Κ. Φίλης: Η Τουρκία θα βρεθεί μπροστά σε αδιέξοδα με την παρουσία της στη Συρία

Κ. Φίλης: Η Τουρκία θα βρεθεί μπροστά σε αδιέξοδα με την παρουσία της στη Συρία
O διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης Eurokinissi

Για τις προκλήσεις με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπη η Τουρκία λόγω της παρέμβασης της στην κρίση στη Συρία και την εισβολή στο Αφρίν, μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7 ο διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης.

Είναι δύσκολο να προβλεφθεί το πως θα επηρεάσει η επιχείρηση της Τουρκίας την συμπεριφορά της σε γειτονικά “μέτωπα”, αλλά και στο εσωτερικό της ανέφερε ο διεθνολόγος, Δ/ντης Ερευνητικών Προγραμμάτων, ΙΔΙΣ, Κωνσταντίνος Φίλης στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6, στην εκπομπή “Αντίμετρα” του Στέφανου Τζανάκη και του Γιώργου Μελιγγώνη.

Η επέμβαση στο Αφρίν ενδέχεται να εγκλωβίσει τη γειτονική χώρα σε μια ατέρμονη μάχη, καθώς θα βρεθεί μπροστά από αδιέξοδα με την παρουσία της στη Συρία, σύμφωνα με τον κ. Φίλη.

Όπως υπογράμμισε, “αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, ο Ερντογάν ενδέχεται  να στραφεί σε άλλο μέτωπο προκειμένου να διατηρήσει το αφήγημα περί υπερδύναμης στο εσωτερικό”.

Περιέγραψε ως “αρκετά ρευστή” την κατάσταση, τονίζοντας ότι στην παρούσα φάση “δεν μπορεί να γίνει ασφαλής εκτίμηση”.

Το βέβαιο είναι ότι “το  Αφρίν δεν είναι το τέλος, είναι η αρχή μιας διαδρομής. Ανοίγει την όρεξη της Τουρκίας”.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Φίλη, οι τελευταίες εξελίξεις αφήνουν την Τουρκία και πάλι ευάλωτη σε ενέργειες από Κούρδους. στο εσωτερικό της. “Αν υπάρξουν απώλειες στρατιωτών ή ενέργειες με αντισυμβατικό τρόπο μπορεί να αλλάξει το κλίμα από τις θριαμβολογίες”.

Ανέφερε ακόμη ότι οι εξελίξεις θα καθορίσουν τη σχέση της Τουρκίας, τόσο με τη Ρωσία, όσο και με τις ΗΠΑ. Ιδιαίτερα για τις τελευταίες, ανέφερε ότι είναι δύσκολη η θέση τους, καθώς αν δεν στηρίξουν την Τουρκία θα έχουν έναν προβληματικό εταίρο στο ΝΑΤΟ, για τον οποίο θα πρέπει να φροντίσουν μήπως αποξενωθεί πολύ και στραφεί σε άλλον προορισμό, ενώ ειδικά για το μέτωπο της Συρίας θα πρέπει να βρουν ένα “modus operandi μεταξύ Κούρδων Τουρκίας στην περιοχή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα