Ευρωχαστούκι στην Τουρκία για τις προκλήσεις σε Αιγαίο – Κύπρο

Ευρωχαστούκι στην Τουρκία για τις προκλήσεις σε Αιγαίο – Κύπρο
Informal meeting of the 27 heads of state or government at the European Council in Brussels, Belgium on Feb. 23, 2018. / 23 , 2018. Sooc

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Σε άμεσο τερματισμό των παράνομων παραβιάσεων στη Μεσόγειο και το Αιγαίο κάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, την Τουρκία, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο "κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους"

Τη στήριξή τους στην Ελλάδα μετά τις αλλεπάλληλες εκδηλώσεις τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και την περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ εκφράζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι.

Κατά τη διάρκεια της κοινής Συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησαν μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου των 27 για τις Ευρωεκλογές του 2019, τον κοινοτικό προϋπολογισμό και το Brexit, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρώτος σημείωσε μεταξύ άλλων: “Εκ μέρους όλων των Ευρωπαίων ηγετών, εκφράζω την αλληλεγγύη μου στην Κύπρο και την Ελλάδα και καλώ επειγόντως την Τουρκία, να τερματίσει τις παράνομες παραβιάσεις στη Μεσόγειο και το Αιγαίο πέλαγος”.

“Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στηρίζουν το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή η δραστηριότητα αντιτίθεται στη δέσμευση της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Τουρκία και να επανεξετάσουμε το ζήτημα στη Σύνοδο του Μαρτίου, και να δούμε εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου”, είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, είχε επίσης εκφράσει τη στήριξή της προς την Ελλάδα.

Ακόμη, κατά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την Ύπατη Επίτροπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, η κα Φεντερίκα Μογκερίνι, στήριξε ξεκάθαρα την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία όσον αφορά στο κομμάτι των τουρκικών προκλήσεων.

Η Υπατη εκπρόσωπος  τόνισε επίσης ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων εξαρτάται από το σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα του κάθε κράτους μέλους και του διεθνούς Δικαίου.

Όσον αφορά στο θέμα των δυτικών Βαλκανίων, η Φ. Μογκερίνι καλωσόρισε τις συνομιλίες Ελλάδας με πΓΔΜ και Αλβανία και είπε ότι η Ελλάδα αποτελεί τη χώρα κλειδί στην περιοχή για την ΕΕ.

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα