Γ. Κασιμάτης: Δεν μπορώ να κρίνω αν σκόπιμα οδηγήθηκε η χώρα στο ΔΝΤ

Γ. Κασιμάτης: Δεν μπορώ να κρίνω αν σκόπιμα οδηγήθηκε η χώρα στο ΔΝΤ
Πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής Ελέγχου των αιτίων που δημιουργήθηκε το Δημόσιο χρέος, το Σάββατο 4 Απριλίου 2015, στην Βουλή. Στην Επιτροπή που συστήθηκε με πρωτοβουλία της προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, θα τοποθετηθούν ειδικοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η επιτροπή θα εξετάσει τα αίτια διόγκωσης του χρέους:εξοπλιστικά, υπόθεση Siemens. Τον συντονισμό και τις σχέσεις της Επιτροπής με το Ευρωκοινοβούλιο και τα Κοινοβούλια των άλλων ευρωπαϊκών χωρών έχει αναλάβει η Ευρωβουλευτής, Σοφία Σακοράφα. Αντίστοιχα, ο ο ειδικός επί θεμάτων χρέους Ερίν Τουσέν έχει αναλάβει τον επιστημονικό συντονισμό της διεθνούς ομάδας. (EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Συνεχίζει την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή για το μνημόνιο, ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης. Τι αναφέρει για τους χειρισμούς του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου

Καταθέτει από το πρωί, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας στα μνημόνια ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης.

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις των βουλευτών, που εστιάζονται κυρίως στους χειρισμούς του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο κ. Κασιμάτης απέφυγε να αξιολογήσει αν για λόγους σκοπιμότητας οδηγήθηκε η χώρα στο ΔΝΤ από τον κ. Παπανδρέου.

«Αν ήταν εσκεμμένα ή όχι δεν μπορώ να βγάλω απόφαση δική μου. Δεν το ξέρω. Έρχομαι εδώ ως επιστήμονας», ήταν η αρχική αντίδραση του κ. Κασιμάτη.

«Στο βιβλίο σας μιλάτε ρητά για νόθευση στατιστικών στοιχείων…», ρωτήθηκε από τον βουλευτή της ΝΔ Σάββα Αναστασιάδη.

«Η νόθευση ως πραγματικό γεγονός μπορεί να ανατραπεί στο μέλλον. Όμως, με τα σημερινά στοιχεία, αν είναι αλήθεια αυτά, αποτελούν βαρύτατο ποινικό αδίκημα, από τα βαρύτερα που μπορεί να πλήξουν ένα κράτος, ένα λαό», τόνισε ο κ. Κασιμάτης και συνέχισε:

«Δεν έπρεπε, είτε με εκλογές είτε χωρίς εκλογές, να δεχτούμε παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων. Αυτό ξέρω. Πολιτικές εκτιμήσεις δεν θα ήθελα να πω. Δεν μπορώ να εξετάσω αν το έκανε από καλή τη πίστη. Εκείνο που δεν υπήρχε και έπρεπε να υπάρχει, σύμφωνα με τη δημοκρατική αρχή του συντάγματος, ήταν η ενημέρωση. Δεν υπήρχε. Εξεταστέο από δω και πέρα είναι γιατί έγινε; Προσωπικά, πολιτική άποψη δεν μπορώ διατυπώσω. Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, πολιτικός, επιπέδου πρωθυπουργού να πει ότι “δεν το ήξερα” ή “έκανα λάθος εκτίμηση”. Έπρεπε να ενημερώσει σε βασικές γραμμές τον ελληνικό λαό, να δει αντιδράσεις και να έχει καλύτερες γνωμοδοτήσεις συμβούλων, νομικών και υπηρεσιών, πάνω στις αρχές δικαίου. Δεν νοείται πρωθυπουργός να πει εκ των υστέρων “σκεφτόμουν καλά για την Ελλάδα αλλά δεν το ήξερα αυτό”».

Πηγή ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα