Ιερώνυμος: Μόνο 9 απ’ τους συνολικά 82 ιεράρχες στο συλλαλητήριο

Ιερώνυμος: Μόνο 9 απ’ τους συνολικά 82 ιεράρχες στο συλλαλητήριο
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΡΧΙΠΕΙΚΣΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΕΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΣΤΗ ΦΩΤΟ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ(Μ) , Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΥΡΟΥ ΔΩΡΟΘΕΟΣ(Δ) ΚΑΙ Ο ΑΡΧΙΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΕΘΩΝΗΣ ΚΛΗΜΗΣ(Α)--ΦΩΤΟ //ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ eurokinissi

Τι δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος για τους μητροπολίτες που συμμετείχαν στο χθεσινό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης

Το μήνυμα ότι μια μικρή μειοψηφία των ιεραρχών κινήθηκε κόντρα στη γραμμή «όχι στα συλλαλητήρια» για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, όπως αυτό εκπέμφθηκε μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, έστειλε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Όπως σημείωσε, πριν από συνάντηση που είχε στην Αρχιεπισκοπή, μόνο 9 σε σύνολο 82 ιεραρχών έδωσαν το «παρών» στο χθεσινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη.

«Το ερώτημα είναι τι προτιμάμε; Τα εύκολα ή τα δύσκολα;», διερωτήθηκε ο Ιερώνυμος και συνέχισε: «Εγώ προτιμώ τα δύσκολα. Η Ιερά Σύνοδος έβγαλε μια πολύ πετυχημένη ανακοίνωση και ξεκαθάρισε τη θέση της, που είναι ότι δεν δέχεται ούτε το όνομα ούτε τα παράγωγά της λέξης ‘Μακεδονία’. Αυτό με εκφράζει. Με σύνεση ομοψυχία και νηφαλιότητα να δούμε τι θα κάνουμε παρακάτω».

Στην παρατήρηση δε δημοσιογράφων πως ήταν πολλοί ιεράρχες στο συλλαλητήριο, ο Αρχιεπίσκοπος ρώτησε αν τους μέτρησαν, για να απαντήσει μετά με νόημα «απ’ τους 82;», όταν του είπαν πως ήταν 9.

Ο κ .Ιερώνυμος, παραμονές του συλλαλητηρίου είχε στείλει σαφές μήνυμα ότι η Εκκλησία δεν είναι υπέρ τέτοιων κινητοποιήσεων, παρά τις ακραίες φωνές που ακούγονται στους κόλπους της.

Η ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, με την οποία η Εκκλησία πήρε ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα, έθεσε παράλληλα και την εκκλησιαστική του διάσταση με δεδομένο ότι η εκκλησία των Σκοπίων που έχει αποσχισθεί από το 1967 από την Ορθόδοξη Εκκλησία των Σκοπίων, αυτοαποκαλείται “μακεδονική” και λειτουργεί έξω από τους εκκλησιαστικούς κανόνες.

Μεταξύ άλλων, υπενθυμίζεται, η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής για τη συνάντηση του κ. Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σημείωνε ότι: «Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος διετύπωσε τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και δεν παρέλειψε να επισημάνει την εμπιστοσύνη του προς τους,εκ του Συντάγματος, καθ’ύλην αρμόδιους, να χειριστούν τα εθνικά μας ζητήματα με αίσθημα ευθύνης. Υπογράμμισε μάλιστα ότι αυτή την ώρα δεν χρειάζονται συλλαλητήρια και φωνές, αλλά εθνική συναίνεση, συνεννόηση και ομοψυχία»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα