Η ΝΔ καταψηφίζει συνολικά το ‘τέταρτο μνημόνιο’

Η ΝΔ καταψηφίζει συνολικά το ‘τέταρτο μνημόνιο’

Εκτενής συζήτηση στα κομματικά όργανα, η ΝΔ ψηφίζει μόνο την εξίσωση της φορολογίας βουλευτών και πολιτών και πιθανότατα την μείωση της φορολογίας στα αγροτικά εφόδια. Απέρριψε ο Μητσοτάκης διαφορετικές προτάσεις

Με τη θέση της συνολικής καταψήφισης της συγκεκριμένης συμφωνίας κυβέρνησης δανειστών προσέρχεται σήμερα στη βουλή η ΝΔ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαμηνύει χτες το απόγευμα μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter «για συνενόχους στο μνημόνιο 4 να ψάξουν αλλού! Δεν ψηφίζουμε ούτε μέτρα, ούτε ψευτοαντίμετρα».

Για τη στρατηγική και τη στάση της ΝΔ ενόψει της σημερινής συζήτησης και ψηφοφορίας έγινε αναλυτική συζήτηση στα κομματικά όργανα το τελευταίο διήμερο που κατέληξε στην διατύπωση ενός καθαρού όχι στο συνολικό πακέτο της συμφωνίας προκειμένου η ΝΔ να μην εμφανιστεί ανακόλουθη με το πολιτικό μήνυμα που θέλει να εκπέμψει για την ανάγκη πολιτικής αλλαγής.

Στο πλαίσιο αυτό κατέθεσε και τροπολογία με τα δικά της αντίμετρα καθώς για τη ΝΔ τα αντίμετρα της κυβέρνησης είναι «ψευτοαντίμετρα», ενώ τελικώς θα ψηφίσει υπέρ μόνο της διάταξης που εξισώνει τη φορολογία των βουλευτών με τους πολίτες και πιθανότατα τη διάταξη που αφορά στη μείωση της φορολογίας των αγροτικών εφοδίων.

Εκτενής συζήτηση έγινε και στο συντονιστικό των τομεαρχών προχθές την Τρίτη όπου υπήρξαν και διαφορετικές εισηγήσεις προς τον πρόεδρο της ΝΔ και αναπτύχθηκε προβληματισμός για την τελική στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ψηφοφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν απόψεις που υποστήριξαν ότι θα πρέπει να ψηφιστούν και από τη ΝΔ διαρθρωτικά μέτρα, αλλά και απόψεις που θεωρούν ότι καλύτερη επιλογή θα ήταν η αποχή των γαλάζιων βουλευτών από την ψηφοφορία προκειμένου να μην βρεθεί εκτεθειμένη η ΝΔ σε κριτικές για στείρα αντιμνημονιακή στάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν κατηγορηματικός κατά κάθε σκέψης για αποχή και επικράτησε η άποψη πως πολιτικά θα πρέπει να καταδικαστεί και να χρεωθεί στο ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ η συμφωνία αυτή ως τέταρτο μνημόνιο. Σύμφωνα με γαλάζιο στέλεχος «με εξαίρεση τα δημοσιονομικά και τις περικοπές, ένα 30-40% των διατάξεων θα μπορούσαν να ψηφιστούν, αλλά σ’ αυτή την περίπτωση θα δινόταν θολό μήνυμα στην κοινωνία για τη στάση της ΝΔ απέναντι στο τέταρτο μνημόνιο της κυβέρνησης».

(Φωτογραφία: Sooc)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα