Η επεισοδιακή σχέση Κοτζιά και ΝΔ

Η επεισοδιακή σχέση Κοτζιά και ΝΔ
Ο Νίκος Κοτζιάς και ο Γιώργος Κουμουτσάκος κατά τη δεύτερη για φέτος συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής με αποκλειστικό θέμα το Κυπριακό Eurokinissi

Οι διαψεύσεις του υπουργού Εξωτερικών στον Γιώργο Κουμουτσάκο. Οι φόβοι της ΝΔ και η πρόβλεψη Κακλαμάνη για το Σκοπιανό

Από τις πλέον δύσκολες αποδεικνύεται η σχέση Κοτζιά και ΝΔ καθώς καταγράφηκε ακόμη ένα επεισόδιο που ενισχύει τα αμοιβαία αισθήματα καχυποψίας μεταξύ των δύο πλευρών, στον απόηχο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών και του Γιώργου Κουμουτσάκου. Η συνάντηση της Μεγάλης Τετάρτης για το Σκοπιανό κλείνει με τον ίδιο ακριβώς επεισοδιακό τρόπο, που οριστικοποιήθηκε ύστερα από την άρνηση Μητσοτάκη να αποδεχτεί την πρόσκληση Κοτζιά για ενημέρωση.

Μάλιστα η προχτεσινή συνάντηση Κοτζιά και Κουμουτσάκου γίνεται αφορμή για να διαψεύσει το υπουργείο Εξωτερικών για δεύτερη φορά ανακοίνωση ή διαρροή από την πλευρά της ΝΔ. Αυτή τη φορά η δήλωση του τομεάρχη εξωτερικών της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου ότι οι ανησυχίες της ΝΔ εντείνονται για το Σκοπιανό ζήτημα μετά την ενημέρωση του υπουργού Εξωτερικών διαψεύστηκε, με την πλευρά Κοτζιά να απαντά ότι «η αντιπροσωπεία της ΝΔ δεν εξέφρασε ουδεμία επιφύλαξη ή ανησυχία κατά την δίωρη και πλέον ενημέρωσή της, έκανε, δε, μόνον επιβοηθητικά σχόλια» και επιπλέον να «απειλεί» τη ΝΔ ότι έχουν κρατηθεί πρακτικά της συνάντησης.

Η προηγούμενη φορά που συνέβη το ίδιο ήταν πριν από ένα μήνα στην κλειστή συνεδρίαση με την παρουσία του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη. Τότε ο Νίκος Κοτζιάς φωτογραφίζοντας το Γιώργο Κουμουτσάκο ως «αρμόδιο αντιπολίτευσης» είχε κάνει λόγο για «πρωτοφανή γελοιότητα» σημειώνοντας ότι «δημοσιοποίησε τι μου απάντησε εντός της αίθουσας ενώ δεν είχε καν μιλήσει». Βεβαίως είχε υπάρξει κι άλλο περιστατικό που προκάλεσε τριβές μεταξύ Κοτζιά και ΝΔ και ήταν προ εξαμήνου περίπου, όταν και ο υπουργός Εξωτερικών εγκάλεσε την αντιπολίτευση για διαρροή απόρρητων εγγράφων, με αφορμή την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας και της συμφωνίας για την πώληση όπλων.

Πάντως στη ΝΔ επιμένουν να εκφράζουν φόβο και προβληματισμό για την πορεία του Σκοπιανού. Ο Νικήτας Κακλαμάνης μάλιστα εκτίμησε ότι δεν θα έχει επέλθει πλήρης συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών ως τη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο και σε αυτό το πλαίσιο μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 προέβλεψε ως πιθανό ενδεχόμενο να προταθεί και να γίνει αποδεκτό τόσο από τον κ. Τσίπρα όσο και από τον κ. Καμμένο, να μπει η ΠΓΔΜ ως παρατηρητής στο ΝΑΤΟ.

Δεν είναι τυχαίο ότι και ο Γιώργος Κουμουτσάκος υπονόησε αυτή την προοπτική εκφράζοντας την διαφωνία της ΝΔ, καθώς στη δήλωσή του για τις συνομιλίες του με το Νίκο Κοτζιά και την ενημέρωση που είχε ανέφερε ότι «η Νέα Δημοκρατία παραμένει σταθερή στην ανάγκη μιας ενιαίας, σφαιρικής και οριστικής λύσης, η οποία θα ανταποκρίνεται πλήρως στις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που εξ αρχής έχουμε θέσει και στις εύλογες ευαισθησίες των Ελλήνων. Χωρίς μια τέτοια λύση, δεν νοείται να δοθεί στην πΓΔΜ η δυνατότητα οποιασδήποτε περαιτέρω προσέγγισής της στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα