Γ. Παπανδρέου: Να αποποινικοποιηθεί η μικροκαλλιέργεια κάνναβης και η ίδια χρήση

Γ. Παπανδρέου: Να αποποινικοποιηθεί η μικροκαλλιέργεια κάνναβης και η ίδια χρήση
Meeting of the Central Coordination Council of the Democratic Coalition in Athens, Greece on Oct. 9, 2017. / 9 , 2017. Alexandros Michailidis / SOOC

Ο πρώην πρωθυπουργός τάχθηκε στη Βουλή υπέρ της αποποινικοποίησης της κάνναβης όχι μόνο για φαρμακευτική χρήση. Θύμισε ότι απέτυχε παταγωδώς σε όλο τον κόσμο η κατασταλτική αντιμετώπιση των ναρκωτικών

Πρόταση για την αποποινικοποίηση όχι μόνο της φαρμακευτικής χρήσης της κάνναβης αλλά και της απλής χρήσης της και της ιδιωτικής καλλιέργειας μικροποσοτήτων κατέθεσε στη Βουλή ο Γιώργος Παπανδρέου.

Μιλώντας στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής στο πλαίσιο της ακρόασης φορέων για το νομοσχέδιο που αφορά τη φαρμακευτική χρήση της κάνναβης ο πρώην πρωθυπουργός έκανε ένα βήμα παραπάνω και πρότεινε να επιτραπεί και η απλή χρήση και μάλιστα η καλλιέργεια μικρών ποσοτήτων. Ο Γιώργος Παπανδρέου που καταχειροκροτήθηκε από τους βουλευτές της επιτροπής ανέφερε ότι η πολιτεία πρέπει επιτέλους να αφήσει πίσω της το μοντέλο της καταστολής των ναρκωτικών που έχει αποτύχει πλήρως καταστρέφοντας ζωές και γιγαντώνοντας τα εγκληματικά δίκτυα. «Το ηθικό δίλημμα δεν είναι αν είμαστε υπέρ ή κατά των ναρκωτικών ή αν είμαστε υπέρ ή κατά της χρήσης. Το ηθικό δίλημμα είναι αν οι πολιτικές μας σώζουν ή καταστρέφουν ζωές» ξεκαθάρισε ο κ. Παπανδρέου. Παρέπεμψε μάλιστα και στη φράση του πρώην ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος είχε δηλώσε ότι “τα ναρκωτικά έχουν καταστρέψει πολλές ζωές αλλά η λανθασμένη πολιτική των κυβερνήσεων έχουν καταστρέψει περισσότερες”

Μάλιστα, μιλώντας ως μέλους της Διεθνούς Επιτροπής για τα Ναρκωτικά όπου συμετέχουν σημαίνοντες διεθνείς προσωπικότητες (πρώην πρωθυπουργοί, πρώην πρόεδροι κτλ) έκανε μια μακροσκελή αναφορά στα αρνητικά αποτελέσματα της κατασταλτικής και «πουριτανικής» αντιμετώπισης των ναρκωτικών όπως την αποκάλεσε. «Τα αποτελέσματα της κατασταλτικής προσέγγισης είναι μια πλήρης αποτυχία αλλά και πολύ δυστυχία» είπε και τόνισε ότι με την καταστολή ενισχύθηκε η παραοικονομία, και τα εγκληματικά δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών όπλων και ανθρώπων. «Φυλακίστηκαν άπειροι νέοι με αρνητικές συνέπειες για τη ζωή τους» τόνισε και σημείωσε ότι ξοδεύτηκαν τεράστια ποσά για αστυνόμευση, φυλάκιση και δικαστήρια χωρίς κανένα αποτέλεσμα. «Ούτε στις φυλακές δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα ναρκωτικά» είπε και υπογράμμισε ότι η αντιμετώπιση του χρήστη ως εγκληματία είχε τραγικά αποτελέσματα.

“Η δική μου άποψη είναι υπέρ της αποποινικοποίησης της κάνναβης και για ιατρικούς λόγους και για την απλή χρήση” είπε και τόνισε ότι θα πρέπει να επιτραπεί και η ιδιωτική καλλιέργεια μικροποσοτήτων για προσωπική χρήση. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η κάνναβη δεν είναι επικίνδυνη ουσία και χαρακτήρισε μύθο ότι ανοίγει το δρόμο για «σκληρά ναρκωτικά». «Από την επαφή με τα εγκληματικά δίκτυα πηγαίνει κανείς στα σκληρά ναρκωτικά. Το ζήτημα είναι να φύγει η κάνναβη από αυτά τα δίκτυα» τόνισε.

Θετικό βήμα το νομοσχέδιο. Μεγάλο ενδιαφέρον για ξένες επενδύσεις

Ο πρώην πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ του συζητούμενου νομοσχεδίου για την παραγωγή στην Ελλάδα κάνναβης για φαρμακευτικής χρήσης σημειώνοντας ότι πρώτον θα ανακουφίσει ασθενείς και δεύτερον θα ενισχύει την ελληνική αγροτική ανάπτυξη και τη φαρμακοβιομηχανία. «Γνωρίζω ότι υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

Φωτογραφία: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα