Κατρούγκαλος: Θα βάλουμε κόφτη σε εισφορές και φόρους

Κατρούγκαλος: Θα βάλουμε κόφτη σε εισφορές και φόρους

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι "θα μπει κόφτης στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών πάνω από ένα όριο , ώστε το άθροισμα ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών να μην είναι εξοντωτικό" (Vid)

Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μίλησε στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΙ και αναφέρθηκε εκτενώς στο ασφαλιστικό, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων εντός και εκτός χώρας αυτή την περίοδο.

Ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί περαιτέρω μείωση των 384 ευρώ της Εθνικής Σύνταξης ούτε να ανεβάσει το όριο των 15 ετών για την χορήγησή της.

Ο Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων είπε ότι η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή αλλά οι Ευρωπαίοι ξέρουν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν τους κοροϊδεύει και δεν παίζει πελατειακά παιχνίδια όπως οι προηγούμενοι με την "μαϊμού" ενοποίηση των ταμείων. Σημείωσε επίσης πως η Τρόικα γνωρίζει πως η συγκεκριμένη κυβέρνηση ξέρει να λέει "όχι".

Συμπλήρωσε πως όσοι έχουν λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης δεν θα παίρνουν την Εθνική σύνταξη αλλά ένα προνοιακό επίδομα που θα κυμαίνεται γύρω στα 360 ευρώ. "Είναι αδιαπραγμάτευτο το 384 και η 15ετία. Θα μπορούν να βγαίνουν στη σύνταξη είτε στα 67 με 15 χρόνια, είτε στα 62 με 40, είτε όσοι βγαίνουν με όριο ηλικίας, όπου είναι το όριο. Πριν τα 67 θα δίνουμε προνοιακό επίδομα 360 ευρώ".

Ανέφερε επίσης ότι "θα μπει κόφτης στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών πάνω από ένα όριο , ώστε το άθροισμα ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών να μην είναι εξοντωτικό".

Επανέλαβε πως "ό,τι προβλέπεται για τους αγρότες θα ισχύσει και για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες".

Σύμφωνα με τον Υπουργό το σύστημα είναι δίκαιο υπέρ των φτωχών και των αδυνάτων παράλληλα δίνει την δυνατότητα σε αυτόν που έχει την εργασία του να παραμείνει και να πάρει μεγαλύτερη σύνταξη. "Ίδιοι κανόνες για όλους, Από το Βενιζέλο έχουμε να δούμε κάτι τέτοιο. Το ΙΚΑ δίνει συντάξεις με 930 διαφορετικούς τρόπους. Πρέπει να δίνουν με έναν. Πρέπει όλοι να έχουν στον ήλιο μοίρα", σημείωσε χαρακτηριστικά.

"Δεν πάμε να κάνουμε οριζόντιες μειώσεις όπως οι προηγούμενοι. Ανάλογα με το τι έχεις μαζέψει από τις εισφορές σου, θα παίρνεις και σύνταξη. Θα παίρνουν όλοι τα 384 και μετά θα είναι ανάλογα των εισφορών", συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δήλωσε επίσης πως, αν ζητήσει ενημέρωση για το ασφαλιστικό ο κύριος Μητσοτάκης, θα την έχει.

Τέλος, όταν ρωτήθηκε για το αν φοβάται ο ΣΥΡΙΖΑ πως θα χάσει ψήφους από το κέντρο, απάντησε: "Εγώ βλέπω υπαρχηγό του τον κύριο Γεωργιάδη. Βλέπω ότι τα βρήκανε με τον κύριο Γεωργιάδη, άρα δεν τον βλέπω πολύ κεντρώο τον κύριο Μητσοτάκη".

ADVERTISING

SHARE: