Ιδεολογική κόντρα Τσίπρα- Μητσοτάκη για Παιδεία

Ιδεολογική κόντρα Τσίπρα- Μητσοτάκη για Παιδεία
Ψήφος εμπιστοσύνης Βουλή Nick Paleologos / SOOC

Αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή για τον νέο νόμο πλαίσιο των πανεπιστημίων. Διαμάχη εφ' όλης της ύλης με επίκεντρο την υπόθεση Βαρουφάκη, την πορεία της οικονομίας και τα εσωκομματικά της ΝΔ.

Το πολιτικό ‘ραντεβού’ τους ανανέωσαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από σκληρή κόντρα σήμερα στη Βουλή για τον νέο νόμο πλαίσιο η οποία εξέλαβε χαρακτήρα μετωπικής αντιπαράθεσης εφ’ όλης της ύλης.

Ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν περιορίστηκαν στη συζήτηση για το νέο νόμο πλαίσιο αλλά διασταύρωσαν τα ξίφη τους για θέματα της επικαιρότητας όπως η υπόθεση του «σχεδίου Β» του Γιάνη Βαρουφάκη, η εσωτερική διαμάχη στη ΝΔ με τον περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη, η υπόθεση Καμμένου, η εισβολή μελών του Ρουβίκωνα στο προαύλιο της Βουλής και οι πολυάριθμες τροπολογίες που ψηφίζονται στη Βουλή ενόψει των θερινών διακοπών. Μάλιστα οι δύο άντρες ανενέωσαν το ραντεβού τους για τον Σεπτέμβρη με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να δίνει έμφαση στην πορεία της οικονομίας και την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές. Αντίθετα ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση σε ζητήματα διαφάνειας εμμένοντας στην πρόταση του για τη συγκρότηση Εξεταστικών Επιτροπών που θα διερευνήσουν το σχέδιο Β, την υπόθεση Καμμένου αλλά και τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τη Βενεζουέλα.

«Η συζήτηση για την περίπτωση του κ. Καμμένου θα γίνει μετά τις θερινές διακοπές και εκεί θα πρέπει να εξηγήσετε στο Σώμα γιατί με τόσο πάθος υπερασπίζεστε έναν Υπουργό ο οποίος δημόσια έχει ομολογήσει ότι συνομιλεί με έναν καταδικασμένο για ναρκωτικά στις φυλακές» τόνισε ο κ. Μηστοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα και πρόσθεσε: «ξέρω ότι θα είναι μια δύσκολη συζήτηση για εσάς, γι’ αυτό πάρτε δυνάμεις στις διακοπές για να έρθετε φορτσάτος, παρακαλώ, όταν ξανανοίξει η Βουλή».

Διερεύνηση των ισχυρισμών του Γιάνη Βαρουφάκη ζήτησε και η Φώφη Γεννηματά χαρακτηρίζοντας «τυχοδιωτική» την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ εκείνης της περιόδου. Αντίθετα ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας ισχυρίστηκε ότι η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για τον Βαρουφάκη «βολεύει» και τα δύο κόμματα.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ξαναφέρνει στο προσκήνιο υποθέσεις όπως του Γιάνη Βαρουφάκη από τότε που έκλεισε η δεύτερη αξιολόγηση, υπήρξε συμφωνία για το χρέος και βγήκε η χώρα και πάλι στις αγορές.

Τσίπρας: Ναι στην αξιολόγηση αλλά όχι στη ζούγκλα

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, που αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη το πρωί στην Ολομέλεια, υπογραμμίζοντας την στόχευση των ρυθμίσεων για ένα ανοικτό και δημοκρατικό πανεπιστήμιο με ακαδημαϊκούς κανόνες το οποίο θα επιτρέπει και στους οικονομικά ασθενέστερους φοιτητές να εγγράφονται σε μεταπτυχιακά προγράμματα. Με συνεχείς αναφορές στις προτεινόμενες ρυθμίσεις που καταργούν τον νόμο Διαμαντοπούλου (κατάργηση των «αποτυχημένων» Συμβουλίων Διοίκησης, επαναφορά της ρύθμισης – Γιαννάκου για το πανεπιστημιακό άσυλο) ο κ. Τσίπρας καταλόγισε «ακραίο νεοφιλελευθερισμό» στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον κατηγόρησε ότι επιθυμεί πανεπιστήμια-survivor όπου θα ρίχνεται στον «Καιάδα» όποιο θεωρείται ότι υστερεί. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι το νομοσχέδιο προβλέπει δύο διαδικασίες αξιολόγησης για τα μεταπτυχιακά προγράμματα.

Μητσοτάκης: Γυρίζετε τη χώρα πολλές δεκαετίες πίσω

Στον αντίποδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο μόλις ανέλθει στην εξουσία υποστηρίζοντας ότι οι διατάξεις του «γυρίζουν τη χώρα δεκαετίες πίσω». Κατήγγειλε, μάλιστα, ότι το νομοσχέδιο «υποβαθμίζει τα πανεπιστήμια, δημιουργεί ένα ασφυκτικό γραφειοκρατικό και συγκεντρωτικό πλαίσιο λειτουργίας, επαναφέρει την άκρατη κομματικοποίηση και ανασύρει μια τελείως αναχρονιστική άποψη για το άσυλο». Επίσης υποστήριξε ότι ο νέος νόμος-πλαίσιο «πνίγει τα μεταπτυχιακά προγράμματα»  και οδηγεί τους νέους επιστήμονες πιο κοντά στην ανεργία.

Γεννηματά: Δεν θα μακροημερεύσει το νομοσχέδιο Γαβρόγλου

Κατά του νέου νόμου πλαισίου τάχθηκε και η Φώφη Γεννηματά καταλογίζοντας στο υπουργείο Παιδείας ότι χαρακτηρίζεται από «ιδεοληψίες». Εκτίμησε, μάλιστα, ότι το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να μακροημερεύσει. Χαιρέτισε, όμως, τη ρύθμιση για τη δωρεάν φοίτηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων από ασθενέστερους. Εναντίον του νομοσχεδίου αλλά από διαφορετική οπτική τάχθηκε και το ΚΚΕ με τον ΓΓ Δημήτρη Κουτσούμπα να επισημαίνει ότι ο νέος νόμος-πλαίσιο «δίνει πραγματικό άσυλο στην υποταγή των ιδρυμάτων στα προστάγματα του κεφαλαίου». Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια «παλαιομοδίτικο και αριστερίστικο αχταρμά». Ο Βασίλης Λεβέντης του ΚΚΕ διαμαρτυρήθηκε για την κατάργηση του νόμου Διαμαντοπούλου λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν η κάθε κυβέρνηση να ρίχνει στα σκουπίδια τις ρυθμίσεις των προηγούμενων.

Τσακαλώτος: Έχω πάρει μέρος σε καταλήψεις αλλά πολλές είναι λάθος

Σε παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τάχθηκε κατά της εργαλειακής και αγοραίας αντίληψης για το πανεπιστήμιο σημειώνοντας ότι η εκπαίδευση, σε όλες τις βαθμίδες αποτελεί «αυταξία». Τάχθηκε επίσης κατά της συλλήβδην καταδίκης των καταλήψεων παραδεχόμενος ότι και ο ίδιος έχει πάρει μέρος σε τέτοιες κινητοποιήσεις. «Δεν θέλουν κάποιοι να γίνονται καταλήψεις; Εγώ έχω πάρει μέρος σε πολλές και θεωρώ και ότι πολλές είναι λάθος» είπε και σημείωσε ότι  οφείλει κανείς να αντιλαμβάνεται ότι η κατάληψη έχει και κάποια αίτια. «Κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν κάποιο συμβάν για να γίνει συζήτηση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Για αύριο το πρωί, στις 10:30, μετατίθεται η ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση, καθώς η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.

Το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ονομαστική ψηφοφορία αφορά στην ψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής, επί των άρθρων 3 (για τις ακαδημαϊκές ελευθερίες), 15 (για την ανάδειξη πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων) και 32, 34, 36 (για διαδικασία ίδρυσης, επιλογή φοιτητών και επιλογή διδασκόντων σε ΠΜΣ) και επί της τροπολογίας του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «τροποποίηση-συμπλήρωση διατάξεων του Κώδικα Συμβολαιογράφων (ν. 2830/2000) και επανακαθορισμός του νομοθετικού πλαισίου των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα