Κατώτατος Μισθός: Η πρώτη μεταμνημονιακή μάχη

Κατώτατος Μισθός: Η πρώτη μεταμνημονιακή μάχη
Ξεκινά στη Ρόδο το αναπτυξιακό περιφερειακό συνέδριο της κυβέρνησης για τα Δωδεκάνησα Eurokinissi

Ξεκινά στη Ρόδο το αναπτυξιακό περιφερειακό συνέδριο της κυβέρνησης για τα Δωδεκάνησα με τον πρωθυπουργό να μεταβαίνει στο Καστελόριζο - Η κυβέρνηση εμφανίζεται βέβαιη για το αναπτυξιακό της σχέδιο και για την πρόοδο των συνομιλιών με τους θεσμούς

Εν αναμονή των πρώτων αντιδράσεων των θεσμών για το σχέδιο αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας, ξεκινά σήμερα στην Ρόδο το αναπτυξιακό περιφερειακό συνέδριο της κυβέρνησης για τα Δωδεκάνησα.

Ανεπισήμως, ο Ντέκλαν Κοστέλο ο επικεφαλής της Κομισιόν στην διαπραγμάτευση φέρεται να έχει πει στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι το κείμενο που έχουν στα χέρια τους οι θεσμοί για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας κατά την μεταμνημονιακή περίοδο ήταν μία «θετική έκπληξη». Όμως ο Κοστέλο έσπευσε σύμφωνα με πληροφορίες να προσθέσει ότι οι θεσμοί «έχουμε να κάνουμε κάποια σχόλια επ’ αυτού» αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι δανειστές θα προσπαθήσουν με τις επισημάνσεις και τις παρατηρήσεις τους να προωθήσουν κάποιες –κατά την δική τους κρίση- βελτιώσεις στο σχέδιο της αναπτυξιακής στρατηγικής.

Η κυβέρνηση κατανοεί πως οι θεσμοί θα προσπαθήσουν να βάλουν την δική τους πινελιά στο αναπτυξιακό σχέδιο, αλλά δεν δείχνει να ανησυχεί. Γιατί γνωρίζει ότι το κείμενο με τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει από τους τομείς της δημόσιας διοίκησης, έως τους τομείς της υγείας, της δικαιοσύνης, το κτηματολόγιο και την απλούστευση στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων συνιστά μία καλή εγγύηση προς τους θεσμούς πως μετά την έξοδο από το Μνημόνιο η χώρα δεν θα ανακόψει την μεταρρυθμιστική της πορεία αλλά θα συνεχίσει ένα πρόγραμμα δικής της ιδιοκτησίας που δεν θα ανατρέψει, αντιθέτως θα υποστηρίξει, ό,τι έγινε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Το κείμενο έχει σαφείς αναφορές και στα εργασιακά και μάλιστα προβλέπει ξεκάθαρα την σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού που σήμερα κινείται στα 586 ευρώ, στα πρότυπα της Πορτογαλίας αλλά και στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την αποδοχή των πυλώνων που αφορούν τα εργασιακά από τους θεσμούς λέγοντας πως πχ η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι ένα θέμα που προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία και δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητηθεί. Άλλωστε αρμόδια κυβερνητική πηγή διαβεβαιώνει το News24/7 πως η κυβέρνηση θεωρεί ότι το συγκεκριμένο μέτρο κοινωνικής προστασίας είναι αδιαπραγμάτευτο.

Είναι γεγονός πως ενδιαφέρον για το σχέδιο στρατηγική ανάπτυξης της κυβέρνησης έδειξε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς κατά το πρόσφατο ραντεβού του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Η συζήτηση δεν μπήκε στα βαθιά της διαπραγμάτευσης όμως σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ Σολτς εμφανίστηκε «με καλοπροαίρετη διάθεση» απέναντι στο αναπτυξιακό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης και ανέπτυξε και τους «προβληματισμούς» του για το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, χωρίς ωστόσο να ανοίξει τα χαρτιά του.

Στο μεταξύ την Δευτέρα στην Ρόδο μέλη της κυβέρνησης παρουσιάζουν τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την περιφέρεια των Δωδεκανήσων, στο πλαίσιο των 13 περιφερειακών συνεδρίων που γίνονται σε ολόκληρη την χώρα. Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Τρίτης με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος αναμένεται να αναφερθεί στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, στα εθνικά θέματα, στην διεθνή συγκυρία και ασφαλώς στην οικονομική πορεία της χώρας.

Ο πρωθυπουργός το Σάββατο ήταν στο γραφείο του παρακολουθώντας όλα όσα ακολούθησαν την επίθεση κατά των δυνάμεων του Άσαντ στην Συρία με πρωτοβουλία ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας. Κυβερνητικές πηγές επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι η Ελλάδα επιθυμεί όλες αυτές οι διαφορές πρέπει να λύνονται μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας με την αποφυγή στρατιωτικών επεμβάσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα