Η παράταση της αξιολόγησης ανησυχεί το Μαξίμου

Η παράταση της αξιολόγησης ανησυχεί το Μαξίμου
Φωτογραφία αρχείου Nikos Libertas / SOOC

Το κλείσιμο της αξιολόγησης εξακολουθεί να αποτελεί το plan a για το Μαξίμου με τον πρωθυπουργό να αναλύει όλα τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από το ταξίδι του σε Βρυξέλλες και Βερολίνο

Χριστουγεννιάτικες διακοπές δεν προβλέπονται για τον «σκληρό πυρήνα» του Μαξίμου και του υπουργείου Οικονομικών, καθώς η αξιολόγηση πρέπει να τρέξει, η παράταση που θεωρείται δεδομένη να μην τραβήξει πολύ, το ανοιχτό ζήτημα της καταβολής του έκτακτου επιδόματος να κλείσει και η εικόνα στο  προσφυγικό – μετά την «κίτρινη κάρτα» που έβγαλε η Άνγκελα Μέρκελ – να αλλάξει προς το καλύτερο.

Ο προγραμματισμός δεν φαίνεται να έχει αλλάξει και την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου σχεδιάζεται να  καταβληθεί στους δικαιούχους η εφάπαξ εισφορά, με την κυβέρνηση να ευελπιστεί πως δεν θα υπάρξουν επιπλέον εμπλοκές στο συγκεκριμένο ζήτημα. Την Τρίτη στη συνεδρίαση του Euroworking  Group ευελπιστούν να δοθεί το πράσινο φως για το «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ αύριο ή μεθαύριο στη Βουλή θα ψηφιστεί και η τροπολογία για την αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά. Η σχετική ρύθμιση είναι έτοιμη και θεωρείται πιθανό η κοινοβουλευτική πλειοψηφία να ζητήσει και πάλι να πραγματοποιηθεί ονομαστική ψηφοφορία, ώστε να καταγραφούν οι απόψεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Στο «κόκκινο» η σύγκρουση με τη ΝΔ  

Η σύγκρουση στη Βουλή ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αναμένεται να κινηθεί σε πολύ υψηλούς τόνους. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν πως η ΝΔ έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα επιλέγοντας να συνταχθεί με την πλευρά των δανειστών στο θέμα του επιδόματος και ότι η στάση της δεν μπορεί να «διορθωθεί» με την επιλογή της να συναινέσει στο ζήτημα του ΦΠΑ στα νησιά.

Από το Μαξίμου βλέπουν, άλλωστε πως το συγκεκριμένο θέμα ανέδειξε και τις διαφορετικές φωνές που υπάρχουν στην αξιωματική αντιπολίτευση με αρκετούς να θεωρούν πως το κόμμα βρέθηκε με τη στάση του απέναντι σε 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχους.

Η επιχείρηση «ταύτισης» του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πιο ακραίους κύκλους των δανειστών αναμένεται να συνεχιστεί όλο το επόμενο διάστημα σε μια προσπάθεια συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί από το κυβερνητικό στρατόπεδο να εξακολουθούν να ξορκίζουν το ενδεχόμενο των εκλογών, όμως σε περίπτωση «ατυχήματος» και αδιεξόδου στη διαπραγμάτευση επιθυμούν να έχουν ήδη έτοιμο το αφήγημα που θα προτάξουν απέναντι στη ΝΔ.

Μετωπική με ΔΝΤ

Σε Βρυξέλλες και Βερολίνο ο πρωθυπουργός έκανε σαφές πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί τη νομοθέτηση νέων μέτρων για την διετία 2019 – 2020. Η επιμονή του Αλέξη Τσίπρα δεν έχει να κάνει μόνο με την υποστήριξη των ευπαθών ομάδων, την οποία προκρίνει η κυβέρνηση, αλλά και με την πολιτική της επιβίωση.

Τη στιγμή που γίνεται προσπάθεια από το επικοινωνιακό επιτελείο για ανάδειξη του φιλολαϊκού προφίλ, μια κίνηση συμβιβασμού θα έβαζε «ταφόπλακα» τόσο στην μακροημέρευση όσο και στην πιθανότητα να κερδηθεί η επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Η αντιπρόταση εξακολουθεί να είναι η επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη.

Αυτό που ανησυχεί το Μαξίμου και συζητείται και στις κλειστές συσκέψεις είναι ΔΝΤ και Βερολίνο να έχουν συμφωνήσει για παράταση της αξιολόγησης μέχρι την άνοιξη επαναφέροντας το σκηνικό της χρηματοδοτικής πίεσης στη χώρα μας αποκλείοντάς την ταυτόχρονα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, στο οποίο ευελπιστεί να ενταχθεί τον Μάρτιο. Γι’ αυτό τον λόγο το νέο ορόσημο για την κυβέρνηση φαίνεται να είναι το Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιανουαρίου με τις πολιτικές και τεχνικές διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.

Καθυστέρηση υπάρχει σχετικά και με τις τελικές αποφάσεις για τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Όλα φαίνεται να παραπέμπονται για μετά τις 20 Ιανουαρίου, όπου θα πραγματοποιηθεί η αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο.

Στην Κρήτη ο Τσίπρας

Με πρωταγωνιστή τον πρωθυπουργό, το Μαξίμου επιχειρεί να κρατήσει «ζεστό» το κομματικό του ακροατήριο και μετά τη Θράκη, τη Θεσσαλονίκη και τη Νίσυρο ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφτεί την Τρίτη και την Τετάρτη την Κρήτη, όπως είχε δημοσιεύσει το NEWS 247. Με μίνι περιοδεία σε Ηράκλειο και Λασίθι θα πραγματοποιήσει επαφές με παραγωγικούς φορείς της πόλης και θα παρουσιάσει το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για το νησί.

Ιδιαίτερο βάρος θα δώσει η κυβέρνηση και στο νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα, που θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων μέσα στην εβδομάδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα