Η ώρα της κρίσης για την Κεντροαριστερά

Η ώρα της κρίσης για την Κεντροαριστερά
Ο υποψήφιος για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς Νίκος Ανδρουλάκης ψηφίζει στην Ρόδο την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017. (EUROKINISSI/RODOSPRESS.GR/ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ) Eurokinissi

Με την αναμέτρηση να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, οι υποψήφιοι έχουν ξεκαθαρίσει τους στόχους και τις βλέψεις τους για την επόμενη ημέρα, που δεν είναι και πολύ μακριά σε πρώτη φάση, αλλά μόλις μία εβδομάδα αργότερα, στον δεύτερο γύρο των εκλογών

Τα ψέματα τελείωσαν, οι κάλπες έχουν ανοίξει από νωρίς το πρωί και τα επιτελεία όλων των υποψηφίων για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς αναμένουν με αγωνία τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των ενδοπαραταξιακών εκλογών.

Κρίσιμος συνολικά για τον χώρο θεωρείται και ο τελικός αριθμός όσων λάβουν μέρος στις εκλογές, καθώς αυτός θα δείξει αν το μήνυμα τους έφτασε στην κοινωνία, εκτίμηση με την οποία συμφωνούν όλοι οι εν δυνάμει αρχηγοί. Οι υποψήφιοι θα κάνουν στο τέλος της ημέρας το δικό τους «ταμείο», καθώς οι στόχοι του καθενός διαφέρουν, αν και όλοι δηλώνουν ότι πιστεύουν ότι θα βρίσκονται στον δεύτερο γύρο. 

Με τον αέρα του φαβορί από την αρχή της προεκλογικής διαδικασίας ρίχτηκε στη μάχη η Φώφη Γενημματά, που έχει ζητήσει από τους πολίτες «καθαρή εντολή», προκειμένου να οδηγήσει την παράταξη στην πολιτική αναγέννηση. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτή που με την επιμονή της έβαλε τις βάσεις για το εγχείρημα, γεγονός που αναγνωρίζεται από φίλους και εχθρούς. Πατώντας πάνω στην παραδοχή αυτή, προσπάθησε να αναδειχτεί ως η εγγυήτρια της ενότητας την επόμενη μέρα. Αν και από το επιτελείο της εκπέμπουν αέρα αισιοδοξίας για το μήνυμα που θα στείλει σήμερα η κάλπη, θεωρούν ότι η μάχη είναι πολύ δύσκολη και ότι καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα είναι ευχαριστημένη αν μπει στον δεύτερο γύρο με μια διαφορά «ασφαλείας» από τον δεύτερο.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν ο τελευταίος από τους ισχυρούς διεκδικητές της ηγεσίας που ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του. Με ισχυρά ερείσματα στην βάση του ΠΑΣΟΚ, καθώς υπήρξε και γραμματέας του, αλλά και τη στήριξη αρκετών νεολαίων και στελεχών του εκσυγχρονιστικού κομματιού του κινήματος, επιθυμεί να μπει σφήνα ανάμεσα στους Γιώργο Καμίνη και Σταύρο Θεοδωράκη και να διεκδικήσει την ηγεσία στον δεύτερο γύρο από την Φώφη Γενημματά.

Τα συνεχή μπρος πίσω του Σταύρου Θεοδωράκη τους προηγούμενους μήνες στο θέμα της ενότητας της Κεντροαριστεράς, δεν άφηναν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την συμμετοχή του στο εγχείρημα. Από τη στιγμή που έλαβε τις εγγυήσεις που επιθυμούσε από τον Νίκο Αλιβιζάτο, αποφάσισε ν διεκδικήσει και εκείνος την αρχηγία ενός νέου φορέα. Ποντάρει πολλά στους πολίτες που τον ακολούθησαν στο Ποτάμι, αλλά και σε ένα πιο συντηρητικό ακροατήριο, αφού ο ίδιος αποφεύγει να αυτοπροσδιοριστεί ως Σοσιαλδημοκράτης. Και δικός του στόχος δεν είναι άλλος παρά η υπερπήδηση του Νίκου Ανδρουλάκη και του Γιώργου Καμίνη, ώστε να συγκρουστεί με την κ.Γεννηματά στις 19 του μήνα.

Με φόρα μπήκε στον προεκλογικό στίβο ο Γιώργος Καμίνης. Ο δήμαρχος Αθηναίων πιστεύει ότι μπορεί να είναι ο επικεφαλής της παράταξης τα επόμενα χρόνια, επικαλούμενος τον αέρα του νικητή που καβαλάει από την νίκη του σε δύο εκλογικές διαδικασίες στην πρωτεύουσα. Αντικειμενικός του στόχος, η είσοδος στον δεύτερο γύρο.

Η επιστροφή και μόνο του Γιάννη Ραγκούση στο πολιτικό προσκήνιο, αποτελεί μια πρώτη μεγάλη νίκη για τον πρώην υπουργό. Έδωσε την προεκλογική μάχη με αξιοπρέπεια και ισχυρό πολιτικό λόγο, βασισμένο στην παράδοση της Σοσιαλδημοκρατίας. Επιθυμεί το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα στην τελική κατάταξη, ενώ η αντιδεξιά ρητορική του ήχησε όμορφα στα αυτιά αρκετών «πληγωμένων» πρώην πασόκων.

Μια αξιοπρεπή καταγραφή που θα τον αλλάξει επίπεδο στην εσωκομματική επιθυμεί ο Γιάννης Μανιάτης. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στηρίζει πολλές από τις ελπίδες του στις καλές μαρτυρίες που είχε από την εποχή που ήταν υπουργός.    

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα