Η κυβέρνηση καλεί την αντιπολίτευση να ψηφίσει μέτρα και αντίμετρα

Η κυβέρνηση καλεί την αντιπολίτευση να ψηφίσει μέτρα και αντίμετρα
Briefing to the political reporters by the new Government Spokesman Dimitris Tzanakopoulos, in Athens, on Nov. 8, 2016 / , , 8 , 2016 SOOC

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε θετική την καταρχήν συμφωνία στο Eurogroup και ζήτησε τη στήριξη της αντιπολίτευσης. Τόνισε όμως ότι παραμένει στόχος η τελική συμφωνία και κάλεσε το Βερολίνο να υποχωρήσει για χρέος- πρωτογενή

Τη στήριξη της αντιπολίτευσης στο πακέτο μέτρων και αντίμετρων, που θα οριστικοποιηθούν στις τεχνικές διαπραγματεύσεις βάσει της καταρχήν συμφωνίας στο Eurogroup, ζητά η κυβέρνηση.

Καθώς όμως τώρα ξεκινά πια ουσιαστικά και η διαπραγμάτευση για χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα (δύο κομβικά για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας θέματα, που δεν μπήκαν χθες στο τραπέζι), η Αθήνα καλεί εκ νέου το Βερολίνο να υποχωρήσει και εκείνο στις δικές του απαιτήσεις, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι κανείς δεν επιθυμεί νέα κωλυσιεργία.

Το διπλό αυτό μήνυμα προς το εσωτερικό και το εξωτερικό μετέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Ξεκαθάρισε επίσης ότι μέτρα και αντισταθμιστικά θα έρθουν ως πακέτο στη Βουλή (μόλις κλείσουν και οι τεχνικές διαπραγματεύσεις, στις οποίες πάντως απέφυγε να θέσει σαφή χρονοδιαγράμματα) και θα ισχύσουν από 1η Ιανουαρίου 2019 σε κάθε περίπτωση.

Δηλαδή ότι καθώς συνταγματικά δε γίνεται να υπάρξει νομοθέτηση υπό αίρεση, τόσο τα μέτρα όσο και τα αντίμετρα θα νομοθετηθούν μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με ημερομηνία εφαρμογής την 1η Ιανουαρίου 2019 χωρίς κάποια προϋπόθεση ούτε για τα μεν ούτε για τα δε. Εάν η Ελλάδα δεν επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, θα εξετάσει συνολικά το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής τότε εκ νέου, όχι όμως τα συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα είναι ψηφισμένα με συγκεκριμένη ημερομηνία εφαρμογής. Αυτό, ανέφερε, ήταν και το νόημα των δηλώσεων του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ χθες. Με τον τρόπο αυτό θέλησε να απαντήσει στην κριτική ότι η κυβέρνηση αποδέχεται προληπτική νομοθέτηση μέτρων.

Ο κ.Τζανακόπουλος έκανε λόγο για μία καταρχήν συμφωνία χθες στο Eurogroup, που επιτρέπει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων για να προσδιοριστούν επακριβώς οι “μεταρρυθμίσεις” που θα εφαρμοστούν από 1-1-2019 και θα έχουν όπως τόνισε μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Τόνισε επίσης ότι δεν βρίσκονται πια στο τραπέζι οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για μέτρα ύψους 4,5 δισ ευρώ καθώς και ότι διαμορφώνονται προϋποθέσεις για την επιστροφή στην κανονικότητα στις εργασιακές σχέσεις.

Η Γερμανία να βαδίσει στο δρόμο του ρεαλισμού

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι χθες υπήρξε μία καταρχήν συμφωνία, επειδή η Ελλάδα, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ έκαναν βήματα για να γεφυρώσουν τις διαφορές τους όσον αφορά στις δημοσιονομικές εκτιμήσεις για μετά το πρόγραμμα. “Τώρα μπαίνουμε στη φάση της διαπραγμάτευσης για το χρέος και τα πρωτογενή”, πρόσθεσε και δήλωσε: “Τώρα είναι η ώρα και για τη Γερμανία να βαδίσει στο δρόμο του ρεαλισμού. Αναμένουμε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να κάνει πίσω στην απαίτηση του για 3,5% πρωτογενή πλεονάσματα για μία δεκαετία και να καταστεί δυνατή μία συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους”.

Στο ερώτημα τι θα συμβεί εάν η Γερμανία δεν κάνει αυτή τη στροφή στο ρεαλισμό, ο κ.Τζανακόπουλος εκτίμησε ότι “κανείς στην Ευρώπη και πολύ περισσότερο η Γερμανία δεν επιθυμεί κωλυσιεργία ή σταμάτημα των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά όλες οι πλευρές δουλεύουν για βέλτιστη λύση με δεδομένους τους οικονομικούς και πολιτικούς περιορισμούς όλων”.

Περιμένουμε από το σύνολο των κομμάτων να στηρίξουν

Κατηγόρησε όμως τη ΝΔ ότι όχι μόνο δε χαιρέτησε την καταρχήν συμφωνία, αλλά κινήθηκε σε μία παράδοξη γραμμή αμφισβήτησης των γεγονότων, αρνούμενη ότι υπήρξε χθες συμφωνία, καθώς συνεχίζει να επενδύει στην αποτυχία. Έκανε λόγο για στρατηγικό αδιέξοδο και πολιτική αμηχανία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αφήσει “την κινδυνολογία και τον παροξυσμό” και να στηρίξει την προσπάθεια ώστε σύντομα να υπάρξει και θετική τεχνική συμφωνία.

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θα καλέσει την αντιπολίτευση να ψηφίσει το νομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα, ο κ.Τζανακόπουλος αφού πρώτα επισήμανε ότι “η ελληνική έννομη τάξη δεν επιτρέπει νομοθέτηση μέτρων υπό αίρεση, είτε αυτά είναι αρνητικά είτε θετικά, για αυτό και για κάθε ευρώ επιβάρυνσης ψηφισμένης θα υπάρχει ένα αντίστοιχο μέτρο που θα ελαφρύνει”, είπε ότι: “Εφόσον θεωρούμε ότι η συμφωνία είναι θετική, με δεδομένο ότι το ΔΝΤ εδώ και ενάμιση χρόνο ζητούσε λιτότητα, περιμένουμε από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης να στηρίξουν τη συμφωνία και με την ψήφο τους στο Κοινοβούλιο.”

Στο ακόλουθο ερώτημα εάν η κυβέρνηση θα ζητήσει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα με 180, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση καλεί το σύνολο των κομμάτων να στηρίξουν μία θετική συμφωνία, χωρίς να θέτει όριο 180 ή 200 ψήφων. Διευκρίνισε επίσης ότι πρώτα θα υπάρξει συνολική συμφωνία και μετά θα έρθει το νομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα που μένει εξάλλου να εξειδικευθούν στις τεχνικές διαπραγματεύσεις.

Απέφυγε να θέσει σαφές χρονοδιάγραμμα, λέγοντας απλώς ότι στόχος είναι να κλείσουν και οι τεχνικές διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό. Πάντως στο ερώτημα εάν είναι δυνατή η ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ της 9ης Μαρτίου, παραδέχθηκε ότι αυτό είναι πρακτικά δύσκολο πλέον, επισημαίνοντας όμως ότι η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί 15 ημέρες αργότερα και αφήνοντας να εννοηθεί ότι μέχρι τότε θα μπορεί να έχει υπάρξει συνολική συμφωνία ώστε η Ελλάδα να ενταχθεί στο QE.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα