Φωτογραφίες από το σπίτι του Μπελογιάννη, που γίνεται μουσείο

Φωτογραφίες από το σπίτι του Μπελογιάννη, που γίνεται μουσείο

Μετά από 22 «άγονα χρόνια» εγκαινιάζεται σήμερα στην Αμαλιάδα - υπό την αιγίδα της Βουλής - το Μουσείο στην οικία του εκτελεσθέντος αγωνιστή, παρουσία Βούτση, Τσίπρα, Γεννηματά, Κουτσούμπα

Χρειάστηκαν περισσότερες από δύο δεκαετίες αναμονής για να μετατραπεί η οικία του αγωνιστή της Αριστεράς Νίκου Μπελογιάννη σε τόπο μνήμης και εκθεσιακό χώρο.

Από σήμερα, όμως, χάρη στις άοκνες προσπάθειες του μοναχογιού του Μπελογιάννη, Νίκου αλλά και στην αποφασιστική συνδρομή του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, οι νεότεροι αλλά και οι μεγαλύτερες γενιές θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον προσωπικό κόσμο και τους αγώνες του «ανθρώπου με το γαρύφαλλο» που σφράγισαν μια τραυματική όσο και διδακτική εποχή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Ο γιός του Μπελογιάννη και της Έλλης Παππά δώρισε πριν από 22 χρόνια το σπίτι του πατέρα -που ποτέ δεν γνώρισε-  στο Δήμο Αμαλιάδας και λίγο αργότερα το κτήριο χαρακτηρίσθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Παρά τις πολυετείς προσπάθειες και τις παρακινήσεις του Νίκου Ν. Μπελογιάννη όμως το εγχείρημα να μετατραπεί σε μουσείο στη μνήμη του ανθρώπου που απαθανατίστηκε στην ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, του Κώστα Βάρναλη και του Ναζίμ Χικμέτ, καθυστερούσε να υλοποιηθεί. Όλα άλλαξαν τον τελευταίο χρόνο χάρη στη συνδρομή της Βιβλιοθήκης της Βουλής και της βουλευτού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη που ανέλαβαν μέσα από πλήθος αρχείων, βιβλιοθηκών την έρευνα, συλλογή, οργάνωση, συντήρηση και τοποθέτηση του ιστορικού υλικού δίνοντας μάχη με το χρόνο.

Η μόνιμη έκθεση που στεγάζεται στον α’ όροφο της οικίας του Μπελογιάννη  εγκαινιάζεται σήμερα, τρεις ημέρες πριν την θλιβερή επέτειο της εκτέλεσής του (30 Μαρτίου 1952). Εκεί θα είναι και  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στο τέλος Οκτωβρίου, αναμένεται να λειτουργήσει ως εκθεσιακός χώρος και το ισόγειο της οικίας ώστε να υπάρχει η νοηματική συνέχεια με τον εκθεσιακό χώρο του α΄ ορόφου και να διασφαλίζεται η ιστορική, αισθητική και λειτουργική σύνδεση του συνόλου της οικίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα