Γεννηματά για το τροχαίο: Όχι στην τοξική ταξικότητα

Γεννηματά για το τροχαίο: Όχι στην τοξική ταξικότητα

Σχόλιο της Φώφης Γεννηματά για συγκεκριμένες δηλώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το θανατηφόρο τροχαίο στην Αθηνών – Λαμίας

Δηλώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το θανατηφόρο τροχαίο στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, σχολίασε η Φώφη Γεννηματά.

Δήλωσε: “Όχι άλλη τοξικότητα με λογικές “ταξικότητας”. Είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στον θάνατο. Αυτήν την ώρα πρέπει να σεβαστούμε τους ανθρώπους που χάθηκαν, τόσα νέα παιδιά και ένα μικρό παιδί, να σεβαστούμε τον πόνο των οικογενειών τους, το πένθος. Να κατεβάσουμε τους τόνους και να ασχοληθούμε σοβαρά με το θέμα όταν θα σβήσουν οι προβολείς από το δυστύχημα. Δεν υπάρχει περίπτωση μια μάνα που σήμερα πενθεί να πονά λιγότερο ή περισσότερο ανάλογα με την οικονομική της κατάσταση. Είναι απάνθρωπα όσα λέγονται”.

Η κ. Γεννηματά επί της ουσίας απαντά στον Νίκο Μανιό και τη Μερόπη Τζούφη.

Ο κ. Μανιός μιλώντας στον ΑΝΤ1, δήλωσε χαρακτηριστικά, σχολιάζοντας το τροχαίο δυστύχημα:

“Εμπεριέχει το ταξικό στοιχείο. Τί να πω, επειδή ήταν παιδί πλουσίου είχε καλό αυτοκίνητο ή επειδή ήταν παιδί πλουσίου, δεν είχε μάθει να σέβεται τη ζωή των άλλων; Ότι υπάρχουν γρήγορα αυτοκίνητα είναι ένας ταξικός παραλογισμός, διότι απευθύνεται σ’ έναν πολύ πλούσιο, εγώ δεν μπορώ να αγοράσω τέτοιο αυτοκίνητο. Ο άλλος το παίρνει εύκολα. Αυτή η ευκολία δημιουργεί μια κατάσταση στον ίδιο, ότι “δεν βαριέσαι, όλα είναι δικά μου”.

Ωστόσο, με νέα τοποθέτησή του στο κανάλι της Βουλής ο κ.Μανιός αποσαφήνισε τη δήλωσή του.

Στη δήλωσή του αυτή, διάρκειας δέκα λεπτών, ανέφερε επανειλημμένως ότι πρέπει να σεβαστούμε την μνήμη των νεκρών και δεν πρέπει να μιλάμε περί ταξικού ή μη ατυχήματος. Απαντώντας μάλιστα στο επίμονο ερώτημα της δημοσιογράφου περί ταξικού η μη ατυχήματος ανέφερε ένα παράδειγμα, αν το αυτοκίνητο το είχε κλέψει νεαρός φτωχός και γινόταν το ατύχημα τότε θα ήταν υπεύθυνη η εργατική τάξη;

“Το ποιος έφταιγε, αυτό θα το κρίνουν τα δικαστήρια.” Γι’ αυτό, συνέχισε, το ατύχημα δεν πρέπει να συνδέεται με την δυνατότητα των πλουσίων να αγοράζουν ακριβά αυτοκίνητα. Το ατύχημα από μόνο του δεν έχει καμία ταξικότητα.

“Ταξικό ζήτημα θα μπορούσε να είναι η κατασκευή πανάκριβων αυτοκινήτων που πωλούνται σε πλούσιους. Επιπλέον το παράδειγμα του πάρκου οδικής εκπαίδευσης κυκλοφορίας στην παραλία που χρηματοδοτήθηκε και λειτούργησε για δύο χρόνια θα μπορούσε να θεωρηθεί δεξιά ή αριστερή πολιτική” σημείωσε.

Από τη δική της μεριά η Μερόπη Τζούφη, υποστήριξε: “Η πρώτη ανάγνωση είναι αυτή: ότι είναι ένα πολύ πλούσιο παιδί με πολύ ακριβό αυτοκίνητο, να μη βλέπει όριο στο δρόμο και να θεωρεί ότι όλα αυτά του ανήκουν. Αυτό του έδωσε τη δυνατότητα να έχει αυτή την έπαρση και να συμπεριφέρεται μ’ αυτό τον τρόπο. Να μην είναι οριοθετημένος. Έτσι έγινε πρόξενος αυτού του ατυχήματος”.

Ωστόσο, η κυρία Τζούφη επανήλθε με νέα τοποθέτηση της μέσω Facebook, στην οποία αναφέρει πως ο ΑΝΤ1 “έκοψε” τις δηλώσεις της. Η ίδια γράφει:

“Στο σημερινό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 για το τραγικό συμβάν που συγκλόνισε το πανελλήνιο, δεν παρουσιάστηκε ολόκληρη η δήλωση μου, δημιουργώντας λάθος εντυπώσεις για την ουσία της. Στο δεύτερο μέρος, το οποίο δεν προβλήθηκε εξηγούσα πως το τραγικό γεγονός θα μπορούσε να γίνει υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και χωρίς ταξικά χαρακτηριστικά και για αυτό απαιτείται ριζική αλλαγή της οδηγικής συμπεριφοράς με στοχευμένες παρεμβάσεις από την σχολική ηλικία. Προφανώς σε τέτοιες ανθρώπινες τραγωδίες δε χρειάζονται περαιτέρω συζητήσεις, αλλά μόνο τα ειλικρινά μας συλλυπητήρια”.

“Επιμένω πως ο η απώλεια της ανθρώπινης ζωής δεν πρέπει να αποτελεί προϊόν πολιτικής αντιπαράθεσης, μήνυμα που πρέπει να λάβουν σοβαρά και τα μέσα ενημέρωσης του κοινού.” σημείωσε αργότερα σε επίσημη ανακοίνωσή της.

Σήμερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, ανέφερε: “Δεν νομίζω ότι είναι ταξικό το θέμα. Είναι θέμα μιας απερισκεψίας, μιας νεανικής παρορμητικής συμπεριφοράς”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα