Η επιστροφή των ‘Μακεδονομάχων’, 25 χρόνια μετά

Η επιστροφή των ‘Μακεδονομάχων’, 25 χρόνια μετά
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην συζήτηση της επερώτησης 13 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με θέμα:"Πώληση Βλημάτων του Ελληνικού Στρατού Ξηράς και Αεροπορικών Βομβών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Σαουδική Αραβία με Διακρατική Συμφωνία" (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) eurokinissi

Σε ρυθμούς Σκοπιανού ζει ξανά η πολιτική σκηνή με αφορμή τη νέα διαπραγμάτευση. Η κυβέρνηση δείχνει το Μητσοτάκη ως εγκαταλείψαντα τη γραμμή του πατέρα του στο Σκοπιανό, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει θέμα με Καμμένο

Η νέα διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό με ορίζοντα τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, εν όψει της οποίας ΗΠΑ και Γερμανία επιθυμούν την είσοδο της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία, επαναφέρει κλίμα…. “μακεδονικού πολέμου” στην πολιτική σκηνή της χώρας παρά τη ραστώνη της εορταστικής περιόδου.

Από κυβερνητικής πλευράς διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, ο οποίος χθες δήλωσε ότι δε θα δεχθεί σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο “Μακεδονία” (αλλά θα μπορούσε να δεχθεί την ονομασία “Βαρντάρσκα” ήτοι Δημοκρατία του Βαρδάρη) και έκανε λόγο για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, υπονοώντας ότι μόνο έτσι μπορεί να αλλάξει η απόφαση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών του 2008.

Βεβαίως ακόμη και έτσι, θα πρέπει να επικυρωθεί μία οποιαδήποτε συμφωνία δια ψηφοφορίας από τη Βουλή και άρα ισχύει αυτό που έχει δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς πως απαιτείται πλειοψηφία βουλευτών και όχι κομμάτων για επικύρωση συμφωνίας για το όνομα.

Τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και το Μαξίμου τηρούν βεβαίως σιγήν ιχθύος για την ουσία της διαπραγμάτευσης, τονίζοντας ότι αυτή είναι και η εθνικά υπεύθυνη στάση. Ταυτόχρονα όμως επιστρέφουν στη ΝΔ τα περί εσωτερικών προβλημάτων συνεννόησης για το ζήτημα, προκαλώντας παράλληλα τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει εάν υιοθετεί την πολιτική στάση του αείμνηστου πατέρα του στο Σκοπιανό ή τη γραμμή του Αντώνη Σαμαρά και υπενθυμίζοντας έτσι την πολιτική κρίση που είχε ξεσπάσει στην τότε κυβέρνηση της ΝΔ, 25 χρόνια πριν.

Αυτό το μήνυμα θέλησε να στείλει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος με τη δήλωση του, η οποία απευθυνόταν καταρχήν προσωπικά στη Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ήταν και υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Καραμανλή, όταν ασκήθηκε το βέτο στο Βουκουρέστι.

“Η η κυβέρνηση έχει και τη βούληση, αλλά και την ικανότητα να λύσει ένα πρόβλημα που κληροδότησε στη χώρα η δική της παράταξη. Μέχρι τότε αναμένουμε να μας πει αν η θέση της σημερινής Ν.Δ. είναι αυτή του Κων. Μητσοτάκη ή του Αντώνη Σαμαρά για την εξεύρεση λύσης”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Τζανακόπουλος απαντώντας στην κ.Μπακογιάννη.

Το Βουκουρέστι έχει βεβαίως διασφαλίσει ότι η ΠΓΔΜ θα μπει στο ΝΑΤΟ μόνο εφόσον υπάρξει συμφωνία για το όνομα erga omnes, δηλαδή ένα όνομα για χρήση έναντι όλων και εγκατάλειψη της συνταγματικής της ονομασίας. Εκείνο όμως που εξακολουθεί και αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ των κομμάτων είναι ποια θα είναι η ονομασία εκείνη που θα αποδεχθεί η Ελλάδα, δηλαδή εάν θα είναι σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει γεωγραφικό προσδιορισμό (πχ Άνω Μακεδονία) ή εάν θα απορριφθεί κάθε ονομασία με τον όρο Μακεδονία.

Εκτός από τους ΑΝΕΛ, κάθετος στη μη χρήση το όρου Μακεδονία δήλωσε και ο Βασίλης Λεβέντης, ενώ από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής μέχρι στιγμής έχει τοποθετηθεί μόνο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος χαρακτηρίζοντας θέση αρχής τη σύνθετη ονομασία έναντι όλων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα