Habemus ΕΣΡ: Λευκός καπνός στη Διάσκεψη των Προέδρων

ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ EUROKINISSI

Λευκός καπνός βγήκε στη Διάσκεψη των Προέδρων. Πρόεδρος Κουτρομάνος, αντιπρόεδρος Μορώνης. Η κυβέρνηση στέλνει μηνύματα υπέρ της άμεσης διεξαγωγής του νέου διαγωνισμού έτοιμη αλλιώς να φέρει το νόμο- γέφυρα, η ΝΔ εμμένει στη δέσμευση για περισσότερες από τέσσερις άδειες

Κι όντως τελικά η 6η Διάσκεψη των Προέδρων ήταν η τελευταία για το θέμα του ΕΣΡ, καθώς η συνεδρίαση κατέληξε σε συμφωνία, μετά την απόφαση του Προέδρου της Βουλής Νικου Βούτση να προτείνει για πρόεδρο του Συμβουλίου τον τέως πρόεδρο του Αρείου Πάγου Αθανάσιο Κουτρομάνο, που ήταν η προηγούμενη πρόταση της ΝΔ και για αντιπρόεδρο το Ροδόλφο Μορώνη.

Η πρόταση πέρασε με 20 ναι και τέσσερις παρόντες (από το ΚΚΕ, την Ένωση Κεντρώων και τη Χρυσή Αυγή), αφού όμως πρώτα ο κ.Βούτσης άλλαξε ορισμένα πρόσωπα που είχε προτείνει αρχικά για μέλη του ΕΣΡ.

Τα μέλη που συμπεριελάμβανε η τελική πρόταση Βούτση, η οποία και εγκρίθηκε είναι οι Πόπη Διαμαντάκου, Βασίλης Καραποστόλης, Γιώργος Πλειός, Νίκος Κιάος, Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου και Γιώργος Σαρειδάκης.

Το νέο ΕΣΡ, υπέρ της συγκρότησης του οποίου τασσόταν άλλωστε η πλειοψηφία της κοινής γνώμης, θα αναλάβει τη διεξαγωγή διαγωνισμού, καθώς και να ρυθμίσει το μεταβατικό στάδιο μέχρι την οριστική αδειοδότηση των καναλιών.

Ο κ.Βούτσης σε δηλώσεις του μετά την ψηφοφορία στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ζήτησε αφού πλέον υπάρχει ΕΣΡ: "Να γίνει γρήγορα η διαδικασία. Να υπάρξει ενοίκιο, ρύθμιση και έλεγχος για τις δημόσιες συχνότητες."

Από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και ΜΜΕ Νίκος Παππάς με δήλωση του έθεσε στη διάθεση του νέου ΕΣΡ το ανθρώπινο δυναμικό, την τεχνολογική υποδομή και το λογισμικό που αναπτύχθηκε κατά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού της 30ης Αυγούστου, εκφράζοντας μάλιστα την ελπίδα ότι θα τα αξιοποιήσει στο νέο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

"Η επίτευξη συναίνεσης στη διάσκεψη των προέδρων είναι μια εξαιρετικά θετική στιγμή η οποία καθυστέρησε πάνω από 10 μήνες ή μάλλον πάνω από δέκα χρόνια. Η χώρα αποκτά μετά από πολλά χρόνια ΕΣΡ με νόμιμη σύνθεση. Ο δρόμος πλέον για το διαγωνισμό και την αδειοδότηση είναι ανοιχτός", τόνισε ο κ.Παππάς, σημειώνοντας:

"​Κανείς πλέον δεν υποστηρίζει ότι δε πρέπει να γίνει αδειοδότηση. Κανείς δεν υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να καταβληθεί τίμημα για την πανελλαδική εμβέλεια. Κανείς δεν υποστηρίζει οτι πρέπει να συνεχιστεί η 27χρονη ανομία και ασυδοσία. ​​Υπάρχει πλέον, και πολιτική βούληση, και ΕΣΡ, και νομοθετικό πλαίσιο και η κατάλληλη εμπειρία."

Ο κ.Παππάς πρόσθεσε: "Δηλώνουμε ευθαρσώς ότι, όλες οι δυνατότητες που αναπτύξαμε κατά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού της 30/8/2016 είναι στη διάθεση του νέου ΕΣΡ. Και το ανθρώπινο δυναμικό, και η τεχνολογική υποδομή και το λογισμικό, δύνανται να αξιοποιηθούν όπως και όποτε, ελπίζουμε συντομότατα, το νέο ΕΣΡ επιλέξει".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος από την πλευρά του δήλωσε ότι: "Μετά από έξι διαδοχικές συνεδριάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για τον διορισμό των μελών του νέου Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης συμπληρώθηκε η κατά το Σύνταγμα αναγκαία πλειοψηφία. Η συναίνεση που επιτεύχθηκε μεταξύ των πολιτικών κομμάτων αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα για την ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου μετά από 27 ολόκληρα χρόνια παραθεσμικής και ασύδοτης λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

Ακόμη και η ΝΔ μετά την γενική κατακραυγή – η οποία αποτυπώθηκε και σε πρόσφατες μετρήσεις της κοινής γνώμης – αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να επιστρέψει στην νομιμότητα.. Επραξε, έστω και τώρα, αυτό που όφειλε να έχει πράξει από την πρώτη στιγμή τηρώντας τη συνταγματική της υποχρέωση.

Το νέο ΕΣΡ αναλαμβάνει τώρα ένα βαρύ καθήκον: Να διεξάγει και να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν το διαγωνισμό για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες εφαρμόζοντας το νόμο 4337/2015.

Η στήριξη όλων των πολιτικών κομμάτων σε αυτό το δύσκολο έργο είναι απαραίτητη. Η Ελλάδα αξίζει επιτέλους να βγει από τη σκοτεινή περίοδο της κυριαρχίας των διαπλεκόμενων συμφερόντων και να περάσει στην εποχή της διαφάνειας και της απαρέγκλιτης τήρησης της νομιμότητας.Η ελληνική κυβέρνηση είναι και θα παραμείνει αρωγός του ΕΣΡ σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια."

Κυβερνητικά μηνύματα για άμεση διεξαγωγή του διαγωνισμού ή νόμο γέφυρα

Συνεργάτες του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής και ΜΜΕ εξηγούσαν στη συνέχεια ότι η κυβέρνηση θα περιμένει να συγκροτηθεί πρώτα το νέο ΕΣΡ και θα αποφασίσει ποια θα είναι τα επόμενα δικά της βήματα, ανάλογα με τις διαθέσεις του Συμβουλίου για την οριστική αδειοδότηση.

Από τις δηλώσεις Παππά και τις συνακόλουθες διαρροές είναι σαφές ότι η κυβέρνηση περιμένει να δει εάν το νέο ΕΣΡ θα θελήσει να αξιοποιήσει την "τεχνογνωσία" του προηγούμενου διαγωνισμού και άρα πόσο γρήγορα σχεδιάζει να κινηθεί για τη διεξαγωγή νέου διαγωνισμού. Εάν δηλαδή το ΕΣΡ αποφασίσει ότι θα διεξάγει άμεσα πχ μέσα σε δύο μήνες το νέο διαγωνισμό, "πατώντας" πάνω στον προηγούμενο ή εάν επιλέξει να προχωρήσει σε νέα μελέτη για το αριθμό των αδειών κλπ και να προχωρήσει το διαγωνισμό σε ορίζοντα πχ διετίας. Είναι δεδομένο ότι στη δεύτερη περίπτωση, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία, δηλαδή στο νόμο- γέφυρα για το καθεστώς προσωρινής αδειοδότησης.

Θα χρειαστεί όμως λογικά ένα χρονικό διάστημα μέχρι να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και να "πιάσει δουλειά". Μέχρι να συγκροτηθούν σε σώμα, να περάσουν τα νέα μέλη από τη Διάσκεψη των Προέδρων, να εγκατασταθούν στα γραφεία τους και να γνωριστούν με το επιστημονικό προσωπικό και τους συνεργάτες τους, ενδεχομένως να φτάσουν τα Χριστούγεννα, ενώ σημειωτέον ότι από τον ενάμιση χρόνο κατά τον οποιο το ΕΣΡ δε συνεδρίαζε διότι δεν είχε νόμιμη σύνθεση λόγω της λήξης της θητείας των μελών του, έχουν συσσωρευθεί πολλές υποθέσεις.

Σημειωτέον δε ότι από τις δηλώσεις Παππά- Τζανακόπουλου προκύπτει ότι η κυβέρνηση περιμένει να προχωρήσει το νέο ΕΣΡ σε νέο διαγωνισμό με βάση το νόμο 4339, δηλαδή το νόμο Παππά, πλην των δύο ανασταλθέντων άρθρων.

Στη δέσμευση για τέσσερις άδειες εστιάζει η ΝΔ

Για ήττα της κυβέρνησης έκανε λόγο η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωση της, τονίζοντας ότι πρέπει να τηρηθεί η δέσμευση που ανέλαβαν Βούτσης και Παππάς νωρίτερα με δηλώσεις τους για αύξηση του αριθμού των αδειών. Εξάλλου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας επέμεινε κατά τη Διάσκεψη των Προέδρων να δεσμευτεί και ο κ.Βούτσης, θεωρώντας μη επαρκή την αναφορά Παππά πως ο αριθμός των αδειών θα είναι αντικείμενο ευρύτερης συναίνεσης.

Η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ειδικότερα αναφέρει:

"Η ΝΔ ήταν σταθερά υπέρ των Ανεξάρτητων Αρχών. Υπέρ των πραγματικά Ανεξάρτητων και ισχυρών Αρχών, που είναι σε θέση να υπηρετήσουν την αποστολή τους. Το αποδείξαμε με τη συγκρότηση των τεσσάρων από τις πέντε συνταγματικά κατοχυρωμένες Ανεξάρτητες Αρχές μέσα σε λίγους μήνες.

Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αντιπολίτευση, ποτέ δεν συναίνεσε στη συγκρότηση καμίας Ανεξάρτητης Αρχής με αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις, να προκύπτει ακόμη και ζήτημα νομιμότητας των αποφάσεων τους.

Με την αποφασιστική στάση της ΝΔ απετράπη το επιχειρούμενο «μιντιακό» πραξικόπημα. Απετράπη το «μαύρο» στην ενημέρωση, που αποπειράθηκε ο κ. Παππάς και θα έστελνε στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους, ενώ θα προκαλούσε ζημιά πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο. Τον κ. Παππά που προχώρησε σε έναν αυθαίρετο περιορισμό των τηλεοπτικών καναλιών με μια μελέτη - παρωδία και ένα διαγωνισμό - φιάσκο, που αποκάλυψε τα σχέδια διαπλοκής της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση υπέστη μεγάλη πολιτική ήττα και ετράπη σε άτακτη υποχώρηση. Οι πολίτες συνειδητοποίησαν το σχέδιο της κυβέρνησης να ελέγξει τα Μ.Μ.Ε., να χτυπήσει την πολυφωνία και τον πλουραλισμό. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας υπήρξε καθοριστική, καθώς έκρινε αντισυνταγματικό το «νόμο Παππά».

Με τη σημερινή συμφωνία για συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ., διασφαλίσαμε ότι κανένα κανάλι δεν πρόκειται να κλείσει. Καμία θέση εργασίας δεν πρόκειται να χαθεί. Με την υπεύθυνη στάση της ΝΔ βάλαμε τέλος στο καθεστώς ανομίας, που προκάλεσε ο κ. Παππάς. Πετύχαμε να υπάρξει ένα πραγματικά αντικειμενικό, αμερόληπτο και ισχυρό Ε.Σ.Ρ., που θα επιτελέσει με ευθύνη το ρόλο του και θα υπηρετήσει στο ακέραιο το δικαίωμα των πολιτών για αντικειμενική ενημέρωση. Η ΝΔ απέδειξε ότι δεν κάνει εκπτώσεις και δεν παίζει παιχνίδια με το Σύνταγμα και τις επιταγές του.

Με τη δήλωση του Προέδρου της Βουλής και σε ένα βαθμό με τη δήλωση του κ. Παππά, η κυβέρνηση παραδέχθηκε, έστω και με καθυστέρηση, το λάθος της με τις τέσσερις άδειες. Είναι αυτονόητο ότι είναι θέμα στοιχειώδους ευθύνης από την πλευρά της κυβέρνησης να τηρήσει τη δήλωση που έκανε ότι πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των αδειών."

Από το ΠΑΣΟΚ το στίγμα έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για το αποτέλεσμα της αποψινής Διάσκεψης των Προέδρων:

«Επιτέλους, και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και από την πλευρά της ΝΔ, υπήρχε ταύτιση με αυτό που προτείνουμε εμείς περίπου δεκατέσσερις μήνες τώρα. Η χώρα, απέκτησε ΕΣΡ και την σχετική ηρεμία, να δει τα προβλήματά της για τις ρυθμίσεις που απαιτούνται στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Δώσαμε αγώνα δεκατέσσερις μήνες - πολλές φορές προπηλακιζόμενοι κι έχω πολύ αρνητικές εμπειρίες από αυτό - αλλά η τελική δικαίωση για μένα είναι μια πολύ μεγάλη ικανοποίηση και για την Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι μια μεγάλη νίκη».

Το Ποτάμι από την πλευρά του σχολίασε: "Έγινε αυτό που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και μήνες".

Ειδικότερα σε ανακοίνωση του ανέφερε: "Στη Διάσκεψη των Προέδρων διαμορφώθηκε τελικά η πολυπόθητη συνεννόηση, αφού η κυβέρνηση εγκατέλειψε τις ακραίες επιδιώξεις της για κομματικό έλεγχο του ΕΣΡ, το οποίο απλώς θα επικύρωνε τις αποφάσεις της και η αξιωματική αντιπολίτευση συναίνεσε τελικά σε αυτό που το Σύνταγμα επιτάσσει. Δυνατό ΕΣΡ με τα 4/5 της Βουλής. Η πολιτική συνεννόηση στηρίχτηκε στην κατεύθυνση που οι εκπρόσωποι του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης και Σπύρος Λυκούδης είχαν από την πρώτη στιγμή διατυπώσει. «Περισσότερα κανάλια, περισσότεροι εργαζόμενοι, περισσότερα χρήματα» ήταν η θέση μας και βέβαια όλα αυτά μέσα από αποφάσεις του ΕΣΡ και όχι καναλαρχών-υπουργών. Το θολό και σε πολλές περιπτώσεις δηλητηριώδες καθεστώς δεκαετιών στην τηλεόραση έπρεπε να μας είχε ωθήσει εξ αρχής να αναζητήσουμε ρυθμίσεις και λύσεις όπως η σημερινή. Σε αυτό επιμέναμε από το Φεβρουάριο του '15."

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΕΣΡ, Τηλεοπτικές άδειες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πόκερ συναίνεσης στο ΕΣΡ με τον αριθμό των αδειών

Βούτσης για ΕΣΡ: Λευκός καπνός σήμερα ή τέλος

Μεϊμαράκης: Με είπαν ‘παράγκα’ στη ΝΔ όταν συμφώνησα για πρόεδρο ΕΣΡ

Έρευνα της Alco για το NEWS 247: Επτά στους δέκα λένε "κάντε ΕΣΡ"

ADVERTISING

SHARE: