Γερμανικά ΜΜΕ: ‘To δώρο συμφιλίωσης’ της Αθήνας στον Ερντογάν

Γερμανικά ΜΜΕ: ‘To δώρο συμφιλίωσης’ της Αθήνας στον Ερντογάν
A street artist shows to Turkish tourists his fun caricature portraits of Greek Prime Minister Alexis Tsipras, left, his Turkish counterpart Recep Tayyip Erdogan, center, and Russian President Vladimir Putin in the traditional Plaka district of Athens on Saturday, Feb. 21, 2015. Greece's government starts working on drafting a series of economic reforms it must present to the other euro zone finance ministers on Monday, as part of an agreement reached Friday to extend the country's European loan agreement. (AP Photo/Thanassis Stavrakis) AP

Η επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, η έξοδος της Ευρωζώνης από την οικονομική κρίση και τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, στις σελίδες του γερμανικού Τύπου.

Όταν ο Ταγίπ Ερντογάν επισκεφθεί την Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου θα είναι η πρώτη φορά εδώ και 65 χρόνια που ένας Τούρκος πρόεδρος θα βρίσκεται στην Ελλάδα, γράφει η εφημερίδα Neues Deutschland σε άρθρο με τίτλο «Ελληνικό δώρο για τη συμφιλίωση».

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι «είναι παράδοξο ότι ακριβώς την ίδια μέρα αρχίζει στην Άγκυρα η δίκη του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρόεδρου του φιλοκουρδικού ΗDP, αδερφού κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά το γεγονός ότι Ντεμιρτάς και Τσίπρας γνωρίζονται και εκτιμούν ο ένας τον άλλο, η δίκη δεν αναμένεται να παίξει ρόλο στην επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν. Αντ΄ αυτού, σύμφωνα με την New York Times υπάρχουν ενδείξεις ότι θα συζητηθεί η έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών που αναζήτησαν καταφύγιο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016.

Στο μεταξύ οι ελληνικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη εννέα φερόμενων μελών της ακροαριστερής τρομοκρατικής οργάνωσης DHKP-C. Δεν υπάρχουν όμως αποδείξεις ότι σχεδιάζονταν επίθεση. Ανεξάρτητα όμως από αυτό o Ερντογάν θα εκτιμήσει την ευγενική χειρονομία των Ελλήνων και θα ζητήσει περισσότερα. Η εμπειρία δείχνει ότι και άλλες χώρες της ΕΕ επιδιώκουν να κατευνάσουν τον Τούρκο δικτάτορα συλλαμβάνοντας φερόμενους τρομοκράτες του PKK ή του PYD. Όμως εκείνος δεν αρκείται σε αυτό και ζητά ολοένα και περισσότερα».

Από που θα προέλθουν τα κεφάλαια για το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο;

 «Η διαδικασία σταθεροποίησης του Ευρ. Νομισματικού Ταμείου προορίζεται για χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Οι οικονομολόγοι μιλούν για ασύμμετρα σοκ», γράφει η SZ.

«Η διαδικασία σταθεροποίησης του Ευρ. Νομισματικού Ταμείου προορίζεται για χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Οι οικονομολόγοι μιλούν για ασύμμετρα σοκ», γράφει η SZ.

Στις οικονομικές της σελίδες η Frankfurter Allgemeine Zeitung φιλοξενεί άρθρο με τίτλο «Η Ευρωζώνη επιστρέφει στην ανάπτυξη», στο οποίο επισημαίνεται: «Πρόσω ολοταχώς για την ευρωπαϊκή οικονομία, εν μέρει και λόγω της ΕΚΤ. Η ανεργία ωστόσο παραμένει σε υψηλά επίπεδα. (…) Είναι θετικό ότι όλες οι οικονομίες της ευρωζώνης βρίσκονται σε ανοδική τροχιά. Ακόμα και η Ελλάδα, που απειλούνταν για καιρό από χρεοκοπία, δείχνει να εξέρχεται πια της οικονομικής κρίσης. Τόσο ο νέος δανεισμός όσο και η ανεργία μειώνονται. Μετά από ύφεση ετών, το 2018 αναμένεται ανάπτυξη 2,5% στην Ελλάδα».

H Süddeutsche Zeitung παρατηρεί με αφορμή τα σχέδια της Κομισιόν για την δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φιλοδοξεί να μετατρέψει τον ΕΜΣ σε Νομισματικό Ταμείο. Σε προσχέδιο εγγράφου της Κομισιόν, που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα αναφέρεται ότι “το ΕΝΤ θα μπορούσε μελλοντικά να στηρίξει πολιτικές πρωτοβουλίες για να διασφαλίσει μια σταθεροποίηση στην Ευρωζώνη”. Η διαδικασία σταθεροποίησης προορίζεται για χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Οι οικονομολόγοι μιλούν για ασύμμετρα σοκ. Σε περίπτωση, για παράδειγμα, κλυδωνισμών της ιρλανδικής οικονομίας λόγω Brexit ή οικονομικής κρίσης στην Ισπανία λόγω της Καταλονίας, οι άλλες χώρες-μέλη θα είναι σε θέση να προσφέρουν βοήθεια. Το ερώτημα είναι ωστόσο από που θα προέλθουν τα κεφάλαια. Και ποιος θα αποφασίζει εν τέλει αν πρόκειται για ένα ασύμμετρο σοκ ή για οικονομικά προβλήματα για τα οποία ευθύνεται αποκλειστικά το εν λόγω κράτος».

(Με πληροφορίες από Deutsche Welle, φωτογραφία: AP / Θανάσης Σταυράκης)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα