Γαβρόγλου: Καταργούμε το βασικό εργαλείο των απολύσεων στην εκπαίδευση

Γαβρόγλου: Καταργούμε το βασικό εργαλείο των απολύσεων στην εκπαίδευση
Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου Eurokinissi

Βολές κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη που προανήγγειλε ότι θα καταργήσει όλους τους εκπαιδευτικούς νόμους ΣΥΡΙΖΑ. Διερωτήθηκε εαν η ΝΔ θα καταργήσει και την επιστροφή των διαθέσιμων εκπαιδευτικών.

Την προωθούμενη κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος 152 της κυβέρνησης Σαμαρά που αποτέλεσε «βασικό εργαλείο» των απολύσεων στην εκπαίδευση μέσω αξιολόγησης έθεσε στο επικέντρο ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της εκπαίδευσης.

«Το προεδρικό Διάταγμα 152 αποτέλεσε βασικό εργαλείο που οδήγησε σε διαθεσιμότητες και απολύσεις. Χρησιμοποιήθηκε ως το ιδεολογικό άλλοθι και το φυσικό εργαλείο για να γίνουν αυτά τα ρεζιλίκια που έγιναν» ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου στην Ολομέλεια. Απάντησε, μάλιστα, στον Κυριάκο Μητσοτάκη που υποστήριξε ότι το ΠΔ 152 δεν οδηγούσε σε απολύσεις σημειώνοντας ότι οι εν λόγω ρυθμίσεις επέτρεψαν τις απολύσεις. Πάντως, ο κ. Γαβρόγλου επικρότησε τα στελέχη της ΝΔ που δήλωσαν ότι «η αξιολόγηση δεν πρέπει να είναι ταυτισμένη με τιμωρία» «Το χαιρετίζω» ανέφερε και σημείωσε ότι η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της αυτοαξιολόγησης των εκπαιδευτικών μονάδων.

Η ΝΔ έχει “ντέρτι” με την κομματικοποίηση

Ο κ. Γαβρόγλου απάντησε στις αιτιάσεις της ΝΔ περί απόπειρας κομματικοποίησης της εκπαίδευσης κατηγορώντας την ουσιαστικό ότι κρίνει εξ’ ιδίων τα αλλότρια. «Δεν μπορείτε να σκεφτείτε τίποτα άλλο πέρα από κομματικοποίηση. Θεωρείτε το μόνο ντέρτι όλων είναι η κοματτικοποίηση» τόνισε και σημείωσε ότι αν η κυβέρνηση ήθελε πράγματι να κομματικοποιήσει την εκπαίδευση θα ακολουθούσε τις πολύ καλές συνταγές της ΝΔ. Κατήγγειλε, μάλιστα, ότι επί κυβέρνησης ΝΔ παύτηκαν με υπουργική απόφαση 400 προϊστάμενοι και διευθυντές εκπαίδευσης.

Θα άρει η ΝΔ και την επιστροφή των διαθέσιμων εκπαιδευτικών;

Άσκησε, όμως, έντονη κριτική και στον κ. Μητσοτάκη καταλογίζοντάς του ότι προανήγγειλε πως θα καταργήσει όλους τους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ στην εκπαίδευση από τους υπουργούς Μπαλτά, Φίλη και Γαβρόγλου. Κάλεσε δε τη ΝΔ να δηλώσει εάν θα καταργήσει ρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ όπως είναι η επιστροφή των 2.500 εκπαιδευτικών και διοικητικών που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, εάν θα καταργήσει τα ολοήμερα σχολεία που επεκτάθηκαν στα ολιγοθέσια, το δίκτυο των 1.000 βιβλιοθηκών, τη δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, τα τετράμηνα στα γυμνάσια, τα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα. «Θα ακυρώσετε τις πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση καταργημένων ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, τη μαθητεία, το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, τα μεταπτυχιακά χωρίς δίδακτρα για τους οικονομικά αδύναμους φοιτητές, τις μετεγγραφές των αδελφών φοιτητών;» ρώτησε απευθυνόμενος στα έδρανα της ΝΔ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα