ΓΕΕΘΑ για τον εκσυγχρονισμό των F-16: ‘Ταβάνι’ το 1,1 δις δολάρια

ΓΕΕΘΑ για τον εκσυγχρονισμό των F-16: ‘Ταβάνι’ το 1,1 δις δολάρια

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας διευκρινίζει πως η αναβάθμιση που συμφωνήθηκε στις ΗΠΑ αφορά μέρος του στόλου των μαχητικών F-16 και θα γίνει στην ΕΑΒ

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται οι ΗΠΑ να δώσουν την τελική τους προσφορά σχετικά με το κόστος αναβάθμισης των F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας, μετά τη καταρχήν συμφωνία που επετεύχθη κατά τη διάρκεια των επαφών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ οι ΗΠΑ κοστολογούν αρχικά την αναβάθμιση στην έκδοση VIPER του συνόλου των F-16 που διαθέτει η χώρα μας στα 2,4 δις δολάρια, όμως από την ανακοίνωση καταλαβαίνει κανείς πως η δαπάνη αυτή δεδομένων των οικονομικών συνθηκών κρίνεται απαγορευτική και τονίζεται πως θα εξεταστεί ο εκσυχρονισμός μέρους  των αεροσκαφών και όχι του συνόλου με το κόστος να μην υπερβαίνει σε καμία περίπτωση το 1,1 δις δολάρια. Επίσης, διευκρινίζεται πως η αναβάθμιση θα γίνει επί ελληνικού εδάφους στην ΕΑΒ.

Τις λεπτομέρειες της συμφωνίας αναμένεται να οριστικοποιήσει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Αποστολάκης που μαζί με επιτελείς του Υπουργείου Άμυνας θα μεταβεί στις ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες προκειμένου να έχει τις τελικές επαφές με τις Αμερικανικές Αρχές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ:

“Γνωρίζεται ότι μετά την έκφραση ενδιαφέροντος για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 (Letter of Request από 7/2/2017) ζητήθηκε από τις Αρχές των ΗΠΑ να μας γνωστοποιηθεί το κόστος συγκεκριμένης διαμόρφωσης (Έκδοση VIPER), για το σύνολο ή μέρος του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας.

Από τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις, το πρόγραμμα για το σύνολο των αεροσκαφών κοστολογείται έως 2,4 δις δολάρια.

Η τελική αναλυτική απάντηση από τις Αρχές των ΗΠΑ (Letter of Offer & Acceptance) αναμένεται εντός των επόμενων ημερών.

Στην παρούσα φάση και με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, εξετάζεται η αναβάθμιση μέρους των αεροσκαφών η οποία θα γίνει στην ΕΑΒ, με κόστος που δεν θα υπερβαίνει το 1,1 δις δολάρια και το οποίο θα προσδιοριστεί τελικά μετά από τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν μεταξύ των φορέων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Αρχών των ΗΠΑ”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα