Φάμελλος: Η Ελληνικός Χρυσός δεν θα έχει διαφορετική μεταχείριση από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις

Φάμελλος: Η Ελληνικός Χρυσός δεν θα έχει διαφορετική μεταχείριση από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΥΡΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ. (EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Eurokinissi

Για μη ανταπόκριση της επιχείρησης σε όλες τις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και της αδειοδότησης, έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος

“Η επιχείρηση Ελληνικός Χρυσός δεν έχει καταθέσει ακόμα μελέτη στο Υπουργείο για τη μεταλλουργία χρυσού, ως οφείλει, με βάση τη σύμβαση που έχει υπογράψει”.

Αυτό καταγγέλλει ο Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή “Alpha Ρεπορτάζ” και προσθέτει ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν έχει ακόμα ανταποκριθεί σε όλες τις απαιτήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και της αδειοδότησης, ζητήματα εξόχως σοβαρά για την ελληνική οικονομία, το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

Σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ στο θέμα που προέκυψε, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος επικρίνει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης λέγοντας χαρακτηριστικά: “Η Αντιπολίτευση θέλει πάση θυσία να δώσουμε άδεια στην Ελληνικός Χρυσός, παραβλέποντας όλα τα άλλα. Εμείς ζητάμε από τη συγκεκριμένη επιχείρηση να φέρει τις μελέτες για να δούμε πώς θα παράξει χρυσό, ώστε να έχουμε όφελος και στην οικονομία και στην εργασία”. Με δεδομένο ότι η Ελληνικός Χρυσός δεν έχει έως σήμερα πράξει τα δέοντα “πρέπει να πάμε στη διαιτησία για να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου” τονίζει ο κ. Φάμελλος και καλεί τα στελέχη της ΝΔ “να πουν εάν συμφωνούν στην υπεράσπιση των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου”.

Ο κ. Φάμελλος κλήθηκε να σχολιάσει το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ελληνικός Χρυσός, συγκεκριμένα για το σημείο που δηλώνει την επιθυμία της για “μια πιο συνεργάσιμη κυβέρνηση”: “Για εμάς απόλυτη προτεραιότητα αποτελούν η προστασία του δημόσιου συμφέροντος και του περιβάλλοντος. Η συγκεκριμένη αναφορά στο Δελτίο της εταιρίας υποδηλώνει πολιτική παρέμβαση αλλά δεν γνωρίζω αν δηλώνει αδυναμία να ανταποκριθεί στους τεχνικούς όρους της σύμβασης που έχει υπογράψει, ή εάν σχετίζεται με τις διακυμάνσεις της χρηματιστηριακής της τιμής. Εμάς μας ενδιαφέρει η τήρηση της νομιμότητας και της ισονομίας στην επιχειρηματικότητα” υπογραμμίζει ο κ. Φάμελλος, εκφράζοντας την απορία “εάν κάποιος θα ήταν διατεθειμένος να δώσει από την πίσω πόρτα άδεια στην Ελληνικός Χρυσός, να παραβιάσει δηλαδή τους νόμους και το Σύνταγμα”. Επεσήμανε δε, ότι η ισοτιμία και η ισονομία στην επιχειρηματικότητα ισχύει για όλους, συνεπώς “εάν η Ελληνικός Χρυσός θέλει να έχει διαφορετική μεταχείριση, με πολιτικούς όρους, αυτό είναι αδύνατο με την παρούσα κυβέρνηση”.

“Ο τρόπος που διαχειριζόταν η Αντιπολίτευση την επιχειρηματικότητα, δίνοντας για παράδειγμα 15 εκατ. ευρώ δάνεια “με αέρα” σε κάποιους μεγαλοεκδότες για να της κάνουν πλάτες, έχει τελειώσει”, σημείωσε ο Σωκράτης Φάμελλος και ανέφερε ότι η παρούσα κυβέρνηση αδειοδότησε έργα που είχαν παγώσει για χρόνια, όπως το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας, αιολικοί σταθμοί και πάρκα άνω των 300 MW, την αξιοποίηση του Castello Bibelli, την ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη Atallanti Hills (η καθυστέρηση αγγίζει τα 6 έτη), την νέα μαρίνα Πύλου, τα Ξενία Σκιάθου και Φλώρινας, το γήπεδο της ΑΕΚ, τον αγωγό αερίου TAP, την τουριστική επένδυση «Νησί Μάρεζα» Κοκόσι, την αδειδότηση 14 αεροδρομίων, κ.λ.π.

Σε ερώτηση για τη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας και των νέων επιστημόνων, ο αν. ΥΠΕΝ αναφέρει ότι για πρώτη φορά χρηματοδοτείται η έρευνα σε σύνδεση με την παραγωγή σε ποσοστό άνω του 1% του ΑΕΠ, μέσω του προγράμματος “Ερευνώ, Καινοτομώ, Δημιουργώ”, ύψους 280 εκ. ευρώ, αλλά και μέσω της χρηματοδότησης του προγράμματος Συνεπένδυσης, ύψους 320 εκ. ευρώ. Ανέφερε δε, την πρόσφατη δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι θα υπάρχει πρόγραμμα μικρό χρηματοδότησης για επαγγελματίες και μικρομεσαίο επιχειρηματίες, που δεν μπορούν να δανειστούν από τις τράπεζες, ενώ με άλλα προγράμματα η πολιτεία θα χρηματοδοτήσει το ασφαλιστικό και μισθολογικό κόστος του πρώτου εργαζόμενου, αλλά και προσλήψεων νέων εργαζομένων σε επιχειρήσεις.

Τέλος, ο Σωκράτης Φάμελλος, απαντώντας σε σχόλιο της κ. Ντόρας Μπακογιάννη – που ήταν επίσης στο στούντιο της εκπομπής – σύμφωνα με το οποίο “η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιβάρυνε τη χώρα με 100 δις ευρώ”, είπε:

“Πρόκειται για τεράστιο ψέμα. Ζητώ επίσημα από την κ. Μπακογιάννη να καταθέσει στη Βουλή έστω ένα έγγραφο, από ευρωπαϊκό ή διεθνή οργανισμό, από την ΕΚΤ ή το ΔΝΤ, που να αποδεικνύει ότι επί ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκε το δημόσιο χρέος της χώρας. Είναι κρίμα να λέγονται δημόσια, τέτοια τερατώδη ψέματα. Το τέλος του 2017 θα δείξει ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν αυξήθηκε και αυτό με βεβαίωση διεθνών οργανισμών. Περιμένω, λοιπόν, στη Βουλή, δημόσια στους πολίτες, την κ. Μπακογιάννη να αποδείξει τον ισχυρισμό της”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα