Ικανοποίηση από τη Βάρνα… ως το Ελληνικό

Ικανοποίηση από τη Βάρνα… ως το Ελληνικό
Συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017, στο Μέγαρο Μαξίμου. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Θετικός ο απολογισμός του Μεγάρου Μαξίμου για την τετραμερή Σύνοδο στη Βάρνα της Βουλγαρίας και την αναβάθμιση της συνεργασίας των χωρών των Βαλκανίων. Κυβερνητική ικανοποίηση και για τη συμβιβαστική απόφαση του ΚΑΣ για το Ελληνικό

Διπλή ικανοποίηση επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς χθες στη Βάρνα της Βουλγαρίας μπήκε άλλο ένα λιθαράκι στην αναβάθμιση της συνεργασίας των χωρών των Βαλκανίων και της αναβάθμισης του ρόλου της Ελλάδας στην βαλκανική χερσόνησο, ενώ ταυτοχρόνως εκτιμάται πως η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το Ελληνικό είναι ικανή να «ξεμπλοκάρει» την επένδυση.

Βεβαίως, προς το παρόν στην κυβέρνηση συνεχίζουν να περιμένουν την αντίδραση του επενδυτή, καθώς το βασικό θέμα δεν είναι τόσο η έκταση που κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος, αλλά σε ποιο σημείο του χώρου του παλιού αεροδρομίου είναι αυτή. Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι οι αρχικές εισηγήσεις στο ΚΑΣ, προ πολλών μηνών, είχαν ξεκινήσει από την ιδέα για κήρυξη της… μισής έκτασης σε αρχαιολογικό χώρο, το γεγονός ότι χθες το ΚΑΣ κήρυξε μία έκταση περί τα 300 στρέμματα (280, για την ακρίβεια) αποτελεί ένα πρώτο βήμα απεμπλοκής της επένδυσης.

Χωρίς περιορισμούς δόμησης

Μάλιστα, η απεμπλοκή φαίνεται να καθίσταται εφικτή, με δεδομένο ότι ακόμη και για τα 300 στρέμματα που κηρύχθηκαν αρχαιολογικός χώρος, δεν υφίστανται περιορισμοί δόμησης. Αντιθέτως, ακόμη κι εκεί, η ανάδοχος εταιρεία μπορεί να προχωρήσει κανονικά στα σχέδια της, απλώς θα είναι μεγαλύτερη και εντατικότερη η επίβλεψη των αρχαιολόγων και οι παρεμβάσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Ικανοποίηση στο Μαξίμου

Τούτων δοθέντων, κυβερνητικοί κύκλοι δεν έκρυβαν χθες βράδυ την ικανοποίησή τους για την απόφαση του ΚΑΣ. «Γίνεται ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της επένδυσης με τήρηση του νόμου, προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η έγκριση των διαδικασιών από το ΣτΕ», έλεγαν οι ίδιες πηγές, καθώς πολλοί στην κυβέρνηση φοβούνταν ότι αν το υπουργείο Πολιτισμού αναγκαζόταν να «παρακάμψει» την –όντως γνωμοδοτικού χαρακτήρα- απόφαση του ΚΑΣ, τότε η υλοποίηση της επένδυσης θα ήταν «ανοχύρωτη» απέναντι σε μελλοντικές προσφυγές στο ΣτΕ.

Βαλκανική αναβάθμιση

Εντωμεταξύ, με δεδομένο ότι ένας από τους στρατηγικούς στόχους του Μεγάρου Μαξίμου και της ελληνικής διπλωματίας είναι να ξαναβρεί η Ελλάδα τον κεντρικό ρόλο που είχε κάποτε στα Βαλκάνια, με γεμάτες αποσκευές επιστρέφει από την 1 τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Σερβίας που διεξήχθη στη Βάρνα της Βουλγαρίας ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Βάρνα συμφωνήθηκε να συνέλθει 2η Τετραμερής Σύνοδος στο Βελιγράδι, κάτι που σημαίνει ότι το συγκεκριμένο σχήμα αποκτά χαρακτηριστικά μόνιμης συνεργασίας. Επίσης, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην 1 τετραμερή υιοθετήθηκε η ελληνική πρόταση για σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων υπό “κοινή βαλκανική” προεδρία της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2018.
Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις του, κράτησε ανοιχτές και τις προϋποθέσεις που θέτει η Ελλάδα προς όσες βαλκανικές χώρες δεν έχουν ενταχθεί στην Ε.Ε. πως η ενταξιακή τους πορεία περνά από την Αθήνα, αναφερόμενος προφανώς στο Μακεδονικό και την ανάγκη επίλυσης του θέματος της ονομασίας: «Απαραίτητη η αιρεσιμότητα (σ.σ. για την ένταξη στην Ε.Ε.), αλλά απαραίτητο και το να παρέχουμε όραμα», τόνισε, άλλωστε, χαρακτηριστικά, ο Αλέξης Τσίπρας.

Τέλος, ο πρωθυπουργός συμφώνησε με τον χθεσινό οικοδεσπότη, τον βούλγαρο ομόλογό του Μπόικο Μπορίσοφ να υποβληθεί κοινό αίτημα Ελλάδας-Βουλγαρίας στην Κομισιόν και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ώστε να χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά κονδύλια η σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης-Βάρνας.

Παράλληλα, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του, η χθεσινή 1 τετραμερής Σύνοδος φαίνεται πως δεν έμεινε στις φραστικές διαβεβαιώσεις και στις ευγενικές χειραψίες: «Αποφασίσαμε να συνεργαστούμε, λοιπόν, στενά σε μία σειρά από τομείς, όπως η ενέργεια, η οικονομία γενικότερα, οι μεταφορές, αλλά και η διαχείριση κρίσεων, η ασφάλεια, η προσφυγική κρίση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, παραθέτοντας και όλα τα μεγάλα έργα που έχουν αρχίσει να θεμελιώνονται και αφορούν στην βαλκανική χερσόνησο. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «πολύ μεγάλα αναπτυξιακά έργα στην περιοχή μας που αν προχωρήσουν θα αλλάξει όψη η ευρύτερη περιοχή» και συνέχισε: «Να πω, για παράδειγμα, ο αγωγός TAP, ο κάθετος διάδρομος IGB, οι αγωγοί από την Ανατολική Μεσόγειο, οι σιδηροδρομικές διασυνδέσεις Θεσσαλονίκη-Βελιγράδι, Θεσσαλονίκη-Ρούσε, και γιατί όχι και Βουκουρέστι. Έργα, τα οποία πιστεύω ότι μπορούν να δώσουν μία διαφορετική πνοή στην ευρύτερη περιοχή».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα