Γιώργος Παπανδρέου: Υπαρκτό σκάνδαλο η Novartis

Γιώργος Παπανδρέου: Υπαρκτό σκάνδαλο η Novartis
Εκδηλωση του ΚΙΔΗΣΟ στον πολυχωρο του Γκζαι με ομιλητη τον Προεδρο Γιωργο Παπανδρεου----Στο τελος της ομιλιας του προεδρου κοπηκε και πρωτοχρονιατικη βασιλοπιτα Eurokinissi

Καταλόγισε τεράστιες πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση Καραμανλή για την εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης. Αποστάσεις από την εκδοχή της ΝΔ για τις αναφορές του Πάιατ περί αμερικανικών ερευνών για Novartis

Υπαρκτό σκάνδαλο χαρακτήρισε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου την υπόθεση Novartis επιρρίπτοντας τεράστιες πολιτικές ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για την «εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης την περίοδο 2004 – 2009».

Μιλώντας σε πηγαδάκι με κοινοβουλευτικούς συντάκτες αμέσως μετά την τοποθέτησή του σε αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε για την υπόθεση της Novartis και ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για υπαρκτό σκάνδαλο. Μάλιστα, επέρριψε «τεράστιες πολιτικές ευθύνες» στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και του καταλόγισε ότι την περίοδο της πρωθυπουργίας του εκτινάχθηκε στα ύψη η φαρμακευτική δαπάνη. «Δεν έβγαζαν δελτία τιμών στα φάρμακα» είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε, πάντως, αργότερα ότι θα μπορούσε η υπόθεση Novartis να είναι ταυτόχρονα και σκάνδαλο και σκευωρία. Εξήγησε, δηλαδή, ότι δεν πρέπει μεν να ρίχνεται γενικώς λάσπη σε πολιτικούς αλλά ξεκαθάρισε ότι αν υπάρχουν κάποιοι που παραβίασαν το νόμο θα πρέπει να τιμωρηθούν. Πήρε, όμως, και αποστάσεις από τη στάση της αντιπολίτευσης αναφέροντας ότι θα έπρεπε να είχε ενεργοποιηθεί η διαδικασία του γνωμοδοτικού συμβουλίου που ελέγχει την βασιμότητα των προτάσεων για την συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής.

Αίσθηση, προκάλεσε, όμως και το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν υιοθέτησε την εκδοχή της ΝΔ για όσα φέρεται να δήλωσε ο αμερικανός πρέσβης στον Κυριάκο Μητσοτάκη σχετικά με τις έρευνες του FBI για την Novartis. «Δεν μπορώ να ξέρω τι ειπώθηκε ανάμεσα στους δύο» είπε χαρακτηριστικά και μάλιστα όταν ξαναρωτήθηκε ανέφερε ότι δεν είναι δυνατό να γνωρίζει αν αυτά που ειπώθηκαν πίσω από κλειστές πόρτες είναι τα ίδια που δήλωσε μετά η ΝΔ.

Δεν υπάρχει ρεαλιστική λύση στο Σκοπιανό χωρίς τον όρο Μακεδονία

Ο κ. Παπανδρέου κλήθηκε να σχολιάσει και τις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό όπου ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ρεαλιστική λύση χωρίς την αποδοχή του όρου Μακεδονία. Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι αν δεν πετύχουμε λύση με σύνθετη ονομασία υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος όλο και περισσότερες χώρες να αποδεχτούν τη σκέτη ονομασία Μακεδονία και η Ελλάδα να βρίσκεται διαρκώς υπό πίεση. «Κατανοώ τη διάθεση του κόσμου αλλά από την άλλη δεν υπάρχει περίπτωση να λυθεί το πρόβλημα χωρίς τον όρο Μακεδονία. Άλλο είναι το ιδεατό και άλλο οι πραγματικές επιλογές» ανέφερε. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι θα πρέπει να επιλυθούν τα ζητήματα των συμβόλων και του μεγαλοϊδεατισμού.

Άσκησε όμως και σε αυτό το θέμα κριτική στη ΝΔ και στον Κώστα Καραμανλή λέγοντας ότι το 2008 ο τότε πρωθυπουργός είχε συμφωνήσει στη σύνθετη ονομασία αλλά τώρα υποχωρεί. Καταλόγισε, όμως, και στη ΝΔ ότι τώρα αλλάζει θέση στο ζήτημα της ονομασίας «για ψηφοθηρικούς λόγους». Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Εξωτερικών είχε συμφωνηθεί το όνομα Γκόρνα Ματσεντόνια αλλά έγινε εμφύλιος στην ΠΓΔΜ και κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα