Η ΝΔ καταγγέλλει άλωση των ανεξάρτητων αρχών από την κυβέρνηση

Η ΝΔ καταγγέλλει άλωση των ανεξάρτητων αρχών από την κυβέρνηση
INTIME NEWS

Με αφορμή την τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες, την οποία ήδη η αξιωματική αντιπολίτευση κατήγγειλε ως αντισυνταγματική, η Συγγρού υψώνει τους τόνους

Πυρ ομάδων από τη Νέα Δημοκρατία κατά της κυβέρνησης, την οποία καταγγέλλει για άλωση των ανεξάρτητων αρχών με αφορμή την τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ήδη ή αξιωματική αντιπολίτευση έθεσε ζήτημα αντισυνταγματικότητας της τροπολογίας, υποστηρίζοντας ότι μόνο το ΕΣΡ βάσει συντάγματος μπορεί να αποφασίσει για τον αριθμό των αδειών.

Πλέον θέτει και ευρύτερο ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας, καθώς ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος κατά την ενημέρωση των συντακτών  κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εδώ και ένα χρόνο επιχειρεί συστηματικά να πλήξει τις ανεξάρτητες αρχές. 
“Αγγίζει τα όρια της θεσμικής εκτόπισης, σαφής επιδίωξη αδρανοποίησης και άλωσης των ανεξάρτητων αρχών. Υπάρχει αλλεργία της κυβέρνησης σε αυτές τις αρχές”, είπε ενώ ειδικά για το ΕΣΡ έκανε λόγο για ιδιότυπο εσωκομματικό ξεκαθάρισμα μεταξύ της ηγεσίας της αρχής και του υπουργού επικράτειας.
Στη συνέχεια για την επιτροπή ανταγωνισμού ανέφερε ότι η στάση της  κυβέρνησης “επιβεβαιώνει τη βούληση της κυβερνητικής άλωσης των ανεξάρτητων αρχών”.
“Θέλουμε ισχυρές και λειτουργικές ανεξάρτητες αρχές, με συγκεκριμένο ρόλο και όχι διάκοσμο ελεγχόμενης δημόσιας διοίκησης.
Για αυτό θα αντισταθούμε σε κάθε προσπάθεια άλωσης, φίμωσης ή κατάργησης των ανεξάρτητων αρχών”, συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέδωσε και ανακοίνωση για το θέμα:

«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συστηματικά και προμελετημένα, εδώ και ένα χρόνο, επιχειρεί να πλήξει τις ανεξάρτητες αρχές και να τις μετατρέψει σε όργανα των υπουργών.

Συγκεκριμένα:

Απαίτησε τις παραιτήσεις  μελών Ανεξάρτητων Αρχών 
Στο Νόμο Κατρούγκαλου 4325/2015 επιχείρησε να επιβάλει όριο ηλικίας στα εν ενεργεία μέλη όλων των Ανεξαρτήτων Αρχών 
Στο νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες 4339/2015, κατέστησε την ΕΕΤΤ δεκανίκι του Υπουργού Υποδομών 
Στον ίδιο Νόμο, απογύμνωσε το Ε.Σ.Ρ. από ουσιαστικές αρμοδιότητές του εκχωρώντας τις στον Υπουργό Επικρατείας

Σήμερα, η προσπάθεια αυτή φτάνει σε νέα κορύφωση. Αυτήν τη φορά, στο στόχαστρο της Κυβέρνησης η Επιτροπή Ανταγωνισμού και τα εν ενεργεία μέλη της. Σε εκπρόθεσμη τροπολογία του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενσωμάτωση Κοινοτικής Οδηγίας, η οποία αποσύρθηκε και επανακατατέθηκε,  προβλέπεται:

Άρση της ανεξαρτησίας της Αρχής καθώς εισάγονται νέα, γενικά και αόριστα πειθαρχικά παραπτώματα, με προφανή στόχο τη χειραγώγηση της Αρχής και των μελών της. Μάλιστα, θα συνιστά πλέον πειθαρχικό παράπτωμα η μη συμμόρφωση με απόφαση ή πράξη του αρμόδιου Υπουργού! Σημειώνεται, η αρχική τροπολογία που αποσύρθηκε,  περιελάμβανε δυνατότητα παύσης μέλους της επιτροπής με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης 
Προβλεπόταν η δυνατότητα του Υπουργού Ανάπτυξης να παύει μέλος της επιτροπής 
Φωτογραφική διάταξη για να εκδιωχθεί ο Πρόεδρος της Αρχής, καθώς εισάγεται όριο ηλικίας για αυτοδίκαιη αποχώρηση του Προέδρου τα 73 έτη, τη στιγμή που ο νυν Πρόεδρος έχει ήδη αγγίξει το εν λόγω ηλικιακό όριο 
Φωτογραφική διάταξη για να εκδιωχθεί ο Αντιπρόεδρος της Αρχής, με την πρόβλεψη νέου ασυμβίβαστου κωλύματος όταν υφίσταται συζυγική σχέση με πρόσωπο που κατέχει το βουλευτικό αξίωμα (εν προκειμένω βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης) 
Ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού με τη σύντμηση της τετραετούς θητείας του εν ενεργεία Γενικού Διευθυντή, αλλά και των προϊσταμένων Διευθύνσεων σε τρία μόλις έτη (η πρώτη πρόταση ήταν για δυο έτη), με στόχο να ελεγχθεί και η διοικητική ιεραρχία

Έως που θα φτάσει η λυσσαλέα μανία της Κυβέρνησης εναντίον της ανεξαρτησίας των Αρχών; Η στόχευση είναι πλέον ξεκάθαρη: Η χειραγώγηση κάθε νησίδας ανεξαρτησίας στη Δημόσια Διοίκηση.

Η Νέα Δημοκρατία δεν θα το επιτρέψει».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα