Η ‘παγίδα’ του ΔΝΤ

Η ‘παγίδα’ του ΔΝΤ

Τρία 24ωρα πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν την ανησυχία πως κάθε αντιπρόταση της ελληνικής πλευράς θα πέφτει στο κενό από το ΔΝΤ

Με την σκληρή στάση του ΔΝΤ και του Γερμανικού υπουργείου των Οικονομικών να παραμένει συνεχίζεται ένας παρασκηνιακός «πυρετός» προκειμένου να μην χαθεί το στοίχημα της 20ης Φεβρουαρίου.

Το «ανοιχτό παράθυρο» που άφησε ο Πωλ Τόμσεν για αναθεώρηση των προβλέψεων για την ελληνική οικονομία και τα καλά αποτελέσματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας προσπαθεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο η ελληνική πλευρά βλέποντας πως υπάρχει ακόμα χρόνος για την επίτευξη μιας προσυμφωνίας την ερχόμενη Δευτέρα. Η απλή επιστροφή των κλιμακίων δεν φαίνεται να είναι κάτι το οποίο ευχαριστήσει την κυβέρνηση για την οποία ζητούμενο είναι να υπάρχει μια «επί της αρχής κοινή θεώρηση των πραγμάτων» στο Eurogroup.

Στις συνεχείς συσκέψεις που πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Μαξίμου είναι σαφές πως αυτό που επιδιώκεται είναι να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός που να χωράει όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. «Προσπαθούμε να βρούμε μια συμφωνία που θα καλύπτει και το ΔΝΤ από τη στιγμή που Γερμανία και Ολλανδία απαιτούν την παρουσία του. Αυτό, όμως πρέπει να γίνει χωρίς παραλογισμούς», τόνιζε κορυφαίο στέλεχος στο NEWS 247.

Τα μηνύματα που παίρνει η ελληνική πλευρά είναι διττά με μια μάχη δηλώσεων να πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες τις τελευταίες ημέρες. Από τη μια Ευρωπαίος αξιωματούχος τονίζει πως «η αξιολόγηση δεν είναι κρασί για να περιμένεις να γίνει καλύτερη», από την άλλη ο Μ.Βέμπερ ζήτησε να σταματήσει η επιμονή για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Αυτό που φοβίζει την ελληνική πλευρά είναι η Ουάσινγκτον να έχει «στήσει παγίδα» στην Αθήνα με τις απαιτήσεις της να αυξάνονται κάθε φορά που μια αντιπρόταση του υπουργείου Οικονομικών πέφτει στο τραπέζι.  Ο «εφιάλτης» για το Μαξίμου είναι να απαιτηθεί ψήφιση τόσο της μείωσης του αφορολόγητου όσο και των συντάξεων εκ των προτέρων, ενώ την ίδια ώρα τα πρωτογενή πλεονάσματα, τα εργασιακά αλλά και το ζήτημα του χρέους παραμένουν ανοιχτά.

Η πολιτική συμφωνία εξακολουθεί να αποτελεί το «κλειδί» των εξελίξεων με κορυφαίο αξιωματούχο να τονίζει πως «από τη στιγμή που επιτευχθεί όλα είναι στα χέρια του Μάριο Ντράγκι», αναφερόμενος ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Κορυφώνεται η αντιπαράθεση με τη ΝΔ

Στο «κόκκινο» βρίσκεται ήδη το πολιτικό θερμόμετρο με το Μαξίμου να κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση πως βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο. Από την Ηρώδου Αττικού χαρακτήριζαν «εκτός τόπου και χρόνου» την ερώτηση που κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα για ζητήματα εγκληματικότητας με τον πρωθυπουργό, ωστόσο να σηκώνει το γάντι και να βρίσκεται σήμερα στη Βουλή.

Συνεργάτες του κ. Τσίπρα θεώρησαν πως είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να απαντήσει στις βολές που έχει δεχτεί το τελευταίο διάστημα σχετικά με την μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά και να στείλει μηνύματα σε όλες τις πλευρές.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα