Γερμανικά ΜΜΕ: Ο Ζάεφ ξεμπλοκάρει το αδιέξοδο της ονομασίας

Γερμανικά ΜΜΕ: Ο Ζάεφ ξεμπλοκάρει το αδιέξοδο της ονομασίας
Macedonian Prime Minister Zoran Zaev speaks during a press conference after talks with his Serbian counterpart Ana Brnabic at the Serbia Palace in Belgrade, Serbia, Tuesday, Nov. 21, 2017. Zaev is on a two-day official visit to Serbia. (AP Photo/Darko Vojinovic) AP Photo/Darko Vojinovic

Η Südwest Presse αποδίδει την κινητικότητα στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ στην αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στα Σκόπια.

Οι πολιτικές διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα σε Αθήνα και Σκόπια με απώτερο στόχο την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ σχολιάζονται από τον γερμανικό Τύπο. Η Südwest Presse κάνει λόγο για «κινητικότητα στη διαμάχη για την ονομασία», αποδίδοντας τη συγκεκριμένη εξέλιξη στην αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στα Σκόπια με την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ.

Το δημοσίευμα εστιάζει και στον ρόλο του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς, εξαίροντας το γεγονός ότι «εδώ και σχεδόν 25 χρόνια καταβάλλει προσπάθειες κατ’ εντολή του ΝΑΤΟ να διαμεσολαβήσει σε μια διαμάχη που είναι πολύ δύσκολο να γίνει κατανοητή από την κοινή γνώμη εκτός Βαλκανίων». Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι πρόκειται ωστόσο για ένα ζήτημα που απασχολεί δεόντως τη διεθνή διπλωματία διότι «η διαμάχη για την ονομασία της ΠΓΔΜ έχει γεωπολιτικές διαστάσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ τη συγκεκριμένη περιοχή. Ο Νίμιτς είναι στο μεταξύ 78 ετών, αλλά τώρα θεωρεί ότι βρίσκεται πολύ κοντά στον στόχο του: Οι κυβερνήσεις σε Σκόπια και Αθήνα φαίνονται επιτέλους διατεθειμένες να διευθετήσουν τη διένεξη».

Το δημοσίευμα παρουσιάζει συνοπτικά το χρονικό του ζητήματος της ονομασίας και επισημαίνει ότι η «αντικατάσταση του εθνοσυντηρητικού πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι από τον σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ τον περασμένο Μάιο έφερε κινητικότητα στη διαμάχη».

Η γερμανική εφημερίδα εκτιμά ότι «ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δέχεται στο ζήτημα της ονομασίας ισχυρές πιέσεις από τις ΗΠΑ και άλλους εταίρους του ΝΑΤΟ», που επιδιώκουν την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία με την προσδοκία ότι αυτή θα συμβάλει στη σταθεροποίηση των «ταραγμένων Βαλκανίων».

Πηγή: Deutsche Welle

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα