Η χώρα καζινοποιείται και η κυβέρνηση σιωπά

Η χώρα καζινοποιείται και η κυβέρνηση σιωπά

Πυρ ομαδόν στη Βουλή για την παράδοση άνευ όρων της κυβέρνησης σχετικά με το ζήτημα των VLT'S. Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα που θέτει η αντιπολίτευση. Για "καζινοποίηση" της χώρας κάνουν λόγο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Συνεχίζονται οι σφοδρές αντιδράσεις στη Βουλή για το νέο κανονιστικό πλαίσιο του ΟΠΑΠ για τα VLT’s, που αφήνει τους πολίτες απροστάτευτους και όπως φαίνεται θα εφαρμοστεί, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι συνέπειες για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Την ώρα που η κυβέρνηση, εξακολουθεί να μη δίνει πειστικές απαντήσεις, βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζουν τις δεσμεύσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και απευθύνουν ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν.

Πριν λίγες μέρες με ερώτησή τους οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Όλγα Κεφαλογιάννη, Κώστας Τσιάρας και Γιάννης Τραγάκης, ζήτησαν εξηγήσεις από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου για την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης και της Επιτροπής Ελέγχου Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ) στο θέμα των παιγνιομηχανών (VLTs) του ΟΠΑΠ.

Ο νέος κανονισμός, καταργεί το όριο των 80 ευρώ ως μέγιστη απώλεια χρημάτων του παίκτη σε ημερήσια βάση και αποσύρει τον όρο που επέβαλε στην κάρτα παίκτη, την υποχρεωτική αναγραφή του ΑΦΜ. Καταργεί επίσης την ελάχιστη απόσταση των 200 μέτρων μεταξύ των καταστημάτων που προέβλεπαν όλοι οι προηγούμενοι Κανονισμοί.

Τη σκυτάλη των αντιδράσεων πήρε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδ. Κωνσταντινόπουλος ο οποίος από το βήμα της Βουλής μίλησε για “καζινοποίηση” της χώρας, με αφορμή τις αλλαγές του κανονισμού λειτουργίας των παιγνιομηχανών (VLTs) του ΟΠΑΠ.

“Υπάρχει μεγάλο θέμα καζινοποίησης της χώρας. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσαν περιορισμό στη διάδοση των παιγνιομηχανών τύπου VLT’s και καθιέρωση περιορισμών ανά πόλη και συνοικία. Ξέρετε τι έκανε ο Υπουργός σας; Άλλαξε τον Πρόεδρο της Επιτροπής και επί της ουσίας απελευθέρωσε τα φρουτάκια”, είπε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής.

Παράλληλα, σημείωσε πως: “Μέγιστη δαπάνη ανά παίκτη 80 ευρώ την ημέρα ζητούσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Απεριόριστη την πήγε ο Υπουργός.

-Υποχρεωτικό ΑΦΜ ζητούσαν οι βουλευτές. Κανένα υποχρεωτικό ΑΦΜ είπε ο Υπουργός

-Χρονικά όρια. Μέγιστο χρόνο συμμετοχής 10 ωρών ζητούσαν οι βουλευτές. Όσο θέλει ο παίκτης λέει ο Υπουργός.

-Ώρες λειτουργίας: Κυριακή με Πέμπτη οι βουλευτές. Άλλαξαν τα ωράρια

-Ελάχιστη απόσταση των καταστημάτων στα 200 μέτρα λέγατε εσείς. Την κατάργησε ο Υπουργός.

Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Έκανε ανάπτυξη μέσα από την καζινοποίηση της χώρας. Την ευθύνη την έχετε κι εσείς που κάνετε ερωτήσεις και μετά τις ξεχνάτε. Λυπάμαι πάρα πολύ.”

Σε ακόμα πιο υψηλούς τόνους κινήθηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ζητώντας εξηγήσεις από την κυβέρνηση

Με παρέμβασή του στην ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητείται ο προϋπολογισμός και απαντώντας στην υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, που κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για «απροθυμία» πάταξης της διαφθοράς, είπε:

“Είναι προσβλητικό να ακούμε ότι υπήρξαν δυνατότητες περιορισμού πάταξης της διαφθοράς και δεν το κάναμε. Όταν ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σας είπε για την λογική του νέου κανονισμού παιγνίων σύμφωνα με την οποία κάθε γωνία στην Ελλάδα θα έχει ένα καζίνο, δεν είπατε κουβέντα”.

“Υπάρχει θέμα διαφθοράς. Εξαγοράστηκε αυτού του είδους η κανονιστική ρύθμιση. Δεν αφορά το υπουργείο σας αλλά έχετε υποχρέωση σε θέμα διαφθοράς να ενημερώσετε το κοινοβούλιο αντί να μας βρίζετε”, πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος. Η κ. Παπανάτσιου από την πλευρά της, τόνισε ότι “θα έρθει το νομοσχέδιο και θα δείτε τι γίνεται”.

Καθυστερήσεις στο προσκήνιο, παράδοση στο παρασκήνιο

Και από την απάντηση της κας Παπανάτσιου και από την εν γένει στάση της κυβέρνησης εδώ και μήνες, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι δημόσια ακολουθείται παρελκυστική τακτική, διότι δεν μπορεί κανείς να είναι περήφανος για το ότι οι παίκτες παραδίδονται βορά στον ΟΠΑΠ.

Στο παρασκήνιο όπως, επιλέγεται η παράδοση άνευ όρων σε συγκεκριμένα συμφέροντα. Μια ματιά στο νέο κανονιστικό πλαίσιο για τα VLT’s αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα