Κάλεσμα Τσίπρα για ‘νέα Αριστερά στην Ευρώπη’

Κάλεσμα Τσίπρα για ‘νέα Αριστερά στην Ευρώπη’
Ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στο Προοδευτικό Φόρουμ "Ενώνοντας δυνάμεις για μία άλλη Ευρώπη", το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Μηνύματα στην Κεντροαριστερά, αλλά και πλατφόρμα για τη "νέα Ευρώπη" από τον Αλέξη Τσίπρα στο "προοδευτικό forum"

Την ανάγκη να συγκροτηθεί μία νέα Αριστερά στην Ευρώπη υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, στέλνοντας μήνυμα στο Κίνημα Αλλαγής και τη Φώφη Γεννηματά πως «δεν μπορούν να υπάρξουν ίσες αποστάσεις» μεταξύ της συντήρησης και της προόδου στη Ευρώπη.

Ο Αλέξης Τσίπρας εισηγήθηκε εκ νέου τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης, αλλά και την μετεξέλιξη της νομισματικής ένωσης σε «πολιτική ένωση». Ο πρωθυπουγός ανέφερε, ακόμη, ότι υπάρχει ανάγκη για μία «νέα Αριστερά στην Ευρώπη», υπογραμμίζοντας ότι αυτή μπορεί να συγκροτηθεί από τρεις πόλους: από τις δυνάμεις της Αριστεράς, της οικολογίας, αλλά και της σοσιαλδημοκρατίας. Πάντως, δεν εφείσθη αιχμών για τις «ιστορικές ευθύνες της Σοσιαλδημοκρατίας», λέγοντας ότι αυτές είναι «δεδομένες» και φέρνοντας το παράδειγμα της «ΠΑΣΟΚοποίησης», υπό την έννοια ότι, όπως είπε, η συρρίκνωση των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων ξεκίνησε από την Ελλάδα αλλά επεκτείνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Μηνύματα στο Κίνημα Αλλαγής

Με δεδομένο ότι η ομιλία Τσίπρα διεξήχθη μεσούντος του ιδρυτικού συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής, ο πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα στο νέο κόμμα της Κεντροαριστεράς, «υποδεικνύοντας» στην Φώφη Γεννηματά ότι είναι λάθος η γραμμή των ίσων αποστάσεων. Αφού υπογράμμισε τις ευθύνες της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη, αλλά και τα αποτελέσματα της πολιτικής του νεοφιλελευθερισμού, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως «δεν μπορούν να υπάρξουν ίσες αποστάσεις μεταξύ του συντηρητικού και του προοδευτικού πόλου στην Ευρώπη», εξηγώντας, μάλιστα, πως «τα διακυβεύματα της επόμενης μέρας δεν επιτρέπουν μία τέτοια στάση». «Οι πολιτικές δυνάμεις καλούνται να πάρουν στρατηγικές αποφάσεις για την επόμενη μέρα», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι «η συζήτηση για το αύριο της Ευρώπης είναι καθοριστική για όλους μας, περιμένουμε να δούμε πού θα πάει το λεωφορείο (της Ευρώπης)», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

«Επαναθεμελίωση της Ευρώπης»

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «είναι αναγκαία η επαναθεμελίωση και ένα προοδευτικό όραμα για την Ευρώπη», για να προσθέσει ότι «έχουμε την ευκαιρία να οργανώσουμε το τέλος μίας εποχής για την Ευρώπη και παράλληλα να οργανώσουμε την επόμενη». «Η έλλειψη αξιόπιστων δεσμεύσεων σε κοινωνικούς στόχους δεν είναι τυχαία αλλά πρόκειται για διαβρωτική επιλογή για το ευρωπαϊκό ιδεώδες, αποξενώνει τους πολίτες από την Ευρώπη», συνέχισε, αναλύοντας την σημερινή κατάσταση στη Γηραιά Ήπειρο.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε τη διήμερη Διεθνή Συνάντηση του Προοδευτικού Φόρουμ της Ευρώπης ως «ένα ακόμα σημαντικό βήμα για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων σε μια Ευρώπη που σήμερα βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι και το μέλλον της βρίσκεται υπό διακύβευση», όπως τόνισε κλείνοντας τις εργασίες της συνάντησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «η οικονομική κρίση του 2008 στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφερε στην επιφάνεια τα προβλήματα που οι προοδευτικές δυνάμεις ανά την ήπειρο, εδώ και πολλά χρόνια είχαν επισημάνει, όπως το δημοκρατικό έλλειμμα, την ατολμία σε επίπεδο θεσμικής ολοκλήρωσης, την έλλειψη αλληλεγγύης και συνευθύνης ανάμεσα στα κράτη μέλη». «Οι ριζοσπαστικές αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης πρέπει να δώσουμε τις δικές μας εξηγήσεις για τα αίτια της κρίσης αλλά και για τις προτεραιότητες της επόμενης μέρας αν θέλουμε να ηγεμονεύσουμε σε αυτόν τον ανταγωνισμό», συνέχισε, ενώ για τα αίτια που οδήγησαν σε αυτή την κρίση, επισήμανε τα εξής: «Για μας ήταν συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές που δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για να πάρει η κρίση του καπιταλισμού τη συγκεκριμένη μορφή που πήρε στην Ευρώπη. Επιλογές με το ιδεολογικό και ταξικό αποτύπωμα των νεοφιλελεύθερων συντηρητικών δυνάμεων, οι οποίες αναδείχθηκαν σε κυρίαρχο πόλο πανευρωπαϊκά, ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’90».

Όπως προαναφέρθηκε, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «δεδομένες» τις ευθύνες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, ενώ επιπροσθέτως επισήμανε: «Υπήρξαν και μεγάλα – τα συντριπτικά μεγαλύτερα για να είμαστε ακριβείς – τμήματα της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας που βάδισαν το νεοφιλελεύθερο μονόδρομο, αποδυναμώνοντας έτσι την ισχύ του προοδευτικού μπλοκ σε ολόκληρη την ήπειρο. Παίρνοντας μάλιστα στην πλάτη τους πολλές φορές, πολιτικές απορύθμισης της αγοράς εργασίας, ιδιαίτερα πριν τη κρίση, τη δεκαετία του 2000». «Σήμερα, η Ευρώπη που βαδίζει δειλά στη «μετά την κρίση» εποχή, βλέπει στην επικράτεια της, τις συνέπειες των πράξεων των συντηρητικών πολιτικών της ηγεσιών», συνέχισε, για να προσθέσει πως «η Ευρώπη βλέπει τους οπαδούς του εθνικού απομονωτισμού, όχι απλά να κερδίζουν έδαφος αλλά και να πετυχαίνουν ισχυρά πλήγματα έναντι της Ευρωπαϊκής ιδέας, όπως στην περίπτωση της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου». «Βλέπει τους κάθε λογής δημαγωγούς, να εκμεταλλεύονται τις δομικές αδυναμίες της Ένωσης και να αποκτούν πρωτοφανή πολιτική και εκλογική επιρροή. Βλέπει κράτη μέλη της Ένωσης, κυρίως της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, να αγνοούν τις αρχές και τις συμφωνίες της και να ορθώνουν τείχη και φράχτες, απέναντι στους κυνηγημένους του πολέμου και της τρομοκρατίας, που ψάχνουν καταφύγιο και μια νέα ζωή στις χώρες της Ευρώπης. Βλέπει την ακροδεξιά, να αυξάνει διαρκώς την εκλογική της βάση αλλά και την επιχειρησιακή της δράση, με στόχο πάντα τους αδύναμους, τους μετανάστες, τους ομοφυλόφιλους, τους συνδικαλιστές και όποιον η φρικτή ιδεολογία της κατατάσσει ως εχθρό του εκάστοτε έθνους», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τούτων δοθέντων, ανέφερε πως «είναι κρίσιμο και αναγκαίο να μιλήσουμε σήμερα για την ανάγκη μιας νέας αριστεράς στην Ευρώπη, μιας νέας ευρωπαϊκής αριστεράς, που θα γεννηθεί μέσα από τις αντιθέσεις αλλά και τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης». «Για την νέα αυτή Ευρωπαϊκή Αριστερά είπε ότι θα πρέπει να είναι “πολύ πιο ριζοσπαστική και μαχητική για τα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας από ότι είναι σήμερα ο μέσος όρος της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Και σαφώς πιο φιλοευρωπαϊκή, πιο οικολογική, πιο δικαιωματική και αντιεθνικιστική από ότι ο μέσος όρος της σημερινής παραδοσιακής ευρωπαϊκής αριστεράς», συνέχισε, περιγράφοντας ως απώτερο στόχο αυτής της Αριστεράς το «να συμβάλει καθοριστικά στη συζήτηση και στη προσπάθεια για τις αναγκαίες προοδευτικές αλλαγές στην Ευρώπη». «Για μια Ευρώπη που θα βρει ξανά τη χαμένη της αίγλη και τη λαϊκή αποδοχή, στη βάση των αξιών της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης», όπως χαρακτηριστικά εξήγησε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα