Η μαρμίτα της αισιοδοξίας και οι φόβοι της τεχνητής αναζωπύρωσης

Η μαρμίτα της αισιοδοξίας και οι φόβοι της τεχνητής αναζωπύρωσης
European Union leaders summit at the European Council in Brussels, Belgium on Dec. 15, 2016 / 15 , 2016 Alexandros Michailidis / SOOC

Γιατί, παρ' όλο που η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, στο Μαξίμου δηλώνουν αισιόδοξοι για λύση και δη πολιτική. Τι λένε για το ρόλο ΔΝΤ- Γερμανίας

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα περιμένει την οριστική διευθέτηση του ζητήματος με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος το Μαξίμου, χωρίς άλλη συνεδρίαση ευρωπαϊκού οργάνου, μετά την απάντηση που θα στείλει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο “ερωτηματολόγιο” εν είδει διαγωνίσματος των δανειστών.

Παρ’ όλο που κυβερνητικές πηγές παραδέχονται ότι η διαπραγμάτευση είναι σε κρίσιμο σημειο και παρ’ όλο που λόγω εορτών ελλοχεύει ο κίνδυνος οι αποφάσεις να παραπεμφθούν για την επόμενη συνάντηση του EuroWorking Group στις 12 Ιανουαρίου, στο Μαξίμου παραμένουν αισιόδοξοι.

“Όπως ξέρετε, ο πρωθυπουργος, όταν ήταν μικρός, είχε πέσει στη…μαρμίτα της αισιοδοξίας”, σχολίαζε χιουμοριστικά ανώτατη κυβερνητική πηγή. Προσέθετε μάλιστα ότι ο Αλέξης Τσίπρας ίσως φύγει διακοπές μόνο ένα διήμερο, γιατί, την εποχή αυτή, έρχονται χριστουγεννιάτικα…ραβασάκια.

Έτερη κυβερνητική πηγή απέδιδε την αισιοδοξία για λύση στο ότι πλέον η Ελλάδα δεν είναι μόνη στη διαπραγμάτευση, επικαλούμενη ως προς αυτό τις τελευταίες δηλώσεις Μοσκοβισί και Ντομπρόβσκις. Αν και δημοσίως απέναντι στη Γερμανία έχουν σταθεί μόνο η Γαλλία και η Κομισιόν, η ίδια πηγή σημείωνε ότι πλέον οι πολιτικοί συσχετισμοί έχουν αλλάξει και μία σειρά από χώρες στηρίζουν την Ελλάδα.

“Παρά την αυστηρή γλώσσα, θεωρώ ότι κανείς δε θέλει να προσθέσει στην ήδη μεγάλη αβεβαιότητα στην ήπειρο μία ακόμη κρίση και δη τεχνητή. Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή στις διαπραγματεύσεις δεν είναι τεχνικό, επομένως η λύση μπορεί να είναι μόνο πολιτική. Δεν υπάρχει διαφωνία τεχνικού χαρακτήρα, αλλά ένα ζήτημα ευρύτερο για τον τρόπο με τον οποίο εμπλέκεται το ΔΝΤ“, προσέθετε.

Από το Μαξίμου χρησιμοποιούν τον όρο “τεχνητή αναζωπύρωση” για να καταδείξουν ότι, ενώ στην ελληνική οικονομία η τάση είναι θετική και ενώ πρώτη φορά ένα εκ των προγραμμάτων επιτυγχάνει τους στόχους, συγκεκριμένες δυνάμεις -δηλαδή το Βερολίνο- επιχειρούν να προκαλέσουν νέα εμπλοκή για λόγους δικής τους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης: Δηλαδή, προκειμένου να δείξουν ένα σκληρό διαπραγματευτικό πρόσωπο στο δικό τους εσωτερικό ακροατήριο, λόγω της πίεσης της ακροδεξιάς. Για αυτό και η κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα -και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δημόσια- επιμένει στο μήνυμα ότι δεν μπορεί η ατζέντα της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς να καθορίσει την πολιτική στην -και σε σχέση με την- Ελλάδα.

Το βασικό θέμα βέβαια στη διαπραγμάτευση, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είναι τα μέτρα που ζητάει το ΔΝΤ. Εάν δεν υπήρχε η επιμονή του Ταμείου, θα είχαμε κλείσει από τις 5 Δεκεμβρίου, σημειώνουν. Αποφεύγουν βεβαια να πουν ευθέως ότι η Ελλάδα θα προτιμούσε εν τέλει μία συμφωνία με το Ταμείο σε ρόλο τεχνικού παρατηρητή, επαναλαμβάνοντας ότι το ΔΝΤ πρέπει αφενός να καταλάβει ότι “εδώ είναι Ευρώπη” για τα εργασιακά και αφετέρου “να αποφασίσει τι θέλει” όσον αφορά την παραμονή του και το ρόλο του στο πρόγραμμα. Οι ίδιες πηγές διέψευδαν επίσης ότι έχει τεθεί ζήτημα επέκτασης του κόφτη.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα