Η προανακριτική στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Η προανακριτική στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ
Τα γραφεία της φαρμακευτικής εταιρείας NOVARTIS ELLAS στη Μεταμόρφωση eurokinissi

Σήμερα "κληρώνει" για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

Στο δίπτυχο «απολύτως σεβαστό το τεκμήριο της αθωότητας, αλλά αν κάποιος έχει χρηματιστεί δε θα μείνει ατιμώρητος» θα κινηθεί σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του ενώπιον των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αναμένεται να ζητήσει τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της Novartis.

Το Μέγαρο Μαξίμου ήδη από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας ρίχνει τους τόνους, διαμηνύοντας ότι δεν έχει καμία διάθεση να εκμεταλλευθεί πολιτικά την υπόθεση –τουλάχιστον όσο δεν έχει βρεθεί «μαύρο χρήμα» για κανέναν εκ των εμπλεκομένων. Εξάλλου, δεν είναι λίγοι στο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου όσοι θεωρούν ότι πρέπει να αποφευχθεί ένα πολύμηνο «reality show» που θα κάνει κακό μόνο στη Δημοκρατία και στον κοινοβουλευτισμό. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, πέραν των πολιτικών και επικοινωνιακών χειρισμών, η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα έψαχναν από την περασμένη εβδομάδα τον κατάλληλο νομικό τρόπο προκειμένου η συγκεκριμένη, δυσώδης, υπόθεση να συνεχίσει να διερευνάται και να εξετάζεται από την Δικαιοσύνη. «Οι βουλευτές δεν μπορεί να το παίζουν εισαγγελείς. Όσες φορές το δοκιμάσαμε, είδαμε ότι δεν ωφελεί» τονίζει κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η προανακριτική επιτροπή δε θα εξετάσει την υπόθεση και τα δεδομένα επί της ουσίας.

Αναπομπή στη Δικαιοσύνη

Αντιθέτως, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες και τις ενδείξεις, η προανακριτική επιτροπή που θα συγκροτηθεί το νωρίτερο σε μία εβδομάδα από σήμερα (όπως επισήμανε χθες, Κυριακή, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84» ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης), κατόπιν της πρότασης που θα υποβάλει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, θα έχει σχεδόν «τυπικό» χαρακτήρα. Με άλλα λόγια, όλα δείχνουν ότι η εν λόγω επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης θα συγκληθεί λίγες φορές –«μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού», σύμφωνα με στέλεχος που γνωρίζει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς- ώστε να πιστοποιήσει πως, σύμφωνα με τον «νόμο περί ευθύνης υπουργών» τα περιγραφόμενα ως αδικήματα στην δικογραφία εμπίπτουν στα όρια παραγραφής. Με την διαπίστωση αυτή, de facto η Βουλή θα αναπέμψει τη δικογραφία πίσω στη Δικαιοσύνη προκειμένου να ασχοληθούν με την διερεύνηση της υπόθεσης οι… καθ’ ύλην αρμόδιοι.

Υψηλά ντεσιμπέλ

Πάντως, όσο κι αν το Μαξίμου έχει επιχειρήσει, τις τελευταίες ημέρες, να χαμηλώσει τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης, ο πρωθυπουργός σήμερα κάθε άλλο παρά «ήπιος» θα είναι. Αντιθέτως, όλες οι πληροφορίες συντείνουν στην πρόβλεψη ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει μία ομιλία πολλών ντεσιμπέλ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύοντας σκληρή επίθεση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης –και όχι μόνο. Ο πρωθυπουργός, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα σταθεί ιδιαιτέρως στις «απειλές» που έχουν εκστομίσει εμπλεκόμενοι στην υπόθεση κατά των προστατευόμενων μαρτύρων, θα υπερασπιστεί το καθεστώς προστασίας υπενθυμίζοντας ότι αυτό εμπεδώθηκε και εμπλουτίστηκε το 2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, ενώ θα κατηγορήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «φοβική αντίδραση» και για «ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη». Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας θα υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την εισαγγελέα διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη που βάλλεται ονομαστικά από εμπλεκόμενους στην υπόθεση, ενώ αναμένεται να διερωτηθεί… πού χάθηκε και η –συνήθως λαλίστατη, είναι η αλήθεια- Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για να υπερασπιστεί την κ. Τουλουπάκη από τις ανοίκειες επιθέσεις που δέχεται από πολιτικά στελέχη τα οποία εμπλέκονται στην δικογραφία για την υπόθεση Novartis.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα