Καταργείται η θεώρηση εισόδου Σένγκεν για τους Γεωργιανούς πολίτες

Καταργείται η θεώρηση εισόδου Σένγκεν για τους Γεωργιανούς πολίτες

Οι Γεωργιανοί πολίτες θα μπορούν να εισέρχονται χωρίς βίζα στο χώρο Σένγκεν, όταν η επίσκεψή τους αφορά σύντομη παραμονή

Την επιτυχή ολοκλήρωση των διαδικασιών για την κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησης εισόδου βραχείας διαμονής στο χώρο Σένγκεν για τους υπηκόους της Γεωργίας χαιρέτισε το Υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του, η Ελλάδα υποστήριξε εμπράκτως όλα τα τελευταία χρόνια το αίτημα και τις προσπάθειες της Γεωργίας, με την πεποίθηση ότι η σημερινή απόφαση θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Ε.Ε.-Γεωργίας, καθώς και στην αύξηση του αριθμού των Γεωργιανών τουριστών που θα επισκέπτονται την Ευρώπη.

Αβραμόπουλος: H Γεωργία αποτελεί παράδειγμα προόδου και μεταρρυθμίσεων

"Σύντομα θα ολοκληρωθούν επισήμως οι διοικητικές διαδικασίες που απομένουν και οι πολίτες της Γεωργίας, που θα κατέχουν βιομετρικό διαβατήριο, θα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς υποχρέωση θεώρησης στη ζώνη Σένγκεν" δήλωσε σχετικά με το θέμα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας κ. Giorgi Kvirikashvili.

Όπως σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος, το Συμβούλιο προχώρησε στην απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για τους πολίτες της Γεωργίας, ύστερα από πρόταση της Επιτροπής και μετά τη σύμφωνη ψήφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

"Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα των κοινών προσπαθειών των πολιτών και των αρχών της Γεωργίας από το 2012. Με σκληρή και αποτελεσματική δουλειά επιτεύχθηκε απτή πρόοδος σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση όλων των κριτηρίων σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης για την Απελευθέρωση των Θεωρήσεων, σε όλους τους σχετικούς τομείς: τη διαχείριση των συνόρων, την πολιτική ασύλου, την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, τη βελτίωση της προστασίας των δεδομένων. Τον Δεκέμβριο του 2015, η Επιτροπή συμπέρανε στην τελευταία έκθεσή της ότι η Γεωργία έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα. Έχουν γίνει επίσης πολλά και από την πλευρά των Κρατών Μελών κατά τη διάρκεια όλης αυτής της διαδικασίας, και θα ήθελα να τους εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την προσήλωση και τις προσπάθειές τους" εξήγησε.

Ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι "η Γεωργία αποτελεί παράδειγμα προόδου και μεταρρυθμίσεων και αυτό την φέρνει πιο κοντά στην Ευρώπη. Η Ε.Ε. θα καλωσορίσει τους Γεωργιανούς πολίτες που σύντομα θα έρθουν για να επισκεφθούν φίλους ή μέλη της οικογένειάς τους, για πολιτιστικά ή αθλητικά γεγονότα, επαγγελματικές συναντήσεις, δημοσιογραφικές καλύψεις, μικρής διάρκειας σπουδές και εκπαίδευση.

Η σημερινή ιστορική απόφαση θα διευκολύνει περαιτέρω την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, θα ενισχύσει την επιχειρηματικότητα, τους κοινωνικούς και πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ της Ε.Ε. και της Γεωργίας".

"Η θέληση της Γεωργίας να έρθει πιο κοντά και μια μέρα να γίνει μέλος της Ε.Ε. – γιατί είναι ένα ευρωπαϊκό έθνος από την αρχή της ιστορίας του- μας υπενθυμίζει τη σημασία της συμμετοχής σε μια Ένωση ειρήνης, σταθερότητας, ανεκτικότητας, αλληλεγγύης και ευημερίας" κατέληξε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Στο ψυγείο η Σένγκεν

Πρεσβεία - μαϊμού των ΗΠΑ 'μοίραζε' επί 10ετία αυθεντικές βίζες

ADVERTISING

SHARE: