Η ‘ακτινογραφία’ της νέας Κεντρικής Επιτροπής

Η ‘ακτινογραφία’ της νέας Κεντρικής Επιτροπής
Με την ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου,μελών της Κεντρικής Επιτροπής και της εξελεγκτικής επιτροπής του κόμματος,ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ,Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016 (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 ποιες είναι οι ισορροπίες που διαμορφώνονται στη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με βάση τις τάσεις, τους υπουργούς, τους βουλευτές και τα κορυφαία κομματικά στελέχη που την απαρτίζουν

Με 151 μέλη, πλέον η Κεντρική Επιτροπή αποκτά ένα πιο ευέλικτο σχήμα με τους «53+» να κάνουν δυναμική την παρουσία τους, την ώρα που οι προεδρικοί  κρατούν και πάλι τα ηνία. Υπολογισμοί από την πλευρά της κίνησης των «53+» μετρούν στις δυνάμεις τους στα 41 στελέχη (27,1%), ενώ η «Ενωτική Κίνηση» με 60 στελέχη και η «Πλατφόρμα 2010» με 30 είναι οι τάσεις που βρίσκονται κοντά στον Αλέξη Τσίπρα και συμπληρώνουν ένα ποσοστό που πλησιάζει το 60%. Η δύναμη των «Πασοκογενών» στη νέα Κεντρική Επιτροπή περιορίζεται σε μόλις 4 μέλη, χωρίς να υπάρχει κάποια ενιαία εκπροσώπηση , ενώ υπάρχουν και αρκετοί ανένταχτοι.

Για τις ισορροπίες που θα διαμορφωθούν σημαντική θεωρείται η στάση που θα κρατήσουν τα “ιστορικά” στελέχη, καθώς και οι εκπρόσωποι της νεολαίας.

Τα ποσοστά είναι ενδεικτικά, καθώς ακόμα και από τους «53+» έχουν καταγραφεί αποστάσεις σε σημαντικά ζητήματα. Ιδεολογικές διαφορές υπήρξαν και μεταξύ των μελών της Ενωτικής Κίνησης κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται οι επικεφαλής των τάσεων με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους στην Κ.Ε να πραγματοποιήσουν έναν πρώτο απολογισμό του Συνεδρίου, αλλά και μια καταγραφή των  δυνάμεων και των θέσεων τους πριν συγκληθεί για πρώτη φορά το Σώμα, πιθανότατα το επόμενο Σαββατοκύριακο ή στις 29-30 Οκτωβρίου.

Στελέχη του κόμματος σχολίαζαν πως η σημαντική άνοδος του Νίκου Φίλη, αλλά και του διδύμου Ξανθού – Πολάκη είναι ενδεικτικό της μεγάλης σημασίας που πρέπει να δοθεί στην υγεία και στην παιδεία.

Σε κάθε περίπτωση η όποια αναγωγή γίνεται στα αποτελέσματα του 2013 με δεδομένα τα αυξημένα ποσοστά των Βούτση, Σκουρλέτη, Παππά και Δούρου πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι στο φετινό Συνέδριο ψήφισαν 661 μέλη λιγότερα.

Το NEWS 247 κάνει την ακτινογραφία του νέου κορυφαίου οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο αποτελεί τον κεντρικό καθοδηγητή για τις αποφάσεις που θα καλείται να πάρει το κόμμα σε σχέση με την κυβέρνηση όλο το επόμενο διάστημα. Οι ισορροπίες που έχουν αποτυπωθεί, άλλωστε θα εκφραστούν και μέσα από τη νέα σύνθεση της Πολιτικής Γραμματείας που μέχρι σήμερα απαριθμούσε 17 μέλη μαζί με τους υπουργούς που συμμετείχαν. Για την ανάδειξή της θα πραγματοποιηθούν εκλογές, ενώ αμέσως μετά θα καθοριστούν και οι τομείς που θα αναλάβει το κάθε στέλεχος.

Ερωτηματικό αποτελεί ακόμα το πρόσωπο του νέου Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής με τον Παναγιώτη Ρήγα να έχει κερδίσει αρκετό έδαφος μετά την επανεκλογή του στην πρώτη δεκάδα.

– Συνολικά 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφεραν να εκλεγούν στην Κεντρική Επιτροπή, όταν το όριο εισόδου έφτασε μόλις στις 159 ψήφους.

 – Στην Κεντρική Επιτροπή εξελέγησαν 18 μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Με εξαίρεση τον Τρύφωνα Αλεξιάδη και τον Άγγελο Χαρίτση όλοι τους είναι και βουλευτές του κόμματος.

– Στην Κεντρική Επιτροπή εξελέγησαν συνολικά 42 μέλη του Κοινοβουλίου.

 – Συνολικά συμμετέχουν 112 μη κυβερνητικοί γεγονός, που σύμφωνα με κορυφαία στελέχη, διαμορφώνει μια σωστή ισορροπία στη λειτουργία της Κ.Ε μεταξύ κόμματος και κυβέρνησης.

 – Από τα κορυφαία υπουργικά στελέχη οι Γιώργος Σταθάκης, Παναγιώτης Κορουμπλής και Χρήστος Σπίρτζης επέλεξαν να μην θέσουν υποψηφιότητα για την Κεντρική Επιτροπή, όπως άλλωστε είχαν πράξει και στο Συνέδριο του 2013.

 – Η πρώτη πεντάδα των στελεχών του κόμματος που εξελέγησαν στη νέα Κεντρική Επιτροπή απαρτίζεται από τους: Νάσο Ηλιόπουλο, Ράνια Σβίγκου, Νίκο Σκορίνη, Πάνο Λάμπρου και Γιάννη Μπουρνούς.

 – Σύμφωνα και με τη ποσόστωση που ισχύει στη νέα σύνθεσή της συμμετέχουν 50 γυναίκες.

– Στην Κεντρική Επιτροπή συμμετέχουν ex officio ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας και ο Γραμματέας του Κ.Σ της νεολαίας Ιάσωνας Σχινάς Παπαδόπουλος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα