Γεννηματά από ΔΕΘ: Οι επόμενες εκλογές θα είναι αναμέτρηση για τρεις

Γεννηματά από ΔΕΘ: Οι επόμενες εκλογές θα είναι αναμέτρηση για τρεις

Η επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που περιέχονται στο «Σχέδιο Ελλάδα», η «αναγέννηση» της Δημοκρατικής Παράταξης, αλλά και η σκληρή γλώσσα απέναντι σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, κυριάρχησαν στην ομιλία της Φώφης Γεννηματά στην 82η ΔΕΘ

Τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές του αναπτυξιακού πλάνου «Σχέδιο Ελλάδα», παρουσίασε στους κοινωνικούς φορείς από το βήμα της 82 Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, η Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έστειλε μήνυμα ότι η Κεντροαριστερά θα επιστρέψει δυναμικά στο προσκήνιο, υποστηρίζοντας πως η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα είναι μάχη για τρεις, ενώ επιτέθηκε σε κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία, επιμένοντας στην γραμμή της αυτόνομης πορείας.

Στο «Σχέδιο Ελλάδα», που αποτελεί επί της ουσίας την κυβερνητική πρόταση της Δημοκρατικής Παράταξης, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας της στην ΔΕΘ η Φώφη Γεννηματά. Το σχέδιο αυτό, περιλαμβάνει 8 προτάσεις επιτάχυνσης της Ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Όπως είπε, αυτές είναι:

1η Σε κάθε Περιφέρεια της χώρας δημιουργούμε ένα μεγάλο αναπτυξιακό project-ατμομηχανή με fast-track διαδικασίες.

2η Κίνητρα για τις επιχειρήσεις, με σταθερό φορολογικό σύστημα, και μείωση των έμμεσων φόρων στην παραγωγή.

3ον Κίνητρα για τους νέους ανθρώπους, με απαλλαγή για 3 χρόνια από τις εισφορές των νέων που ξεκινούν την δική τους επιχείρηση.

4ον Στηρίζουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

5ον Άμεση και δίκαιη επίλυση του θέματος των «κόκκινων δανείων» των Τραπεζών, μέσω εξωδικαστικής ρύθμισης.

6ον Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, με την συμμετοχή και του ιδιωτικού Τομέα.

7ον Στήριξη αγροτικής οικονομία, μέσω επιστροφής 5 μονάδων ΦΠΑ σε παραγωγούς που συμμετέχουν σε οργανωμένα συλλογικά σχήματα με καθιέρωση αγροτικού πετρελαίου.

8ον Εκπόνηση νέου Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού, με στόχο φθηνότερες τιμές στην ενέργεια.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως για να γίνουν πράξη τα παραπάνω, χρειάζεται η χώρα να μπει σε τροχιά «προοδευτικής διακυβέρνησης», που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από «την Νέα Αλλαγή για να βάλουμε τέλος στην επιτροπεία, με τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς πρωταγωνιστή στην πολιτική ζωή της χώρας», καθιστώντας σαφές πως η παράταξη θα ακολουθήσει τον δικό της, αυτόνομο δρόμο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «τα δεκανίκια για την συντηρητική παράταξη ή τον ΣΥΡΙΖΑ να τα αναζητήσουν αλλού. Οι επόμενες εκλογές θα είναι «αναμέτρηση για τρεις».

Η Φ.Γεννηματά άσκησε αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική, αναφέροντας πως «Κάθε ελληνική οικογένεια έχει με το συνεταιρισμό σας, πολλούς λογαριασμούς να πληρώνει. Είναι ασήκωτα τα βάρη που προσθέσατε». Ιδιαίτερα επικριτική ήταν στο κομμάτι της ανάπτυξης, που όπως είπε θα έπρεπε σήμερα να τρέχει με ρυθμούς άνω του 5% και η ανεργία να έχει μειωθεί πραγματικά και δραστικά.

Ειδική αναφορά επιφύλαξε για τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της επένδυσης της εταιρίας Eldorado Gold, που σήμερα απείλησε με πάγωμα των δραστηριοτήτων της, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα, η πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως «Οι Υπουργοί και τα Κυβερνητικά στελέχη υπονομεύουν τις επενδύσεις στο Ελληνικό, στην Κέρκυρα, στην Χαλκιδική. 2500 εργαζόμενοι στο δρόμο οδηγούνται στην ανεργία. Το προσωπείο του φιλοεπενδυτή κ.Τσίπρα στη ΔΕΘ κατέρρευσε. Οι επενδυτές το βάζουν στα πόδια με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης».

Τέλος, από τα πυρά της δεν γλύτωσε ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς, υποστήριξε ότι «Η ήττα των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν πρέπει να αποτελέσει ήττα των προοδευτικών ιδεών ούτε και να αφήσει χώρο για συντηρητική παλινόρθωση. Γιατί εναλλακτική λύση δεν αποτελούν οι συντηρητικές πολιτικές που εκφράζουν η ΝΔ και οι Ευρωπαίοι εταίροι της, οι θεματοφύλακες της διαρκούς λιτότητας».

 Όλη η ομιλία της κας Γεννηματά

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα