Ευρωεκλογές 2019: Σκέψεις για επιστροφή στη λίστα

Snapshots from the electoral process. /     .
Snapshots from the electoral process. / . SOOC

Την κατάργηση του σταυρού προτίμησης και την επιστροφή στην εκλογή μέσω λίστας σκέφτονται εκ νέου στην κυβέρνηση

Κάθε άλλο παρά απίθανο είναι το ενδεχόμενο να εκλεγούν με λίστα οι ευρωβουλευτές το 2019, καθώς σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου επανήλθαν στο προσκήνιο οι σχετικοί προβληματισμοί, μετά την ανεξαρτητοποίηση του Κώστα Χρυσόγονου.

Βεβαίως, αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί, ενώ με δεδομένο ότι οι επόμενες Ευρωεκλογές θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2019, προφανώς υπάρχει ακόμη χρόνος για να ακουστούν όλες οι απόψεις.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ήδη από την Άνοιξη του 2014, όταν η τότε κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου άλλαξε τον τρόπο ανάδειξης των ευρωβουλευτών, πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διατηρούσαν τις επιφυλάξεις τους. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι η εκπροσώπηση της χώρας στην Ευρωβουλή είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση για να καθορίζεται με κριτήρια αναγνωρισιμότητας.

Συν τοις άλλοις, ειδικά για το κυβερνών κόμμα, η εμπειρία από τις Ευρωεκλογές του 2014 ήταν μάλλον οδυνηρή, αφού στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν παραμείνει μόλις 3 ευρωβουλευτές (Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου, Κωνσταντίνα Κούνεβα) από τους 6 που είχε εκλέξει.

ADVERTISING

SHARE: