Γεννηματά: Η δημόσια συζήτηση για προληπτική πιστωτική γραμμή ή μαξιλάρι δεν βοηθάει

Γεννηματά: Η δημόσια συζήτηση για προληπτική πιστωτική γραμμή ή μαξιλάρι δεν βοηθάει
Στιγμιότυπο από το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών. Κυριακη 4 Μαρτίου 20018 (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) eurokinissi

"Είμαστε η μεγάλη δημοκρατική παράταξη που έρχεται από το παρελθόν και έχει σημαντικό μέλλον", δήλωσε μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών η επικεφαλής της ΔΗΣΥ και του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά

“Είμαστε η μεγάλη δημοκρατική παράταξη που έρχεται από το παρελθόν και έχει σημαντικό μέλλον. Στον χώρο αυτό συναντιούνται πολλά ρεύματα και αυτό είναι το πλεονέκτημα μας. Έχουμε έναν κοινό στόχο να κρατήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της και να φέρουμε τα παιδιά μας πίσω” δήλωσε μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών η επικεφαλής της ΔΗΣΥ και του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Τόνισε ότι δεν θα πρέπει να μείνουν ίδια τα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ και ότι θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή των σημερινών συσχετισμών. “Αν παραμείνουν τα υψηλά ποσοστά των δυο κομμάτων θα αναβιώσουν εποχές που έχουμε πληρώσει” τόνισε χαρακτηριστικά.

“Ζούμε μια όξυνση και μια ένταση με ευθύνη της Τουρκίας. Είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στην κατεύθυνση της καλής γειτονιάς σεβόμενοι τις διεθνείς συμβάσεις. Η Τουρκία έχει αλλάξει ρότα. Επειδή δυο παιδιά μας βρίσκονται στην Τουρκία πρέπει η κυβέρνηση να λάβει όλα τα μέτρα ώστε να επιστρέψουν ασφαλείς στη χώρα τους και να πάψει η Τουρκία να μας διασύρει ως χώρα και ως στράτευμα. Αυτά τα θέματα δεν αντιμετωπίζονται με παλικαριές, χρειάζεται σοβαρότητα”, είπε η κ. Γεννηματά αναφορικά με την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη σύλληψη των δύο Έλληνων στρατιωτικών στη γείτονα.

Αναφορικά με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, η κ. Γεννηματά δήλωσε ότι “Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει αναλάβει δεσμεύσεις για πολλά χρόνια για δυσβάσταχτα πρωτογενή πλεονάσματα μείωση του αφορολόγητου και μείωση στις συντάξεις. Έχει αποδεχτεί ένα τέταρτο μνημόνιο. Τελειώνουν τα μνημόνια για τους εταίρους αλλά όχι για τις δικές μας δεσμεύσεις”.

Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι “Η δημόσια συζήτηση για προληπτική πιστωτική γραμμή ή μαξιλάρι δεν βοηθάει γιατί εκπέμπει μηνύματα ότι δεν έχουμε σχέδιο και δεν έχουμε κατασταλάξει. Όλα αυτά μπορεί να τα βρούμε μπροστά μας. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να μας βγάλει από την κρίση. Θα ήθελα μια ολοκληρωμένη συμφωνία ανάπτυξης μεταρρυθμίσεων ελάφρυνσης του χρέους και μείωσης των στόχων για τα πλεονάσματα. Η κυβέρνηση δεν μπορεί και γι αυτό χρειάζεται μια πολιτική αλλαγή”.

“Η ανάπτυξη πρέπει να στηριχθεί σε ελληνικές και ξένες επενδύσεις. Προτείνουμε διαδικασίες fast track. Χρειάζονται κίνητρα για επενδύσεις και αυτά συνδέονται με τους στόχους που πρέπει να συζητήσουμε. Πρέπει να συζητήσουμε άμεση ελάφρυνση χρέους για να μειώσουμε τον στόχο πλεονασμάτων στο 2% ώστε να δώσουμε φορολογικά κίνητρα στις νέες επιχειρήσεις”, συνέχισε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.

“Μεταποίηση και νέες τεχνολογίες και πρόσβαση των πολιτών στη γνώση στη νέα ψηφιακή εποχή. Δεν πρέπει να χάσουμε το τρένο της Τετάρτης βιομηχανικής επανάστασης γιατί μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και θα σταματήσουμε το brain drain”, πρόσθεσε.

Η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε και στην πρόσφατη πολιτική επικαιρότητα και τις αποκαλύψεις για την υπόθεση της Novartis. “Όλα στο φως διαφάνεια το λέω πάντα. Είμαι αμείλικτη στο εσωτερικό του κόμματος μου και είμαστε οι μόνοι που έχουμε κάνει αυτοκριτική”, ανέφερε. Κάνοντας κριτική στον πρωθυπουργό, τόνισε ότι “Αυτό που κάνει ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία σχέση με κάθαρση και δικαιοσύνη. Ο Τσίπρας απλά ρίχνει τη σκανδαλολογία στο τραπέζι πολώνει την κατάσταση γιατί δεν μπορεί να πείσει για την έξοδο από την κρίση. Και δυστυχώς σε αυτό ακολουθεί και η αντιπολίτευση. Τα δικαστικά μέτωπα τα πληρώσαμε παρά πολύ ακριβά και όσο περνάει από το χέρι μας δεν θα αφήσουμε τη χώρα να επιστρέψει. Να τελειώνουμε με την εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων και οποίος έχει βλάψει τη χώρα να πληρώσει”

Η κ. Γεννηματά έστρεψε τα βέλη της και κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι “Έχει ευθύνη και η Νέα Δημοκρατία που στην αρχή της κρίσης είπε πως υπάρχει και ένας άλλος δρόμος. Πάνω σε αυτό το αντιμνημόνιο μεγάλωσαν δήθεν αντισυστημικά κόμματα”.

“Η Εθνική συνεννόηση δεν είναι μια ρομαντική εκδοχή της πολιτικής. Είναι ο μόνος δρόμος”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Επειδή βλέπω τη διάθεση δημιουργίας μετώπων και τη διάθεση για ρεβάνς είμαι απέναντι σε όλα αυτά και πιστεύω ότι η απάντηση είναι η αλλαγή των σημερινών συσχετισμών. Αν παραμείνουν τα υψηλά ποσοστά των δυο κομμάτων θα αναβιώσουν εποχές που έχουμε πληρώσει. Πώς είναι δυνατόν να μιλά κανείς για ανάπτυξη με γονατισμένη τη μεσαία τάξη;” διερωτήθηκε.

“Δεν γίνεται ανάπτυξη με επιδόματα. Πρέπει να γυρίσει ο κατώτερος μισθός στη γενική συλλογική σύμβαση. Πρέπει να υπάρξει και κατώτερη εγγυημένη σύνταξη που δεν μπορεί να είναι κάτω από 500 ευρώ. Και βεβαίως θα πρέπει να ξεπεράσουμε τη λογική των επιδομάτων ανεργίας και να πάμε στα επιδόματα εργασίας. Για κάθε επιπλέον θέση εργασίας η μισθολογική δαπάνη να λογίζεται ως έξοδο”, σύμφωνα με την κ. Γεννηματά.

Εξαπολύοντας νέα επίθεση κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ανέφερε: “Ο κ. Τσίπρας μιλάει για κάθαρση. Ζητάμε εξεταστική για την οικονομία από την πρώτη μετά που μπήκαμε στο ευρώ χωρίς να εξαιρεθεί καμία περίοδος. Γιατί δεν την κάνουν; Πως αισθάνεται που κάθεται στη θέση του πρωθυπουργού την ώρα που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε πως χρέωσε τη χώρα με 200 δισ.;”

Αναφορικά, τέλος, με το μέλλον της παράταξής της και την συμμετοχή της στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξες τόνισε ότι “Είμαστε πλέον πρωταγωνιστές στις εξελίξεις. Πέρασε η εποχή που ήμασταν το χρήσιμο δεκανίκι. Θα υπάρχουν πολλές εκπλήξεις στις επόμενες εκλογές. Θα έχουμε το σχέδιο Ελλάδα που επικαιροποιούμε συνεχώς. Προκαλώ τους κυρίους Τσίπρα και Μητσοτάκη να πουν αν θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην επόμενη ημέρα του τόπου”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα