Η σκληρή διαπραγμάτευση πίσω από τις κλειστές πόρτες

Η σκληρή διαπραγμάτευση πίσω από τις κλειστές πόρτες
Greece's Prime Minister Alexis Tsipras (L) walks past European Commission President Jean-Claude Juncker (R) at the start of an EU-CELAC summit in Brussels on June 10, 2015 at the European Union headquarters in Brussels. AFP PHOTO / POOL / FRANCOIS LENOIR (Photo credit should read FRANCOIS LENOIR/AFP/Getty Images) AFP/Getty Images

Δεν φαίνεται να έχει τέλος το θρίλερ της διαπραγμάτευσης με τα δεδομένα να αλλάζουν για άλλη μια φορά μετά την αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις του ΔΝΤ και την ελληνική αποστολή να επιστρέφει έστω και για λίγες ώρες σύσσωμη στην Αθήνα

Σαν βόμβα έσκασε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης Τσίπρα – Γιουνκέρ η απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να μην μετέχει στις διαπραγματεύσεις, με το Μέγαρο Μαξίμου να τονίζει πως “αν ένας θεσμός έχει διαφορά με τον άλλον δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα”, αρνούμενο να σχολιάσει επί της ουσίας την συγκεκριμένη κίνηση.

Αυτό που επεσήμαναν είναι πως η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί να βρει μια λύση με τη βοήθεια των θεσμών και αυτό αναμένεται να κάνει τις επόμενες ώρες, όπου η διαπραγματευτική ομάδα θα βρεθεί και πάλι στις Βρυξέλλες για να συνεχίσει τις επαφές της.

Η πίεση που ασκείται στην Αθήνα είναι μεγάλη και θα εντείνεται όσο η 18η Ιουνίου πλησιάζει, βλέπουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Η αισιοδοξία για εξεύρεση λύσης εξακολουθεί να υπάρχει αν και στις βαλίτσες της η ελληνική αποστολή δεν πήρε τελικά όσα περίμενε κατά τη διήμερη παραμονή της στις Βρυξέλλες.

Στο δίωρο ραντεβού Τσίπρα – Γιούνκερ έγινε μια προσπάθεια να στηθούν νέες γέφυρες στις δυο πλευρές. Αυτό που ξεκαθαρίζεται είναι πως δεν υπήρξε καμία νέα πρόταση ούτε από την μια ούτε από την άλλη πλευρά.

Οι πληροφορίες λένε πως ο πρόεδρος της Κομισιόν άσκησε κριτική σε μια σειρά από θέματα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των εσόδων και αν μπορεί η ελληνική πλευρά να μαζέψει όλα αυτά τα οποία έχει υποσχεθεί μέσα στην 47σέλιδη πρότασή της.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να προέβαλε τη ρύθμιση των 100 δόσεων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών ως ένα μέτρο που έχει αποδώσει, ενώ εξέφρασε την αντίρρησή του για το θέμα της κατάργησης του ΕΚΑΣ.

Στο τραπέζι της συζήτησης μπήκαν τόσο τα δημοσιονομικά όσο και το θέμα του χρέους με την δέσμευση από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο σε καμία περίπτωση την δεδομένη χρονική στιγμή δεν θα ήθελε να δοθεί μια εικόνα εμπλοκής, για εντατικοποίηση των διαβουλεύσεων.

Είναι γεγονός πως το Μέγαρο Μαξίμου έχει στο επόμενο χρονικό διάστημα να λύσει μια σειρά από σημαντικά θέματα με κύριο πρόβλημα το θέμα της χρηματοδότησης. ¨Κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να καλυφθεί η απόσταση που μας χωρίζει¨, τόνιζε κορυφαίος αξιωματούχος γνωρίζοντας καλά πως ο χρόνος τελειώνει και οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες, την ώρα που η διαπραγματευτική ομάδα θα δώσει την ύστατη μάχη σε μια σειρά από θέματα όπως το πρωτογενές πλεόνασμα, το ασφαλιστικό, ο ΦΠΑ, αλλά και το χρέος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα