Καλωσορίζει τα μέτρα η Ευρώπη

Καλωσορίζει τα μέτρα η Ευρώπη

Ιδιαίτερα θετική ήταν η υποδοχή της υπερψήφισης του πακέτου των 4,9 δισ. μέτρων από την Κομισιόν. Επόμενο βήμα, η συμφωνία για την διευθέτηση του χρέους στη συνεδρίαση του Eurogroup, την Δευτέρα

Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες

«Τίποτα ανησυχητικό, τίποτα που δεν έχει συμφωνηθεί! Όλα καλά».

Αυτή ήταν η ανεπίσημη αντίδραση εκπροσώπων των ευρωπαίων δανειστών σχετικά με το πολυνομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε χθες το βράδυ στο ελληνικό Κοινοβούλιο. «Δεν έχουμε κάποιες ενδείξεις ότι τα προαπαιτούμενα δεν είναι όπως θα έπρεπε. Τα κλιμάκιά μας στην Αθήνα, άλλωστε, δούλεψαν από κοντά με το ελληνικό οικονομικό επιτελείο. Ωστόσο, το οριστικό οκ θα δοθεί το πρωί της Δευτέρας», συμπλήρωναν οι ίδιες πηγές, πάντα off the record.

Επισήμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσόρισε την ψήφιση του πακέτου πολιτικής που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς, τονίζοντας ότι απομένει τώρα να αναζητηθεί μια αξιόπιστη στρατηγική που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Η προκαταρκτική συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των τεσσάρων θεσμών και των ελληνικών αρχών στις αρχές του μήνα, άνοιξε το δρόμο προς τη γρήγορη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος σταθερότητας», απάντησε η Ανικα Μπράιντχαρτ, εκπρόσωπος Τύπου του Επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

«Το πακέτο πολιτικής θα συμπληρωθεί τώρα με τις περαιτέρω συζητήσεις για μια αξιόπιστη στρατηγική για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Καλωσορίζουμε τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή των Ελλήνων για τα μέτρα που χρειάζεται να εφαρμοστούν, όπως συμφωνήθηκε στο πακέτο πολιτικής».

Οπως είπε η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, η εγκριθείσα νομοθεσία αξιολογείται προσεκτικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι 941 σελίδες του πολυνομοσχεδίου μεταφράζονται, προκειμένου οι τεχνοκράτες να εξετάσουν εξονυχιστικά τα προαπαιτούμενα. Με… μερικά ξενύχτια μέσα στο Σαββατοκύριακο και  διευκρινίσεις από Αθήνα, οι ειδικοί θα μπορέσουν τελικά να συντάξουν ένα πόρισμα που θα παραδοθεί στο Euro Working Group που έχει προγραμματιστεί τη Δευτέρα το πρωί, ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο.

Σε σχέση με το τι προσδοκά η Κομισιόν, η εκπρόσωπος παρέπεμψε στην πρόσφατη δήλωση του Πιερ Μοσκοβισί, για μια «ευρύτερη δυνατή συμφωνία».

Ομως δεν θα είναι αυτές οι σημαντικές ζυμώσεις που θα λάβουν χώρα μέσα στο ΣΚ. Εκεί που θα υπάρξει παρασκήνιο θα είναι στις επικοινωνίες μεταξύ Βερολίνου και Ουάσιγκτον, προκειμένου να υπάρξουν επιπλέον βήματα για την συμφωνία στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν, ότι οι επικοινωνίες θα είναι συχνές, καθώς -όπως φαίνεται και παρά τις (πάγιες) επιφυλάξεις της γερμανικής πλευράς- όλοι επιθυμούν το θέμα να κλείσει τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο στο Eurogroup της Δευτέρας.

«Αν δεν κλείσει στη μακρά νύχτα της Δευτέρας, θα κλείσει τις επόμενες μέρες», επιβεβαίωσαν οι κύκλοι από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ερώτημα παραμένει αν στην συνάντηση της Δευτέρας θα βρεθεί η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. «Αν εμφανιστεί, είναι καλό σημάδι. Αν όχι, δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα κακό», εξήγησε πηγή του Ταμείου. Στην πραγματικότητα, αν τελικά η Κ.Λαγκάρντ παραστεί, η συμφωνία-πακέτο θα είναι μάλλον δεδομένη και θα έχει προηγηθεί συνεννόηση απευθείας με την Α. Μέρκελ.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα