Η ΝΔ πιέζεται από δεξιά μέχρι διάσπασης

Η ΝΔ πιέζεται από δεξιά μέχρι διάσπασης
Tα κεντρικά γραφεία του Κόμματος της Νέας Δημοκρατίας eurokinissi

Στελέχη του κόμματος έχουν εναντιωθεί στη λύση της συνθέτης ονομασίας έτσι όπως αρχίζει να τίθεται σε διαπραγμάτευση

Του Γ. Λακόπουλου

Απορία: παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης ; Πως εξηγείται ότι διαρκώς κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από τη φορά και τα δεδομένα τους; Πχ στην οικονομια, βλέπει κυβερνητική αποτυχία, αδιέξοδα και απομόνωση της χώρας. Αλλά οι θεσμοί, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι διεθνής οργανισμοί και τα ΜΜΕ επαινούν την Ελλάδα για το αντίθετο. Η ΝΔ σχεδόν αυτογελοιοποιείται ανακαλύπτοντας συνομωσία ..υπερ της Ελλαδας! Ο Μητσοτάκης ,αντι συντονιστεί με τη συμφωνία Ελλάδας – εταιρων να λήξει τη μνημονιακή περίοδος, επικρίνει την την Κομισιόν επειδή συνδράμει την…κυβέρνηση!

Η ιδια αντίληψη διακρινει τη στάση του στη συζήτηση για το Σκοπιανό . Αποφεύγει πάρει θέση, ποντάροντας σε κομματικη εκμετάλλευση από ενδεχομενη ενδοκυβερνητική ασυμφωνία αλλά και από το.. αντίθετο της. Αν δεν συμφωνήσει τα κομμα του Καμένου θα θεωρήσει τοι πέφτει η κυβερνηση ,αν συμφωνήσει θα μιλήσει για “κωλοτούμπα”. Αστειότητες.

Η αμηχανία του προέδρου της ΝΔ στο Σκοπιανό παραπέμπει στο “φόβο του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι”. Ηδη δέχεται ισχυρές πιέσεις από δεξια . Στελεχη του κομματος του έχουν εναντιωθεί στη λυση της συνθέτης ονομασίας έτσι όπως αρχίζει να τίθεται σε διαπραγμάτευση. Αυτό μπορει να οδηγήσει σε δυσάρεστη εξέλιξή και για τη ΝΔ : την εμφάνιση νέου υπερ δεξιού κομματος που θα την πλαγιοκοπήσει. Οι πληροφορίες πληθαίνουν και στα “Νέα” ο έγκυρος Άρης Ραβανός συνέδεσε αυτό το ενδεχόμενο με το όνομα του περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα.

Ο τροπος με τον οποίο αντιμετωπίζει αυτόν τον εμφανή, αλλά ανομολόγητο , κίνδυνο ο προεδρος της ΝΔ τείνει να καταστήσει το φημολογούμενο νέο κομμα της Δεξιάς αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Η αμήχανη προσπαθεια εσωκομματικής εξισορρόπησης αφήνει πολιτικό κενο , το οποίο εκμεταλλεύονται παράγοντες της ΝΔ στη βορειά Ελλάδα κυρίως.

Η παρατεταμένη σιωπή του Αντώνη Σαμαρα επι του θέματος εξελίσσεται σε πονοκέφαλο για τον Μητσοτακη. Αντίθετα η Ντορα Μπακογιαννη, καταλύοντας την εσωκομματική κατανομή αρμοδιοτήτων , κανει πραγματική εκστρατεία επι του θέματος με προφανή επιδίωξη να φέρει σε δύσκολή θέση και τον Σαμαρα και τον.. αδελφό της. Σ αυτή την υποθεση υπάρχει ένα ακόμη σιωπηλός: ο Βαγγέλης Μειμαράκης, μετειχε το 2008 στο Βουκουρέστι μαζί με την Μπακογιαννη , διπλα στον Καραμανλή ως υπουργός Άμυνας και δεν προτίθεται να αφησει ατουφέκιστα εσωκομματικά στραβοπατήματα.

Έμπειροι πολιτικοί πάρατητηρες αναφέρουν αυτές τις ημερες ένα περιστατικό που αποδίδεται στον Ανδρέα Παπανδρεου. Περί τα τέλη του 1992 παράγων με ενεργό ρολό στις διεργασιες της εποχής του μετέφερε πρόταση που θα μπορούσε να αποδεχθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη αν είχε την ενθάρρυνση. Ο τοτε αρχηγος της αξιωματικής αντιπολίτευση την απέρριψε και όταν αργότερα ρωτήθηκε από συνομιλητες του για το λόγο απάντησε: “δεν σκοπεύω να διευκολύνω τη δημιουργία ακροδεξιού κομματος στην Ελλάδα”. Εννοούσε μια λυση σαν αυτή που του προτάθηκε θα διευκόλυνε τον Αντώνη Σαμαρα να εδραιωθεί στα δεξια της ΝΔ..

Προφανώς επεξεργασμένες αναλύσεις των πράγματων στη σημερινη ΝΔ δεν υπάρχουν . Κατ ουσιαν ο Κυριάκος Μητσοτακης απλως προσπαθει να χειριστεί το θεμα με τον υπολογισμό του κομματικού οφέλους και την αποτροπή της διάσπασης. Τα κριτήρια του δεν συνδέονται με τις παραμέτρους αυτής καθ εαυτής της προσπαθεια για λύση- παρ ότι είναι αναγκαία για τη χωρα επειδή θα απελευθερώσει διπλωματικό κεφάλαιο.

Στη ΝΔ δεν υπάρχει καν συγκροτημένο επιτελείο γι αυτό το ζήτημα. Ο φιλότιμος Γ. Κουμουτσάκους ,ως τομεάρχης εξωτερικών, επισκιάζεται από το επικοινωνιακό ιμπέριουμ της Μπακογιαννη. Ο Σαμαράς κρύβει τις προθέσεις του και , οι βορειοελλαδίτες βουλευτές επιστρέφουν στον ψηφοθηρικό τοπικισμό τους. Η μονή σταθερά στην ευρύτερη συντητηρικη παράταξη είναι ο Καραμανλής. Οι χειρισμοί στο Βουκουρέστι έχουν γραφεί σε μαρμάρινες πλάκες. Αλλά ο Καραμανλής δεν προτίθεται να κάνει κάτι περισσότερο από την επίβλεψη της παρακαταθήκης του.

Πρώτη δημοσίευση στην εφημερίδα Έθνος

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα