Η πρώτη ομιλία Τσίπρα μετά την εκλογή Μητσοτάκη

Τι αναμένεται να πει ο πρωθυπουργός στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, όπου θα βρεθεί σήμερα προκειμένου να δώσει το στίγμα της κυβέρνησης για τη νέα μεταρρύθμιση του δημοσίου

Το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup έχει στραμμένο η κυβέρνηση, όπου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα αποκομίσει μια πρώτη εικόνα για το πώς βλέπουν οι ομόλογοι του την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αλλά και να πάρει ένα σήμα για την εκκίνηση της αξιολόγησης.

Κάνοντας μια πρώτη εκτίμηση για την εικόνα που έχουν σχηματίσει οι θεσμοί ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος μιλώντας στο NEWS 247 τόνιζε πως υπάρχει μια στοχοπροσήλωση των δανειστών στην ενοποίηση των ταμείων, αλλά και στις πρόωρες συντάξεις.

Ο πρωθυπουργός, πάντως επέλεξε σε αυτό το σημείο της διαπραγμάτευσης και μια εβδομάδα πριν βρεθεί στο Νταβός να στείλει το δικό του μήνυμα με την συνέντευξη που παραχώρησε στο Canal +, πως η κυβερνητική πλειοψηφία είναι επαρκής προκειμένου να ψηφιστεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ενώ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συγκρουστεί για το ασφαλιστικό.

Στην κυβέρνηση δεν ξεχνούν και τα επόμενα βήματα που έχουν να κάνουν και αφορούν τόσο τα κόκκινα δάνεια και τις προϋποθέσεις πώλησης στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων σε distress funds ή εταιρίες διαχείρισης, αλλά και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που πρέπει να ψηφιστεί προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.

Στο πλάνο των επόμενων νομοθετημάτων που θα έρθουν στη Βουλή, ακόμα και με τη μορφή ενός πολυνομοσχεδίου, είναι το νέο φορολογικό, το νέο ταμείο δημόσιας περιουσίας, το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων, οι αδήλωτες καταθέσεις, οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, καθώς και η ίδρυση αυτόνομου φορέα εσόδων.

Στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης ο πρωθυπουργός

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε χθες το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τις αλλαγές που ετοιμάζει στον δημόσιο τομέα. Όπως είχε δημοσιεύσει το NEWS 247 περιλαμβάνει το νέο τρόπο επιλογής ανώτερων στελεχών μέσω ενός εθνικού μητρώου, νέο σύστημα αξιολόγησης και νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων.

Ενδιαφέρον θα έχει η σημερινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης στις 11.30 το πρωί όπου αναμένεται να επιλέξει, λίγο πριν τη συνάντηση που θα οριστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να στείλει τις πρώτες βολές κατά του νέου προέδρου της ΝΔ, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Αυτό, άλλωστε έδειξε και η χθεσινή δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη που έκανε λόγο για "μια ριζοσπαστική προοδευτική Διοικητική Μεταρρύθμιση που δεν τόλμησαν κυβερνήσεις που όμνυαν είτε στον δήθεν εκσυγχρονισμό είτε στη δήθεν επανίδρυση του κράτους."

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τσίπρας, Μητσοτάκης

ADVERTISING

SHARE: