Η άρνηση κάθε συνεννόησης με το ΣΥΡΙΖΑ από τον Μητσοτάκη

Η άρνηση κάθε συνεννόησης με το ΣΥΡΙΖΑ από τον Μητσοτάκη
O Προέδρος της ΝΔ Eurokinissi

Η απόρριψη της πρόσκλησης Κοτζιά για συνάντηση και ενημέρωση για τα εθνικά θέματα, η απάντηση στη Φώφη για τη συνταγματική αναθεώρηση και ο μοναχικός δρόμος της Ντόρας

Ούτε καλημέρα δεν είναι διατεθειμένος να ανταλλάξει στο εξής ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αλέξη Τσίπρα και έχει φροντίσει να το καταστήσει σαφές με κάθε τρόπο. Ήδη χτες φρόντισε να αρνηθεί την πρόσκληση ενημέρωσης από Κοτζιά για τα εθνικά θέματα, κατά τρόπο αντίστοιχο που το είχε κάνει προ καιρού και με τον Πάνο Καμμένο για τα Ίμια. Το σκάνδαλο της Novartis ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και η γραμμή της μετωπικής σύγκρουσης την οποία ο κ. Μητσοτάκης είχε επιλέξει από τη στιγμή που το 2016 ζήτησε εκλογές έχει μετατραπεί πλέον σε αγώνα που αντιγράφει από την ανάποδη το «ή αυτοί ή εμείς» του ΣΥΡΙΖΑ το 2014.

Ακόμα και η άρνηση στον Κοτζιά που συνοδεύτηκε με τη διαρροή ότι «ο προέδρος της ΝΔ δεν έχει αντίρρηση να ενημερωθεί απευθείας από τον πρωθυπουργό» θα μπορούσε να θεωρηθεί περισσότερο ως άλλοθι, καθώς την τελευταία φορά που ο κ. Μητσοτάκης πριν από δύο μήνες μετέβη στο Μαξίμου (πάλι για το Σκοπιανό), αυτό έγινε παρά τη θέλησή του και αποτυπώθηκε στα πλάνα βωβού κινηματογράφου που δόθηκαν από την ΕΡΤ για τη συνάντηση Τσίπρα Μητσοτάκη. Όπως έγινε μάλιστα γνωστό ήταν αίτημα της ΝΔ (το οποίο και έγινε δεκτό από την κυβέρνηση) να μην υπάρχει ήχος στις εικόνες προκειμένου να σταλεί εκκωφαντικό το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν κανένα μα κανένα περιθώριο συνεννόησης ή έστω επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Βεβαίως η στάση αυτή του κ. Μητσοτάκη απορρέει ως λογική και συνέπεια των αναλύσεων και εκτιμήσεων που έχει κάνει ο πρόεδρος τςη ΝΔ για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και τον τρόπο που ο κ. Τσίπρας διαχειρίζεται την εξουσία. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δημοσίως κατ’ επανάληψη χαρακτηρίσει την κυβέρνηση ως την πιο «επικίνδυνη» που έχει γνωρίσει ο τόπος μεταπολιτευτικά και όχι μόνο για τα ζητήματα της οικονομίας αλλά ακόμη και για τα εθνικά θέματα. Ως εκ τούτου κατά τον πρόεδρο της ΝΔ «πρωτεύει» το αίτημα της πολιτικής αλλαγής που θέτει.

Και ακριβώς για το λόγο ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να παίρνει το ρίσκο να θυσιάσει κάθε δυνατότητα να προωθηθεί τώρα η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης ερχόμενος σε αντίθεση με παλιότερη τοποθέτησή του (Μάρτης 2016) ότι η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση θα μπορούσε να είναι «βάλσαμο στο νοσηρό κλίμα» της πολιτικής ζωής. Μάλιστα ήταν σαφής προς τη Φώφη Γεννηματά ο προέδρος της ΝΔ λέγοντας ότι η συνταγματική αναθεώρηση «δεν είναι του παρόντος».

Πάντως στην προηγούμενη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη που στην πράξη έχει αποσυρθεί από το Μοσχάτο επέμεινε η Ντόρα Μπακογιάννη, διαφοροποιούμενη επί της ουσίας από την καινούργια θέση της ΝΔ. Η πρώην υπουργός εξωτερικών υποστήριξε (Αθήνα 9,84) ότι η μόνη λύση είναι αυτή που είχε προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Το ελάχιστο που μπορούμε να συμφωνήσουμε είναι η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Να πεί το κάθε κόμμα ποιές διατάξεις επιθυμούν να μπούν προς αναθεώρηση, όποια διάταξη δηλαδή βάλει το κάθε κόμμα να κριθεί αναθεωρητέα και να πάμε στο επόμενο βήμα», δηλαδή η επόμενη βουλή με απλή πλειοψηφία να καθορίσει το περιεχόμενο και το ιδεολογικό πρόσημο της αναθεώρησης του συντάγματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα