Η υπουργοποίηση Κουβέλη και ο προοδευτικός πόλος

Η υπουργοποίηση Κουβέλη και ο προοδευτικός πόλος
Τελετή παράδοσης - παραλαβής για τη θέση του αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας όπου ανέλαβε ο Φώτης Κουβέλης από τον Δημήτρη Βίτσα, την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Ευρωκίνηση

Το άνοιγμα σε ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς και η επιλογή μιας ψύχραιμης φωνής τόσο για τον χειρισμό των Ελληνοτουρκικών όσο και για την επίλυση του Σκοπιανού έπειτα από 25 έτη

Της Φώφης Γιωτάκη

Ο Φώτης Κουβέλης δεν είναι «χθεσινός» στην πολιτική. Ούτε στην Αριστερά. Νεαρός φοιτητής της Νομικής «στρατολογήθηκε» στη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη και αργότερα οργανώθηκε στον «Ρήγα Φεραίο».

Ουδέποτε εγκατέλειψε την ενεργό πολιτική, παρά τα σκαμπανεβάσματα και την άσκηση της δικηγορίας μέχρι σήμερα. Επαιξε «πρωταγωνιστικό ρόλο» σε κρίσιμες πολιτικές περιόδους και «εκτέθηκε» σε ουκ ολίγες εκλογικές αναμετρήσεις.

Όταν συγκρούεται, το κάνει με ευπρεπή τρόπο. Δεν έχει άλλωστε… μόνο φίλους. Και αυτό αποδείχθηκε από τη σφοδρότητα των επιθέσεων -ακόμη και πρώην συντρόφων του στη ΔΗΜΑΡ- για την επιλογή του να αναλάβει καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας «υπό τον Πάνο Καμμένο».

Αιφνιδίασε; Και αν ναι, ποιους; Σίγουρα όχι τους ανθρώπους στον ευρύτερο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, με τους οποίους διατηρούσε πάντα ανοιχτές γέφυρες, παρά την αποχώρησή του από τον Συνασπισμό, στο Συνέδριο του 2010. Αιφνιδίασε βέβαια όλους όσοι εστίαζαν στην ανταλλαγή πυρών του κ. Κουβέλη με τον Π. Καμμένο κατά το παρελθόν και δεν «παρατηρούσαν» τη ρητορική κριτικής στήριξης της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα από το 2015.

ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική που ασκεί εκφράζει κοινωνικές δυνάμεις που αναφέρονταν στο παρελθόν στην Κεντροαριστερά

Οι καλά γνωρίζοντες σπεύδουν να υπογραμμίσουν την επιμονή του όλα τα τελευταία χρόνια να διατυπώνει την άποψη για τη δημιουργία ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου απέναντι στον νεοφιλελεύθερο και συντηρητικό. Μάλιστα ο κ. Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στο «Έθνος της Κυριακής», επαναλαμβάνει και εξηγεί ότι σήμερα «ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική που ασκεί εκφράζει σε σημαντικό βαθμό κοινωνικές δυνάμεις που αναφέρονταν στο παρελθόν στην Κεντροαριστερά και που έχουν την πολιτική συνείδηση ότι στη χώρα διαμορφώνονται δύο πόλοι: ο ένας βαθύτατα νεοφιλελεύθερος και συντηρητικός και ο άλλος προοδευτικός. Και επιλέγουν τον προοδευτικό πόλο, ακόμα και με κριτική στάση και με αναμονή βελτίωσης της πολιτικής του».

Η συγκατοίκηση με τον Πάνο Καμμένο

Είναι πασιφανές ότι η εγκατάσταση του κ. Κουβέλη στο Άμυνας και η «συγκατοίκησή» του με τον κ. Καμμένο κάθε άλλο παρά θα αλλάξει την πολιτική ατζέντα για τη δημιουργία προοδευτικού πόλου, που προωθεί και ως επικεφαλής της ΕΚΙΕΑ. Κάποιοι λένε, μάλιστα, ότι ο κ. Τσίπρας ίσως αναζητούσε ισχυρό πολιτικό αντίβαρο στους ΑΝΕΛ -και- στο Αμυνας πολύ νωρίτερα από τον προχθεσινό ανασχηματισμό.

Το άνοιγμα σε ψηφοφόρους της προοδευτικής παράταξης, ειδικά στη φάση που το Κίνημα Αλλαγής επιχειρεί να επαναπατρίσει τους δυσαρεστημένους από την κυβερνητική πολιτική κεντροαριστερούς, αποτελεί άλλωστε βασική στόχευση του κυβερνώντος κόμματος ‒ οι πληροφορίες αναφέρουν, δε, ότι θα γίνουν και άλλες «τύπου Κουβέλη» κρούσεις συνεργασίας στον επόμενο ανασχηματισμό.

Η διαφορετική ψήφος Καμμένου όταν έρθει το θέμα [σ.σ. Σκοπιανό] στη Βουλή, δεν θέτει ζήτημα “δεδηλωμένης”

“Η διαφορετική ψήφος ή η ενδεχόμενη αποχή του Π. Καμμένου και των βουλευτών του, όταν έρθει το θέμα [σ.σ. Σκοπιανό] στη Βουλή, δεν θέτει ζήτημα “δεδηλωμένης” ούτε συνταγματικά, ούτε πολιτικά. Άλλωστε και όσοι υποστήριζαν το αντίθετο έχουν εγκαταλείψει τη θέση αυτή” σχολιάζει ο νέος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και προσθέτει: “Η στάση όμως του Π. Καμμένου αφορά την ουσία του ζητήματος. Και αυτή η ουσία ελέγχει και κρίνει τη στάση του, έστω και αν την υπερασπίζεται ως θέση αρχής για το κόμμα του και τον οδηγεί σε αντίθεση με την κυβέρνηση για ένα σημαντικό και μείζον θέμα”.

“Η λύση είναι συμφέρουσα και αναγκαία για την Ελλάδα με σύνθετη ονομασία και με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η χώρα μας μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στη σταθερότητα της περιοχής και να αναδειχθεί παράγοντας αυτής της σταθερότητας. Μια περιοχή με προβληματική σχέση των πληθυσμιακών ομάδων που τη συναποτελούν” σημειώνει για το φλέγον θέμα του ονόματης της πΓΔΜ και προσθέτει:

η “μη λύση” τροφοδοτεί τις επεκτατικού χαρακτήρα επιλογές της Τουρκίας, η οποία επιδεικνύει το “ενδιαφέρον” της για τους τουρκικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς της περιοχής

“Να συνυπολογίσουμε ότι η “μη λύση” τροφοδοτεί τις επεκτατικού χαρακτήρα επιλογές της Τουρκίας, η οποία επιδεικνύει το “ενδιαφέρον” της για τους τουρκικούς και μουσουλμανικούς πληθυσμούς της περιοχής για να αναπτύξει το δικό της τόξο επιρροής. Να συνυπολογίσουμε ακόμα και την αναδεικνυόμενη από πολιτικές δυνάμεις της περιοχής διάθεση για τη δημιουργία της “Μεγάλης Αλβανίας””.

Το κάλεσμα Τσίπρα

Η κρούση, πάντως, προς τον κ. Κουβέλη έγινε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ είχε προηγηθεί ένα διερευνητικό τηλεφώνημα στον κ. Κουβέλη από τον Αλέκο Φλαμπουράρη. «Φώτη, έχω τη γνώμη ότι σε αυτήν τη συγκυρία πρέπει να αναλάβεις εσύ τα κρίσιμα καθήκοντα στο Άμυνας…» φέρεται ότι είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας, προτείνοντας στο κορυφαίο στέλεχος της Αριστεράς την «επιστράτευσή» του στο Αμυνας. Οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν ότι ο κ. Κουβέλης, αφού αποδέχθηκε την πρόταση, συζήτησε αναλυτικά στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό -παρόντος του Δ. Βίτσα- μετά όμως την ορκωμοσία του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το σίγουρο είναι ότι η συμμετοχή του Φώτη Κουβέλη στο κυβερνητικό σχήμα εξασφαλίζει για το Μέγαρο Μαξίμου μια ψύχραιμη, νηφάλια φωνή για τον χειρισμό των Ελληνοτουρκικών και μια φωνή στήριξης της επίλυσης του «Μακεδονικού» έπειτα από 25 έτη. Είναι χαρακτηριστικά τα αποσπάσματα συνέντευξης του κ. Κουβέλη στο «Εθνος της Κυριακής» εντός Φεβρουαρίου, όπου αφενός δεν απέφυγε να σχολιάσει τη στάση του Π. Καμμένου για το «Μακεδονικό» και αφετέρου να επισημάνει τον κίνδυνο της μη λύσης για τα Ελληνοτουρκικά.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα