Η Ν.Δ για την ελάφρυνση του χρέους: Να χρησιμοποιήσει ο Τσίπρας τη δική μας πρόταση

Η Ν.Δ για την ελάφρυνση του χρέους: Να χρησιμοποιήσει ο Τσίπρας τη δική μας πρόταση
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στην προσυνδιάσκεψη του κόμματος στη Καστοριά την Κυριακή 14 Ιουνίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ) Eurokinissi

Μετά τις πληροφορίες για σχέδιο δήλωσης σχετικά με ελάφρυνση του χρέους, κύκλοι της Συγγρού σπεύδουν ξανά να υπενθυμίσουν τι είχε πετύχει η προηγούμενη κυβέρνηση

Μετά τις πληροφορίες ότι η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επεξεργάζονται σχέδιο δήλωσης για ελάφρυνση του χρέους, η Νέα Δημοκρατία με άτυπο ενημερωτικό σημείωμα υπενθύμισε πιο αναλυτικά όσα είχε πει και χθες ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Κώστας Καραγκούνης σχετικά με το τι είχε πετύχει η κυβέρνηση Σαμαρά για τον περιορισμό του χρέους.

Αν και η Ν.Δ κεντρικά καταγγέλλει ότι ο Αλέξης Τσίπρας σκοπίμως οδηγεί τη χώρα σε ρήξη (προ ολίγου ο κ.Καραγκούνης δήλωσε με αφορμή την προαναγγελία δημοψηφίσματος για grexit από τον Τσακαλώτο ότι “αν θέλει να αυτοκτονήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Έλληνες δε θα τους ακολουθήσουν στην αυτοκτονία”), φαίνεται πως η Συγγρού οχυρώνεται και για το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία με μία αναφορά των εταίρων στο χρέος ως αντάλλαγμα για επώδυνους συμβιβασμούς από πλευράς της κυβέρνησης.

Για αυτό και η Συγγρού κάλεσε εκ νέου τον κ.Τσίπρα να “μπει στον κόπο να διαβάσει τις ανακοινώσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012 και του Μαΐου 2014. Και να παραδεχτεί ότι τη διευθέτηση του χρέους με αναδιάρθρωσή του (επιμήκυνση της διάρκειας, μετάθεση λήξεων, μείωση επιτοκίων και μετατροπή τους σε σταθερά), η οποία οδηγεί σε μείωση της καθαρής παρούσας αξίας του, την είχαμε εμείς επιτύχει! Και να κοιτάξει επιτέλους να ενεργοποιήσει τη ρήτρα διευθέτησης του χρέους που είχαμε συμπεριλάβει στα κοινά ανακοινωθέντα του Eurogroup. Και να παραδεχτεί ότι με το πραγματικό “κούρεμα” (PSI) και την επαναγορά του χρέους, που κάναμε το 2012, η χώρα απαλλάχτηκε από 125 δις ευρώ ονομαστικού χρέους, ή 70% περίπου του σημερινού ΑΕΠ!  Και επιπλέον, με τα χαμηλά επιτόκια, με την αύξηση του μέσου χρόνου ωρίμανσής του και την περίοδο χάριτος, που όλα αποτελούσαν μέρος της συμφωνίας του PSI, το ελληνικό δημόσιο απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής περίπου 10 δις € το χρόνο για τόκους, ή 5,5% περίπου του σημερινού ΑΕΠ!”
Καλεί επίσης τον πρωθυπουργό να χρησιμοποιήσει τουλάχιστον την πρόταση της Ν.Δ: “Τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ANFAs & SMPs) και που πλησιάζουν στη λήξη τους, να μεταφερθούν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητα (ESM). Στη συνέχεια, ο ESM να μετατρέψει αυτά τα ομόλογα σε ένα νέο δάνειο με τους τρέχοντες σήμερα όρους του, με χαμηλό επιτόκιο (περίπου 4,75 φορές μικρότερο από το επιτόκιο των ANFAs & SMPs) και μεγάλη, άνω των 30 ετών, διάρκεια.

Έτσι, θα διευθετηθεί το θέμα των επόμενων μηνών με τις υψηλές πληρωμές προς την ΕΚΤ, θα περιοριστεί σημαντικά το επιτόκιο που καταβάλλει το Ελληνικό Δημόσιο και θα επηρεαστεί θετικά η βιωσιμότητα του Ελληνικού δημόσιου χρέους, καθώς μεγαλώνει η διάρκεια ωρίμανσής του (maturity) και χαμηλώνει περαιτέρω το μέσο επιτόκιο εξυπηρέτησης του χρέους.”

Το γαλάζιο ενημερωτικό σημείωμα καταλήγει: “Ας χτίσει ο κ. Τσίπρας πάνω στα δικά μας  επιτεύγματα. Και ας δουλέψει, επιτέλους, για να τα ενεργοποιήσει προς όφελος της Πατρίδας.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα