Φωτιές από την ‘εθνική συνεννόηση’ της Γεννηματά

Φωτιές από την ‘εθνική συνεννόηση’ της Γεννηματά
ΒΟΥΛΗ-OMΙΛΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2018.(EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) Eurokinissi

Σενάρια που φτάνουν ακόμα και το… 2020 και την Προεδρική εκλογή δημιούργησε ένα απόσπασμα από την χθεσινή τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά στη Βουλή

Μια αποστροφή στον λόγο της Φώφης Γεννηματά κατά την διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης για τον προϋπολογισμό, ήταν αρκετή για να ανάψει αρκετές φωτιές, τόσο στα αριστερά του Κινήματος Αλλαγής, όσο και στα δεξιά του. 

“Η εθνική συνεννόηση δεν ταυτίζεται κατ’ ανάγκην με κυβερνητικές συνεργασίες, πολύ απλά τις υπερβαίνει, συνδυάζει την αναγκαία πολιτική σταθερότητα με την ανάγκη για προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου”, δήλωσε η επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, με τα επιτελεία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα να προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν το βαθύτερο μήνυμα σε αυτό τον χρησμό.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έτρεξαν να βγάλουν πρώιμα συμπεράσματα για την παρουσία της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα, αρκετοί βιάστηκαν να μιλήσουν για “αρραβώνα” ανάμεσα στις δύο παρατάξεις. Συνδυάζοντας τα παραπάνω, ορισμένοι εκτίμησαν ότι η Φ.Γεννηματά πιθανότατα έστειλε μήνυμα προς την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι το σενάριο της “ψήφου ανοχής” προς μια κυβέρνηση μειοψηφίας με τον ίδιο πρωθυπουργό, παραμένει στο τραπέζι.

Κατά τους συνεργάτες όμως της αρχηγού του Κινήματος Αλλαγής, η αλήθεια βρίσκεται μακριά. Όπως άλλωστε έχει τονίσει επανειλημμένα η ίδια στο πρόσφατο παρελθόν, η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα είναι κούρσα για τρεις και ότι ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς δεν θα γίνει “τσόντα” ούτε της ΝΔ, ούτε και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα ακολουθήσει την δική του αυτόνομη πορεία. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα αφήσει τη χώρα σε κατάσταση ακυβερνησίας, αλλά όλα αυτά θα συζητηθούν όταν έρθει η ώρα και με βάση τις δικές τους προγραμματικές θέσεις.

Προς το παρόν, άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις ανέφεραν ότι ως “Εθνική Συνεννόηση” η Φ.Γεννηματά προσδιορίζει σε πρώτη φάση δύο πράγματα. Πρώτον, μια μίνιμουμ συμφωνία ανάμεσα στους τρεις (ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-Κίνημα) για την προώθηση της Συνταγματικής Αναθεώρησης και δεύτερον, την διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας στην ερχόμενη προεδρική εκλογή το 2020, ώστε να μην «πέσει» εξαιτίας αυτής η επόμενη κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή.

Βέβαια, δεν είναι λίγοι εκείνοι που απαντούν στα παραπάνω δύο θέματα, χρησιμοποιώντας έναν αριθμό, το 180. Όσες ψήφους δηλαδή χρειάζονται από την επόμενη Βουλή ώστε να προχωρήσει και η Συνταγματική Αναθεώρηση, αλλά και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς απρόοπτα. Τα ίδια πρόσωπα εκτιμούν ότι αυτό το σενάριο, το να αριθμούν δηλαδή τουλάχιστον 180 συνολικά βουλευτές η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής στην επόμενη Βουλή, θα ήταν το επιθυμητό για τους δύο. Γιατί αφενός η Πειραιώς που θα είχε εύκολα ή δύσκολα αυτοδυναμία και γιατί η Κεντροαριστερά θα είχε αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά της, κερδίζοντας όμως ταυτόχρονα χρόνο ώστε να συνεχίσει την ανασυγκρότηση της από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, εμφανιζόμενη ταυτόχρονα ως δύναμη ευθύνης στα μεγάλα θεσμικά ζητήματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα