπίδα και προοπτική στον ελληνικό λαό και να οδηγήσουν τη χώρα σε ανορθωτική πορεία ανάπτυξης".

Τι σχολίασαν στελέχη της ΚΟ του ΖΥΡΙΖΑ:

'Το υπερόπλο μας είναι η συμμετοχή στην ευρωζώνη και αυτό πρέπει να δοκιμαστεί μέχρι το τέλος. Η δοκιμασία είναι αυτή που γίνεται τώρα. Η συμφωνία που μπορούμε να δεχτούμε πρέπει να περιλαμβάνει μόνο στοχεία ωφέλειας", δήλωσε ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, ενώ ο Κώστας Ήσυχος συμπλήρωσε ότι: "Η διαπραγμάτευση δεν είναι στη λήξη της σίγουρα όμως δεν είναι στο καλύτερο σημείο. Ίσως αυτό να αποδεικνύει ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση. Πρέπει να διαμηνύουμε βροντερά επιτέλους να συνεννοηθούν οι εταίροι για το τι θέλει ο καθένας".

"Να απεμπλακούμε απο την διαδικασία της διαπραγμάτευσης και να γυρίσουμε τη συζήτηση στο πρόγραμμά μας. Να βγει ο πρωθυπουργός και να πει πως επιλογή μας είναι η ευρωζώνη, αλλά δεν είναι καταστροφή η εξόδός μας", σημείωσε ο Αλέκος Καλύβης, ενώ σε κάθε τόνο ο Αλέξης Μητρόπουλος διεμήνυσε ότι "η διαπραγμάτευση χάθηκε, έχουμε κακά αποτελέσματα, διότι δεν είχαμε ολοκληρωμένο σχέδιο. Έγιναν λάθη από τους διαπραγματευτές και καλώς πήγαμε στη συμφωνία στις 20/2. Ωστόσο, πρέπει να επιμείνουμε στην αποφυγή της ρήξης και στην αναζήτηση συμφωνίας μέχρις εσχάτων, ώστε να έχουμε τη λιγότερο επώδυνη λύση. Πρέπει να σχεδιάσουμε να πετύχουμε αργότερα τη βελτίωση της συμφωνίας με καλύτερους πολιτικούς και κοινωνικούς όρους.

Ο Κώστας Λαπαβίτσας επέμεινε για ακόμη μία φορά στην έξοδο της χώρας από το ευρώ, ενώ ο Στάθης Λεουτσάκος σημείωσε ότι: "Υπάρχουν διέξοδοι στην κρίση, υπάρχουν δυσκολίες δεν υπάρχουν μονόδρομοι. Οι δικές μας προτάσεις δεν είναι στο πλαίσιο του προγράμματός μας. Να πούμε στο κόσμο ότι έχουμε εναλλακτική λύση".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

ADVERTISING

SHARE: