Γιατί η ΝΔ σκέπτεται να ψηφίσει το ΦΠΑ στα νησιά

Συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2017, στην Βουλή, Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016.
(EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
Συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2017, στην Βουλή, Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) EUROKINISSI

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα ότι εντός Ελλάδας μιλάει για 13η σύνταξη ενώ στο εξωτερικό μιλάει για εφάπαξ βοήθημα για φέτος

Προς το ναι προσανατολίζεται η ΝΔ στην δεύτερη τροπολογία της κυβέρνησης για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση. Τουλάχιστον έτσι έχει δηλώσει μέχρι στιγμής ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βασίλης Κικίλιας, ενώ ανάλογη δήλωση έχει κάνει από το βήμα της βουλής και ο βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου. Πάντως στο θέμα αυτό απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την περιοδεία του στη Θράκη το Σαββατοκύριακο.

Η κίνηση αυτή αφενός έχει σκοπό να διορθώσει επικοινωνιακά το «παρών» στο εφάπαξ βοήθημα για τους συνταξιούχους, αφετέρου είναι πιο εύκολη η δικαιολόγησή της σε σχέση με την άρνηση της ΝΔ να στηρίξει στη βουλή το εν λόγω μέτρο.

Κατά τη ΝΔ δεν υπάρχει ασυνέπεια ως προς τη στάση της στις δύο αυτές εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα. Κατά το Μοσχάτο, το «παρών» δεν υποδήλωνε άρνηση στην εφάπαξ χορήγηση του βοηθήματος αλλά άρνηση της ΝΔ να συνταχθεί με τον πρωθυπουργό σε μια «τυχοδιωκτική» και «δημαγωγική» κίνηση που μπορεί να έχει επίπτωση στα δημοσιονομικά αποτελέσματα και στο τέλος της ημέρας να γίνει ένα «δώρο άδωρο» για τους συνταξιούχους και εν γένει για την ελληνική οικονομία. Γι’ αυτό άλλωστε υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός δεν περίμενε την οριστικοποίηση των στοιχείων και δεν προέβη σε συνεννόηση με τους εταίρους.

Μάλιστα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδόθηκαν χτες σε πόλεμο ανακοινώσεων με το Μαξίμου για το θέμα αυτό εστιάζοντας στη «διπροσωπία» του Αλέξη Τσίπρα συγκρίνοντας το γεγονός ότι κατά την εξαγγελία του μέτρου από το Μαξίμου έκανε λόγο για υλοποίηση παλιότερης δέσμευσης του ΣΥΡΙΖΑ για χορήγηση 13ης σύνταξης και στα όσα είπε στις Βρυξέλλες κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ όπου έκανε λόγο για απόφαση εφάπαξ. Μάλιστα στο ίδιο πνεύμα επιτέθηκε στον πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίζοντάς τον «ανήθικο» και «επικίνδυνο» επειδή «θέτει σε κίνδυνο τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών».

«Και εμείς θέλουμε να δοθεί το έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους. Αλλά όχι με όρους πολιτικού τζόγου. Όχι πριν οριστικοποιηθούν τα στοιχεία για το πλεόνασμα του 2016 και πριν ολοκληρωθεί η κρίσιμη δεύτερη αξιολόγηση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης από τη Θράκη. Στην κατεύθυνση αυτή στη ΝΔ δεν διαβλέπουν ανάλογο πρόβλημα με τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2017 από την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Ταυτόχρονα, το μέτρο αυτό θα ήταν δύσκολο να μην το ψηφίσει η ΝΔ από τη στιγμή που ο βασικός πυρήνας των εξαγγελιών της στο πλαίσιο της «συμφωνίας αλήθειας» είναι η αλλαγή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής που πριν απ’ όλα περιλαμβάνει μείωση της φορολογίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νέα Δημοκρατία

ADVERTISING

SHARE: