Γ.Βαρβιτσιώτης: Αντώνης Σαμαράς και Ανδρέας Παπανδρέου δεν ήθελαν λύση στο Σκοπιανό το 1992

Γ.Βαρβιτσιώτης: Αντώνης Σαμαράς και Ανδρέας Παπανδρέου δεν ήθελαν λύση στο Σκοπιανό το 1992

Ο πρώην υπουργός εκτίμησε ότι ήταν τέλεια λύση το πακέτο Πινέιρο, όμως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν βέβαιος πως η κυβέρνηση θα έπεφτε. Αποκάλυψε ότι το '89 ο ίδιος και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είπαν στον Μητσοτάκη ότι τα στοιχεία δεν επαρκούσαν για παραπομπή του Παπανδρέου, αλλά τον επηρέασαν Κύρκος- Φλωράκης. Τι είπε για Κώστα Καραμανλή- Κυριάκο Μητσοτάκη- Πάνο Καμμένο

Αποκαλυπτικός για το παρελθόν και αιχμηρός για το παρόν ήταν ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Βαρβιτσιώτης ο οποίος μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή “Η επόμενη ημέρα” με το Σεραφείμ Κοτρώτσο, με αφορμή την παρουσίαση αύριο του δεύτερου τόμου της αυτοβιογραφίας του “Όπως τα έζησα: 1981- 1993”.

Ο κ.Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στο Σκοπιανό, το οποίο βρίσκεται και πάλι σε μια κρίσιμη φάση διαπραγματεύσεων.

“Πιστεύω ότι μπορούσαμε να φτάσουμε σε λύση με το πακέτο Πινέιρο”, δήλωσε και διηγήθηκε πως όταν έγινε ευρωβουλευτής και συνέπεσε με τον Πινέιρο στην Ευρωβουλή, τα γραφεία τους ήταν δίπλα δίπλα και έκαναν πολλές και μακρές συζητήσεις. “Ο Πινέιρο ήταν σίγουρος ότι εάν η Ελλάς ελεγε ναι, είχε τελειώσει το θέμα. Διότι ο Γκλιγκοροφ είχε δεχθεί τη λύση κλαίγοντας. Μου είπε ο Πινέιρο ότι μπροστά του έβαλε τα κλαματα ο Γκλιγκόροφ όταν υπέγραψε ότι αποδέχεται το σχέδιο”, ανέφερε.

“Νομίζω ότι και ο Ανδρέας το ναρκοθέτησε και ο Σαμαράς δεν ήθελε τη λύση Πινέιρο. Ο Μητσοτάκης φοβόταν -και μου το είπε και ο Πινέιρο αυτό και σας το συνυπογράφω κι εγώ- ο Μητσοτάκης φοβόταν ότι θα έπεφτε η κυβέρνηση. Εκεινη τη στιγμή ήταν σίγουρος ο Μητσοτάκης ήταν βέβαιος πως η κυβέρνηση θα έπεφτε”, είπε ο κ.Βαρβιτσιώτης, σχολιάζοντας μάλιστα: “Νομίζω ότι και ο Σαμαράς απο την πρώτη στιγμή πήρε ένα δρόμο που δυστυχώς θα κατέληγσε σε κάτι τέτοιο και δυστυχώς κατέληξε να φύγει από τη ΝΔ, να δημιουργήσει δικό του κόμμα και να ρίξει την κυβέρνηση”.

Όσον αφορά στη σημερινή προσπάθεια επίλυσης του Σκοπιανού, ο κ.Βαρβιτσιώτης σχολίασε: “Δεν ξέρω εάν έχει δυνατότητες, αλλά πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι δεν είναι μόνο η ονομασία, αλλά είναι ένα πακέτο: η γλώσσα το γενεαλογικό δέντρο. Και ο Πινέιρο τα είχε ως αποκλείοντα αυτά. Δηλαδή το πακέτο Πινέιρο ήταν ένα ολοκληρωμένο σχήμα: Ελεγε ότι δεν υπάρχουν βλέψεις αλυτρωτικές, ότι δεν υπάρχει μακεδονική γλώσσα και γένος, όλα ήταν μέσα.”

Ο κ.Βαρβιτσιώτης τόνισε: “όπως τα έζησα, τα έχω γράψει” και στο ερώτημα εάν παρεξηγήθηκε κανείς απάντησε: “Ε μερικοί, τι να κάνουμε” προσθέτοντας ότι περιγράφει στο βιβλίο πως δεν έγινε υπουργός Εξωτερικών μετά την παραίτηση Σαμαρά. “Με φώναξε ο Μητσοτάκης και μου ζήτησε να γίνω υπουργός Εξωτερικών- ήμουν τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας. Αρνήθηκα διότι είπα ότι εγώ έχω άλλη άποψη εδώ, αν δε βρουμε ποιος είναι ο δρόμος δεν μπορώ να αναλάβω εγώ και να τινάξω στον αέρα την άποψη μου. Και ήταν να βρούμε ένα όνομα, το Νοβαματσεντόνια, σε μία λέξη και στα σλάβικα. Μου πήγαινε, του ακουγόταν καλά και του Μητσοτάκη, αλλά φοβόταν. Η σκέψη του Πινέιρο για το Νοβαματσεντόνια ήταν καλή.”

 

Το ιστορικό στέλεχος της ΝΔ αποκάλυψε και τη διαφωνία που είχε με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη το 1989 όσον αφορά στην παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου. “Πήγα και τον είδα (τον Μητσοτάκη) και του είπα πως από ότι ξέρω τα στοιχεία δεν είναι και τόσο σοβαρά για να παραπέμψει τον Ανδρέα, το ίδιο έκανε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όπως εκ των υστέρων μου είπε ο Μιχάλης Λιάπης, το οποίο και περιγράφω στο βιβλίο”, ανέφερε.

Πρόσθεσε μάλιστα με νόημα: “Η πρώτη κυβέρνηση εθνικής ενότητας είχε ένα σκόπό, την κάθαρση και είχε παίξει τέτοιο ρόλο και ο Λεωνίδας ο Κύρκος και ο Φλωράκης άρα μη ρίχνουμε την ευθύνη μόνο στον Μητσοτάκη”.

Είπε επίσης ότι: “Ψήφισα υπέρ της παραπομπής του Ανδρέα. Δεν ψήφισα για την παραπομπή κάποιου τον οποιο πίστευα ότι δεν έχει ανάμειξη για οκονομικά σκάνδαλα: ο Τσοβόλας. Αλλά τη γραμμη του κόμαμτος την ακολούθησα πλήρως παρότι ήμουν αντίθετος”.

Εξέφρασε όμως την άποψη ότι οι επόμενες εκλογές χάθηκαν λόγω της αθώωσης του Ανδρέα Παπανδρέου ή ότι αυτό έπαιξε έναν ουσιώδη ρόλο. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι ο Μητσοτάκης είχε πεισθεί απόλυτα από τα στοιχεία. Στο ερώτημα εάν δεν ήταν τελικά μόνος στόχος του Μητσοτάκη να εξολοθρεύσει τον πολιτικό του αντίπαλο, ο κ.Βαρβιτσιώτης απάντησε: “Μπορεί να ήταν και αυτό, εγώ πάντως πιστεύω ότι είχε πεισθεί απόλυτα από τα στοιχεία”.

Γιατί δε στήριξε τη Ντόρα και ο διάλογος με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για τον Κώστα Καραμανλή

Ο κ.Βαρβιτσιώτης σημείωσε πάντως ότι παρά τη μεγάλη κόντρα που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά για το όνομα των Σκοπίων, όταν ο Κώστας Καραμανλής τον ρώτησε ως ευρωβουλευτή εάν θα ήθελε κοντά του το Σαμαρά το 2004 είπε ναι και τον στήριξε μάλιστα και στην διεκδίκηση της αρχηγίας το 2009.

Στο ερώτημα γιατί το έκανε αυτό απάντησε: “Διότι δε μου πήγαινε η Ντόρα… Διότι και με πολέμησε η Ντόρα στην εκλογή Βαρβιτσιώτης- Εβερτ”.

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε πιο αναλυτικά σε ένα απόσπασμα του βιβλίου του που είχε προδημοσιεύσει το News 24/7 στην επέτειο των 40 χρόνων από την ίδρυση της ΝΔ το 2014 και το οποίο αφορά στο εξής: “Προ της εκλογής (αρχηγού) συναντήθηκε η Ντόρα με τον Έβερτ στο σπίτι του Βουλγαράκη και εκεί συμφώνησαν ότι η μητσοτακική ομάς θα υποστηρίζε τον Έβερτ και ο Έβερτ θα στήριζε τον πατέρα της στη βουλή όταν θα δεχόταν επιθέσεις από το ΠΑΣΟΚ.”

Ο κ.Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε επίσης αναλυτικά στο διάλογο που είχε με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή όταν ο ίδιος και ο Γιάννης Κεφαλογιάννης αποφάσισαν να προωθήσουν στην ηγεσία της ΝΔ τον Κώστα Καραμανλή.

“Ήρθαν στο σπίτι μου οι 33 βουλευτές και τον πήρα (τον Κώστα Καραμανλή) στο τηλέφωνο και του λέω έλα αύριο το πρωί στο γραφείο όπου είχαν αυγατίσει οι υποστηρικτές. Με πήρε τότε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και μου λέει: Εάν δεν επιτύχεις έχεις κάνει τραγικό λάθος, εάν πετύχεις… Του λέω κύριε πρόεδρε θα πετύχω. Φοβόταν την αποτυχία του ανιψιού του. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν μεγάλο σχολείο”.

Τι είπε για Κώστα Καραμανλή- Κυριάκο Μητσοτάκη. “Δε μιλάω για τον Πάνο τον Καμμένο”  

Ο κ.Βαρβιτσιώτης πάντως εκτίμησε ότι: “Δεν νομίζω ότι μιλάει κανείς για μητσοτακικούς και καραμανλικούς… Εγώ υπήρξα καραμανλικός αλλά δεν έχει σημασία. Τώρα πιστεύω ότι ο Κυριάκος είναι ο κατάλληλος αρχηγός. Τι σημασία έχει επειδή ήμουν -και είμαι- καραμανλικός; ‘Οτι δεν πιστεύω πως ο Κυριάκος  είναι ικανός να διεκδικήσει τον πρωθυπουργικό θώκο;”

Για τον Κώστα Καραμανλή σχολίασε: “Ούτε εγώ θα έμενα τόσο καιρό σιωπηλός, αλλά δε θα έμενα και πολύ φλύαρος, διότι όταν είσαι εκτός δε μπορεί να είσαι κάθε ημέρα στα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις διότι πια εξευτελίζεις το αξίωμα που είχες ” και στο ερώτημα εάν θα μπορούσε ο πρώην πρωθυπουργός να επανέλθει απάντησε: “Όλα είναι πιθανά… Στην Ελλάδα ο πολιτικός απέρχεται μόνο κατερχόμενος στον τάφο. Εδώ επανήλθαν άλλοι κι άλλοι τώρα…”

Ο κ.Βαρβιτσιώτης τόνισε επίσης: “Δε νομίζω ότι ο Παυλόπουλος βοηθάει τον Τσίπρα. Πιστεύω ότι είναι ένας άνθρωπος που μπορεί και το κρατάει σε ύψος το βαρύ αξίωμα του ΠτΔ” ενώ στο ερώτημα εάν θα τον στηρίξει ξανα η ΝΔ απάντησε: “Δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη, εγώ θα στήριζα την υποψηφιότητα του το 2020 εκτός αν δεν ήθελε”.

Ήταν παντως αιχμηρός για τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Άμυνας.

“Δεν πιστεύω ότι ο Κοτζιάς είναι καλός υπουργός Εξωτερικών διότι εξωτερική πολιτική δεν κάνεις μόνος σου. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έστελνε το Μολυβιάτη και ανέφερε στον Παπανδρέου τα πάντα” είπε ενώ κληθείς να σχολιάσει για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ είπε: “Δε μιλάω για τον Πάνο τον Καμμένο δεν κατεβάζω το επίπεδο της συζητήσεως για τον Πάνο τον Καμμένο”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα