Φάκελο με τις τουρκικές παραβιάσεις έδωσε ο Τσίπρας στον Πενς

Φάκελο με τις τουρκικές παραβιάσεις έδωσε ο Τσίπρας στον Πενς

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και του παρέδωσε φάκελο με τις παραβιάσεις τουρκικών μαχητικών. Στο επίκεντρο της συνάντησης Βαλκάνια, Σκοπιανό, ελληνοτουρκικά

Βαλκανια, Σκοπιανο και ελληνοτουρκικα συζήτησαν σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς κατά τη συνάντηση τους σήμερα στην Ουάσινγκτον.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα παρέδωσε στον Αμερικανό αντιπρόεδρο φάκελο με τις παραβιάσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ.Τσίπρας επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας όσον αφορά στο Σκοπιανό και σε ερώτηση εάν θα υπάρξουν πρωτοβουλίες διευκρίνισαν "δεν συζητήθηκε κατι ουτε μας ασκησαν πιεσεις".

Φέρεται πάντως να ήταν έκδηλη η ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για την Τουρκία. Σημειωτέον ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα μεταβεί στις 23 Οκτωβρίου στην Άγκυρα όπου θα έχει συνάντηση με τον ομόλογο του Αχμέτ Τσαβούσογλου.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν τέλος ότι δεν έγινε συζήτηση για το θέμα της Σούδας με τον Πενς.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο twitter σημείωσε: "Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την αναβαθμισμένη γεωπολιτική μας θέση και την ανάγκη στήριξης την επόμενη περίοδο, διπλωματικά, οικονομικά και αμυντικά."

Νωρίτερα ο κ.Τσίπρας συναντήθηκε με τον Γερουσιαστή Lindsey Graham, επικεφαλής της επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Αμερικανικής Γερουσίας.

Πενς: Στήριξη από τις ΗΠΑ για αξιόπιστη ελάφρυνση του χρέους

Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, από το γραφείο του αντιπροέδρου, αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς φιλοξένησε σήμερα τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα για μια συνάντηση στο Λευκό Οίκο.

Οι ηγέτες τόνισαν τους ισχυρούς και διαρκείς δεσμούς μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας.

Ο αντιπρόεδρος συνεχάρη τον πρωθυπουργό Τσίπρα για την επιστροφή της Ελλάδας στην οικονομική ανάπτυξη και στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ενθάρρυνε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που θα ωθήσουν τις επενδύσεις και επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ για αξιόπιστη ελάφρυνση του χρέους.

Οι ηγέτες εξέφρασαν την επιθυμία τους να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 2018, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι η τιμώμενη χώρα.

Ο αντιπρόεδρος εξέφρασε την εκτίμησή του για το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και οι ηγέτες επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην ευρωατλαντική ενσωμάτωση της Τουρκίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο αντιπρόεδρος υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ για μια συνολική διευθέτηση για την επανένωση της Κύπρου ως διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αυξανόμενη συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο στην ανατολική Μεσόγειο».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τσίπρας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Στήριξη Τραμπ για χρέος και επενδύσεις

ADVERTISING

SHARE: