‘Καρφί’ Τσίπρα στην Τουρκία και στήριξη Τραμπ στην Ελλάδα

‘Καρφί’ Τσίπρα στην Τουρκία και στήριξη Τραμπ στην Ελλάδα
Τσίπρας και Τραμπ στο Λευκό Οίκο AP Photo/Susan Walsh

Τη στήριξή του στην Ελλάδα, μιλώντας για την προώθηση της συνεργασίας με τη χώρα του, εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, υποδεχόμενος στο Λευκό Οίκο τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα είναι στρατηγικός και κυρίως αξιόπιστος εταίρος σε μία ευαίσθητη περιοχή. Πρόσκληση Τσίπρα σε Τραμπ για επίσκεψη στην Ελλάδα

Μήνυμα αισιοδοξίας για την ανάκαμψη της Ελλάδας αλλά και τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα F16, έστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποδεχόμενος τον Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας» είπε ο έλληνας πρωθυπουργός που πέρασε το κατώφλι του Λευκού Οίκου στις 19:00 (ώρα Ελλάδας), τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ σε μία ευαίσθητη περιοχή, αλλά είναι πάντα ένας αξιόπιστος σύμμαχος και εταίρος», αφήνοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς αιχμές για την Τουρκία.

Στον διάλογο που είχαν οι δύο ηγέτες μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ο αμερικανός πρόεδρος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τις  δυσκολίες που έχει περάσει η Ελλάδα. «Είναι τιμή μας να έχουμε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας μαζί μας. Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα έχει περάσει δυσκολίες τα τελευταία χρόνια, αλλά κάνει σπουδαίο έργο για να επιστρέψει και σίγουρα θα επιστρέψει» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Εμείς θα βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα θα βοηθήσει εμάς», και θα ενισχύσουμε τη συνεργασία, τόνισε ακόμη κάνοντας μεταξύ άλλων αναφορά στον εκσυγχρονισμό του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας, σχολιάζοντας ότι τα F-16, όπως αυτό που πέταξε πριν από μερικές ημέρες πάνω απ’ το Αιγαίο ο έλληνας πρωθυπουργός, είναι σπουδαία αεροπλάνα.

Βέβαιος ότι θα έχει μία εποικοδομητική συζήτηση με τον αμερικανό πρόεδρο εμφανίστηκε μπροστά στις κάμερες ο Αλέξης Τσίπρας. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας. Η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ σε μία ευαίσθητη περιοχή, αλλά είναι πάντα ένας αξιόπιστος σύμμαχος και εταίρος», τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός, θέλοντας εμμέσως πλην σαφώς να δείξει στον αμερικανό πρόεδρο τη διαφορά της Ελλάδας σε σχέση με την Τουρκία, σε μία περίοδο επιδείνωσης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων. «Μοιραζόμαστε κοινές αξίες, ας μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα γεννήθηκε η ελευθερία και η δημοκρατία, αξίες που μοιραζόμαστε» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Λίγο μετά και αφού ξεκίνησε η συζήτηση παρουσία των αντιπροσωπειών ο έλληνας πρωθυπουργός έγραψε στο Twitter ότι «η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας σε μια πολύ σημαντική περιοχή. Έχουμε κοινά συμφέροντα & αξίες».

Τραμπ: Ανάκαμψη ρεκόρ στον τουρισμό

«Είστε στην αίθουσα του υπουργικού Συμβουλίου, ενδιαφέροντα πράγματα συμβαίνουν εδώ. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις. Η σχέση των χωρών μας είναι εξαιρετική είναι μια σχέση πολλών ετών, έχουν περάσει πάρα πολλά. Σας συγχαίρω για όλα όσα έχετε περάσει, ειδικά στο πεδίο του τουρισμού έχετε μια πολύ σημαντική ανάκαμψη με νούμερα ρεκόρ. Έχουμε πολλούς φίλους στην Ελλάδα και είμαστε μαζί σας πραγματικά και είναι τιμή μας να σας έχουμε εδώ σήμερα», είπε ο πρόεδρος Τραμπ, απευθυνόμενος στον έλληνα πρωθυπουργό κατά την έναρξη της συνάντησης των διευρυμένων συνομιλιών.

Πρόσκληση Τσίπρα σε Τραμπ για επίσκεψη στην Ελλάδα

«Ανυπομονούμε για τις συζητήσεις και τη συνεργασία» τόνισε απ’ την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, για να σημειώσει ότι «είναι μοναδική στιγμή για να ενισχύσουμε την στρατηγική μας συμμαχία και συνεργασία». Υπογράμμισε ότι «Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή». Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο η ομορφότερη χώρα στην περιοχή, αλλά και η πιο σταθερή στην περιοχή. «Ανυπομονούμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας γιατί έχουμε κοινές αξίες και κοινά συμφέροντα στην περιοχή», είπε. Ευχαρίστησε για τη φιλοξενία και πρόσθεσε: «Και πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε την Ελλάδα, είστε πάντα ευπρόσδεκτος στην Ελλάδα». Επισήμανε, τέλος, την έντονη ελληνική παρουσία στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι οι Έλληνες στις ΗΠΑ παίζουν κρίσιμο ρόλο στην οικονομία και στην πολιτική.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα