Γκιόκας: ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι παράγοντες αποσταθεροποίησης

Γκιόκας: ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι παράγοντες αποσταθεροποίησης
Ο βουλευτής ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας Eurokinissi

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε πως το κομμουνιστικό κόμμα διαφωνεί με την προοπτική ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

«ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ επείγονται να εντάξουν τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στους κόλπους τους προκειμένου να περιορίσουν την επιρροή άλλων ανταγωνιστριών χωρών, όπως Ρωσία, Κίνα κλπ. και η ελληνική κυβέρνηση τίθεται σημαιοφόρος σε αυτήν τη στρατηγική επιλογή». Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ1, το πρωί της Τετάρτης 4 Απρίλη.

Επανέλαβε ότι το ΚΚΕ διαφωνεί με την προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ που είναι και το επίδικο της συζήτησης που έχει επανέλθει για την ονομασία της γείτονος. «ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι παράγοντες αποσταθεροποίησης καθώς είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για το αιματοκύλισμα στα Βαλκάνια και την αλλαγή των συνόρων», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι πρέπει να εμποδιστεί η διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια.

Απαντώντας στο ενδεχόμενο της αναβάθμισης του ρόλου της Ελλάδας στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, επισήμανε ότι το παράδειγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων απαντά σε αυτό το ενδεχόμενο, αποδεικνύοντας πως παρότι και οι δύο χώρες ανήκουν στο ΝΑΤΟ δεν λύνει τα προβλήματα. Έφερε ως δεύτερο παράδειγμα την Αλβανία, που επίσης είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά οι σχέσεις της με τη χώρα μας δεν έχουν εξομαλυνθεί.

«Η εναπόθεση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας σε οργανισμούς που αποδεδειγμένα είναι οργανισμοί αποσταθεροποίησης και ανασφάλειας εγκυμονεί πολύ σοβαρούς κινδύνους» κατέληξε για το θέμα ο Γ. Γκιόκας.

Όσον αφορά τις οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας και την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τυπικά τον Αύγουστο του 2018, επισήμανε ότι αυτό πρακτικά δεν θα μας οδηγήσει στην κατάργηση των εκατοντάδων μνημονιακών νόμων, ούτε στην ακύρωση των προνομοθετημένων μέτρων για το 2019 και το 2020, αλλά ούτε και στην αντιμετώπιση της επιτροπείας.

Επικαλέστηκε μάλιστα το παράδειγμα της Γαλλίας όπου οι εργαζόμενοι κινητοποιούνται ενάντια στα πολύ σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση Μακρόν, αποδεικνύοντας ότι αυτά εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ ακόμη και χωρίς μνημόνια και διαψεύδοντας τον ισχυρισμό του Αλ. Τσίπρα ότι άνοιξε η συζήτηση για το τέλος της λιτότητας της ΕΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα